Sofie Louise Johansson:

Beskrives som alminnelig. Dette vet vi om den blivende prinsessen

Gifter seg inn i det ærverdige kongehuset.

MYSTISK: Forrige helg ble det kjent at svenske Sofie Louise Johansson skal gifte seg inn i det malaysiske kongehuset. Det er fortsatt lite informasjon om henne der ute, men svenske medier har nå gravd opp det de har klart å finne om henne. Foto: Kelantan Palace
MYSTISK: Forrige helg ble det kjent at svenske Sofie Louise Johansson skal gifte seg inn i det malaysiske kongehuset. Det er fortsatt lite informasjon om henne der ute, men svenske medier har nå gravd opp det de har klart å finne om henne. Foto: Kelantan Palace Vis mer
Publisert

Nylig ble det kjent at kronprins Tengku Muhammad Faiz Petra (45) av Kelantan skal gifte seg. Malaysia har en unik struktur på kongehuset sitt, ved at kongen byttes ut hvert femte år.

Det er regenter fra ni av landets elleve delstater som kan få tittelen, og ovennevnte prins tilhører altså Kelantan - en av de fattigste og mest konservative delstatene i landet.

Tradisjonelt sett er det mindre populært at regenter gifter seg med utlendinger, men prinsen har falt for svenske Sofie Louise Johansson (33). Bryllupet står allerede førstkommende fredag, den 19. april, og da nyheten ble kjent under en pressekonferanse for en drøy uke siden, var brått «hele» Skandinavia rettet mot den blivende prinsessen.

Flyttet til England

De første sakene om 33-åringen var heller mangelfulle, men nå har det dukket opp flere detaljer om dama som blir kronprinsens kone om få dager. Expressen har snakket med flere som kjenner henne, og alt i alt beskrives hun som nokså normal.

- Hun var som hvilket som helst annet menneske, sier en tidligere klassekamerat, som har gått på videregående med Johansson i Östergötland.

Selv om ikke absolutt alle detaljer om 33-åringens liv er kjent riktig ennå, har flere drypp om hennes alminnelige liv begynt å spre seg i svensk presse.

Expressen skriver at hun er oppvokst i traktene rundt Linköping, og at hun på videregående gikk den såkalte «barne- og fritidsprogram»-linjen. Der spesialiserer man seg på blant annet sosialarbeid med barn og ungdom.

Etter endt skolegang vendte hun nesen mot Storbritannia, der hun i England jobbet som au pair en stund. Det er ikke kjent hvor lenge hun jobbet i utlandet, men det skal ha vært der hun først møtte kronprinsen. Av ei venninne fra tiden i England blir hun beskrevet som et godt menneske.

- Det er lenge siden vi har møttes, men hun er ei kjempeherlig jente. En fin og morsom person, sier venninnen til avisen.

Familien deltar

Et familiemedlem, som avisen har valgt å anonymisere, sier at de har planer om å reise ned til Malaysia for å delta i bryllupet den 19. april. Det blir en intim seremoni, tross at det er ventet rundt 300 gjester. Det fortalte seremonisjef ved slottet i Kalantan, Mohamed Faziharudean, under pressekonferansen lørdag.

- Hans høyhet ønsker bønner fra folket om at ekteskapet vil være problemfritt og at det mottar velsignelse fra Allah fram til Jannah (paradis), sa han, og fortsatte:

- Etter bryllupet vil kanskje Hans Kongelige Høyhet introdusere kona si, som han har kjent lenge, til folket, uttalte Faziharudean.

I bryllupet er det ventet kongelige gjester, samt folk som står kronprinsen nær. 45-åringen og Johansson skal ha møtt hverandre da kronprinsen studerte i utlandet. Han har en doktorgrad i historie og skal ha studert både i England og Italia.

Kongen abdiserte

Kronprins Tengku Muhammad Faiz Petra er bror til sultan Muhammad V (49), som var konge i Malaysia - eller Yang di-Pertuan Agong - fram til januar, da han valgte å abdisere etter bare to år på tronen.

Dette var første gang siden Malaysia ble uavhengig fra Storbritannia i 1957, at en konge har abdisert i landet. Dette skjedde etter en rykteflom, som har brakt med seg stor internasjonal oppmerksomhet.

I november i fjor tok kongen en to måneder lang permisjon av medisinske årsaker, og «forsvant» fra offentligheten.

Overraskelsen var derfor stor da ryktene kort tid senere begynte å svirre rundt kong Sultan Muhammad V, som overtok tronen i 2016, og en ung russisk kvinne.

ABDISERTE: Sultan Muhammed V abdiserte i januar. Her poserer han med hertugparet av Cornwall for noen år siden. Nå skal hans bror, kronprinsen av Kelantan, gifte seg. Foto: NTB scanpix
ABDISERTE: Sultan Muhammed V abdiserte i januar. Her poserer han med hertugparet av Cornwall for noen år siden. Nå skal hans bror, kronprinsen av Kelantan, gifte seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bryllupsrykter

Både russiske og britiske medier meldte i slutten av november at kongen hadde giftet seg med en tidligere missekandidat fra Russland. Bilder i britiske tabloidaviser viser kongen sammen med tidligere Frøken Moskva, Oksana Voevodina (25), under det som skal være et bryllup i den russiske hovedstaden.

Rykteflommen rundt kongens fremtid ble ikke mindre etter at permisjonen gikk ut i slutten av november, og etter meldinger om at regenter fra landets delstater holdt et hastemøte i januar, skrev nyhetsbyrået AFP.

Kongehuset har hele veien nektet å kommentere ryktene, og oppga heller ingen grunn til abdiseringen.

- Kongehuset meddeler at Hans Majestet 6. januar har abdisert som den 15. kongen av Malaysia, het det i en uttalelse, gjengitt av AFP.

Sultan Muhammad var den første ugifte kongen i landets historie. Det er heller ikke ulovlig for en malaysisk konge å gifte seg med en utenlandsk statsborger, men den singaporske avisen Straits Times hevder at andre monarker i landet ikke likte tanken på at Voevodina skulle bli dronning.

NY KONGE: I slutten av januar ble det Al-Sultan Abdullah valgt til ny konge i Malaysia. Her poserer han med dronning Tunku Azizah Aminah Maimunah. Foto: NTB scanpix
NY KONGE: I slutten av januar ble det Al-Sultan Abdullah valgt til ny konge i Malaysia. Her poserer han med dronning Tunku Azizah Aminah Maimunah. Foto: NTB scanpix Vis mer

I slutten av januar ble Al-Sultan Abdullah (59), hvis fulle navn er Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, utpekt som ny konge.

Selv om Malaysias konge er landets statsoverhode, er rollen høyst seremoniell etter en grunnlovsendring i 1994. Men han utpeker ministere og senatorer.

Bare én gang i historien har en tidligere konge returnert til tronen i Malaysia. Det skjedde med Muhammads forgjenger, sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, som var konge på 1970-tallet, ifølge BBC.

Da han overtok tronen i 2016 meldte landets offisielle nyhetsbyrå Bernama at kongen «benytter sin fritid til å lese. Han er også interessert i ekstremsport, som å dra på ekspedisjoner med ATV, utholdenhetsprøvelser og skyting.»

Det norske kronprinsparet var i 2010 på statsbesøk i Malaysia.

LES OGSÅ: Dette er de største skandalene i det danske kongehuset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer