«Atlantic Crossing»

Beskyldes for å forfalske historien

- At «Atlantic Crossing» skal vises over hele verden er pinlig, sier en av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Publisert

- At dette skal vises over hele verden er pinlig. Serieskaperne sier at redningen av England under krigen handlet om Norge, og at Roosevelt ble påvirket direkte av Märtha. For en engelskmann å se dette må jo være helt vanvittig, sier en av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen, til Dagbladet.

I et leserinnlegg på NRKs Ytring-sider, slakter historikeren store deler av premisset for NRKs storserie «Atlantic Crossing». En dramaserie til over 150 millioner kroner som er solgt til en lang rekke land over hele verden.

GIR HARD KRITIKK: Tor Bomann-Larsen har skrevet en rekke bøker om det norske kongehuset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GIR HARD KRITIKK: Tor Bomann-Larsen har skrevet en rekke bøker om det norske kongehuset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bomann-Larsen mener at serieskaperne driver med historieforfalskning og skriver blant annet:

«Samtiden sliter med «fake news». Fortiden må gjerne gjenoppstå som drama. Men dette er noe annet og atskillig mer grumsete. Kronprinsessen som endret krigens kurs, kan bare betegnes som «fake history».»

Steiler av episode fire

Det er episode fire, som ble sendt på NRK i går, som særlig får Bomann-Larsen til å reagere. Serieskaperne har gitt kronprinsesse Märtha æren for en sentral krigshistorisk hendelse, nemlig starten på USAs innføring av den berømte krigsloven «The Lend-Lease Act».

I virkeligheten var det en bønn om hjelp i brevform, fra Storbritannias statsminister Winston Churchill til USAs president Franklin D. Roosevelt, som ble starten på den store flyten av krigsmaterielle bidrag til England. Lovinnføringen reddet britene fra en nærstående kapitulasjon.

PRESIDENT: Skuespiller Kyle MacLachlan som president Franklin D. Roosevelt. Foto. NRK
PRESIDENT: Skuespiller Kyle MacLachlan som president Franklin D. Roosevelt. Foto. NRK Vis mer

USA var nøytrale på det tidspunktet (1940), noe som forhindret salg av krigsmateriell, men «The Lend-Lease Act» ble formulert slik at den amerikanske regjeringen kunne låne eller lease bort krigsmateriell til strategisk viktige nasjoner som Storbritannia og seinere Sovjetunionen. Dermed beholdt USA nøytraliteten, men bidro likevel sterkt i kampen mot Hitler.

Ifølge Bomann-Larsen bytter skaperne av «Atlantic Crossing» ut Churchill med Märtha og Storbritannia med Norge. I serien overbeviser Kronprinsessen USAs øverste ledelse om å hjelpe Norge med krigsmateriell. Argumentasjonen hun bruker i serien er den samme som Roosevelt brukte i virkeligheten da han overbeviste kongressen.

- «The Lend-Lease Act» er helt på høyde med D-dagen i historisk betydning. Loven reddet Storbritannia og Sovjetunionen. Når det er da er Märtha som overbeviser Roosevelt, riktignok for å redde Norge, er det en historisk forfalskning som ikke skjer. Hun var ikke der, sier han, og fortsetter:

- Videre i scenen argumenterer sentrale personer i staben til presidenten mot Märthas plan. Roosevelts apparat plasseres altså i motsatt rolle av posisjonen de egentlig hadde for at vår kronprinsesse skal få hovedrollen.

HØSTSATSING: Serien handler om Norges kronprinsesse Märthas (Sofia Helin) liv i politisk eksil i USA under Den andre verdenskrig. Kronprins Olav spilles av (Tobias Santelmann). Foto: NRK
HØSTSATSING: Serien handler om Norges kronprinsesse Märthas (Sofia Helin) liv i politisk eksil i USA under Den andre verdenskrig. Kronprins Olav spilles av (Tobias Santelmann). Foto: NRK Vis mer

I kronikken til NRK Ytring hevder Bomann-Larsen at denne fremstillingen er så gal at det ville vært like ille «å gjøre Otto Ruge (ikke general Eisenhower) til den egentlige leder av invasjonen i Normandie. Eller la Kjakan Sønsteby (ikke Claus von Stauffenberg) plassere bomba i Hitlers hovedkvarter».

- Fiksjon ikke dokumentar

Regissør og serieskaper i produksjonsselskapet Cinenord, Alexander Eik, avfeier kritikken overfor NRK i dagens Nyhetsmorgen på P2.

- Nettopp for å signalisere overfor publikum at dette er en fiksjonsserie og ikke en dokumentar, har vi valgt betegnelsen «inspirert av». Det tror jeg ikke publikum har noe problem med å forstå, sier Eik

Han er overbevist om at Märtha hadde en viktig rolle i å påvirke Roosevelt. Han sikter til en amerikansk avisomtale hvor Eik hevder at det står at kronprinsessen hjalp presidenten med talen hvor Roosevelt la frem «The Lend-Lease Act».

- Det er opp til kritikerne å bevise at dette ikke skjedde, mener Eik overfor NRK.

- Hun var en politisk agent i Det hvite hus for norske interesser, legger han til.

Bomann-Larsen er kritisk til svaret fra serieskaperen.

- Eik sier at dette kunne ha skjedd. Nei, historien og fakta sier at det kunne ikke det. Den argumentasjonen er alvorlig. Presentasjonen i «Atlantic Crossing» er grunnleggende falsk. Folk som ser dette tror jo at det er tett på det dokumentariske, sier historikeren til Dagbladet.

LES OGSÅ: - Ingen kan velge det de blir født inn i

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer