Kronprinsfamilien:

Beskyldes for kopiering: - Tullete

Den britiske avisen Express antyder at den norske kronprinsfamilien hermer etter hertuginne Kate. Kongehusekspert rister på hodet.

HERMING?: Den britiske avisen Express antyder at den norske kronprinsfamilien kopierer hertuginne Kates bilder i sosiale medier. Her er kronprinsfamilien avbildet på Dvergsøya utenfor Kristiansand i juli. Foto: NTB Scanpix
HERMING?: Den britiske avisen Express antyder at den norske kronprinsfamilien kopierer hertuginne Kates bilder i sosiale medier. Her er kronprinsfamilien avbildet på Dvergsøya utenfor Kristiansand i juli. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Smilende kongelige samlet med familien, eller fanget av kameraet én og én, er ikke helt uvanlig å se i sosiale medier.

Kongefamilien over Nordsjøen, altså den britiske, sees ofte avfotografert i privat sammenheng - gjennom The Royal Familys og Kensington Royals Instagram-profiler.

FRIGJØRINGSDAGEN: Kongefamilien er til stede på Akershus festning fredag, på det som er det første offisielle oppdraget siden mars. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Hertuginne Kate (38) har nemlig flere ganger gått bak kameraet - og nærmest innført en tradisjon - hvor hun foreviger ektemannen, prins William (38) og deres felles barn prins George (7), prinsesse Charlotte (5) og prins Louis (2).

FOTOGRAF: Hertuginne Kate liker å ta bilder, og fotograferer ofte familien sin. Foto: NTB Scanpix.
FOTOGRAF: Hertuginne Kate liker å ta bilder, og fotograferer ofte familien sin. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Hver bursdag dukker det som regel opp et bilde eller to av bursdagsbarnet i sosiale medier, enten det er av den kommende kongen eller av avkommene.

Senest i anledning prins Georges syvårsdag tok 38-åringen kameraet fatt og knipset bilder av den tilsynelatende blide prinsen. Det samme gjorde hun med prins William, som fylte år i juni måned. Her poserte William smilende, omgitt av barna sine på et bilde, og i full lek på et annet.

Det er imidlertid ikke bare i den britiske kongefamilien at det blir tatt private bilder, som deretter publiseres i sosiale medier.

Også vår danske nabo poster sommerbilder fra Frankrike med hele storfamilien, og prinsebarna får også publisert portretter av seg på fødselsdagen.

«Kongelig hermegås»

Her i landet er vi heller ikke fremmed for kongefamiliens offentliggjøring av private bilder, på bildedelingstjenester som Instagram. I juni la det norske kongehuset ut et sommerbilde av nærmest hele kongefamilien.

Kronprinsparet prins Haakon (47) og kronprinsesse Mette-Marit (46) har dessuten jevnlig postet bilder av seg selv, prinsesse Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre Magnus (14), samt hundene, på deres Instagram-konto.

Da prins Haakon fylte 47 år i juli ble han hedret med et bilde på Instagram. Flere bilder av kronprinsfamilien i idylliske omgivelser på Dvergsøya utenfor Kristiansand fulgte også med.

Den britiske avisen Express har tydeligvis bitt seg merke i at den norske kronprinsfamilien legger ut private bilder i sosiale medier, i likhet med Kate og hertugfamilien. De kaller derfor det norske kronprinsparet for «kongelig hermegås» på grunn av dette.

Avisen sammenligner hertuginne Kates bilder av hertugfamilien med det norske kronprinsparets bilder, og antyder at sistnevnte har hermet etter engelskmennene.

- Tullete

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener Express er helt på jordet når det gjelder anklagen om kopiering.

- Dette er en tullete påstand fra britisk presse. I alle år har kongelige offentliggjort bilder i ulike anledninger, deriblant fødselsdager. Helt siden kronprins Haakon var liten, har familien stilt opp til fotografering rundt bursdagen hans. Også når prinsesse Ingrid Alexandra fyller år, publiserer slottet nesten alltid et nytt bilde, sier hun, og legger til:

- Disse type bilder har dog blitt mer tilgjengelige etter at vi fikk sosiale medier. Mens man tidligere fikk se først når blader og aviser gikk i trykken, kan man nå få de inn i egen feed, enten på Instagram eller Facebook.

ALDRI SKJEDD FØR: Kongeparet står som regel timesvis på Slottsbalkongen og vinker til folket. I år ble dagen annerledes. Video: NRK / TV 2. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Vagle er det ikke hertuginne Kate som har vært først ute på publiseringsknappen.

- Samtlige kongehus er blitt mer og mer aktive i sosiale medier, og jeg opplever egentlig ikke at Kate har vært fremst i rekken fra starten. Da vil jeg heller si at den svenske kronprinsessefamilien var forut for sin tid. Helt fra prinsesse Estelle ble født for åtte år siden, har de vært flinke og delt små og store øyeblikk.

Se og Hør har vært i kontakt med Sven Gjeruld Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, som ikke har noen kommentar til saken. Express har ikke besvart våre henvendelser.

LES OGSÅ: Mette-Marits bonusfar er død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer