Dronning Margrethe

Ber Mary trå varsomt

Dronning Margrethe liker ting på sin måte, mener ekspert.

<strong>FORSKJELLIGE MENINGER:</strong> En ekspert mener nå at kronprinsesse Mary av Danmark muligens må trå varsomt fremover, for å ikke tråkke svigermoren på tærne. Foto: NTB scanpix
FORSKJELLIGE MENINGER: En ekspert mener nå at kronprinsesse Mary av Danmark muligens må trå varsomt fremover, for å ikke tråkke svigermoren på tærne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette har nok vært en spesiell jul for samtlige medlemmer av det danske kongehuset. I februar døde prins Henrik, dronning Margrethe (78) sin ektemann gjennom 51 år. Han ble 83 år gammel, og sovnet inn etter en kort periode som syk.

Det er med andre ord en tom plass rundt bordet når Danmarks mest berømte familie feirer jul. Kronprins Frederik (50) og prins Joachim (59) må feire uten sin far, mens dronning Margrethe feirer uten ektemannen.

I tillegg må barnebarna og svigerdøtre feire uten Henrik, som av familie og venner ble beskrevet som festens midtpunkt.

Familien feirer alltid på Marselisborg Slot, men selv om det i år blir med én mindre gjest enn normalt, ønsker Margrethe at det hele skal gå så normalt for seg som mulig. Aller helst skal det gå for seg på hennes måte.

<strong>JULESLOTTET:</strong> I dette slottet feirer kongefamilien tradisjonen tro jul. Foto: NTB scanpix
JULESLOTTET: I dette slottet feirer kongefamilien tradisjonen tro jul. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hennes jul

Danske Se og Hør skriver at spesielt kronprinsesse Mary (46) må trå varsomt nå i julen, for å unngå dronning Margrethes julevrede. Mary er nemlig glad i å ta i et tak, men hvis hun hjelper til for mye, kan det fort fornærme sjefen i huset.

- Mary ønsker å spille en markant rolle, men dronningen føler at det er hennes jul, forteller kongehusekspert Søren Jakobsen til magasinet.

Dronningen har, etter ektemannens død, gitt flere av hans oppgaver til hoffets ansatte. Prins Henrik hjalp nemlig ofte til med maten, og synes det var hyggelig med barnebarn rundt seg til enhver tid. Dronning Margrethes rolle er og forblir imidlertid en helt annen.

<strong>GODE VENNER:</strong> Selv om Mary oppfordres til varsomhet nå, har hun et nært forhold til sin svigermor. Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Selv om Mary oppfordres til varsomhet nå, har hun et nært forhold til sin svigermor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jo da, hun er farmor til flere små barn, men hun er også regent. Derfor blir nok stemningen i julen litt annerledes i år. Hun skal likevel være innstilt på å fylle ektemannens sko, og vil angivelig ikke ha noe hjelp av svigerdatteren.

Margrethe kan fort føle seg truffet om Mary overskrider grensene hennes, og spesielt hvis hun prøver å innta noen av prins Henriks gamle roller.

- Vi må ikke glemme at dronningen er en stolt person, sier kongehuseksperten til magasinet, og fortsetter:

- Hun holder på sin verdighet. Det hadde jo vært fint om hun ga litt slipp, men det er ikke det hun vil. Jeg tror at dette blir en hårfin balanse mellom å gi Mary ansvar, samtidig som dronningen ikke skal føle seg forbigått, fastslår han.

<strong>HALV STANG:</strong> På Marselisborg Slot flagget de med halv stang like etter at prins Henriks dødsbudskap ble offentliggjort. Foto: NTB scanpix
HALV STANG: På Marselisborg Slot flagget de med halv stang like etter at prins Henriks dødsbudskap ble offentliggjort. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lager gaver selv

Selv om dette blir en annerledes jul, har dronningen i hvert fall alle sine viktigste rundt seg. Det står i kontrast til i fjor, da hun og ektemannen måtte feire alene. Det danske kongehus bekreftet nemlig overfor Ekstra Bladet den gang at det ville bli relativt folketomt på Marselisborg Slot.

Barn og barnebarn reiste til utlandet, som igjen medførte at dronningen og prins Henrik ble sittende mutters alene på julaften. Kronprinsparet skulle til Australia for å feire med kronprinsesse Marys familie. De tok med seg barna, prins Christian (13), prinsesse Isabella (11) og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine (7).

Prins Joachim og prinsesse Marie (42) rømte også landet, uten at kongehuset spesifiserte hvor de skulle. Med seg hadde de barna prins Henrik (9) og prinsesse Athena (6). Joachims eldste sønner, prins Nikolai (19) og prins Felix (16), skulle feire med moren - grevinne Alexandra (54).

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Familien er svært tradisjonsbundne. I 2016, ifølge Ekstra Bladet, kunne Margrethe åpne opp om hvordan foregående feiringer har vært.

- Det er deilig, for vi kan alle samles sammen en gang, og det gleder jeg meg meget til. Det blir hyggelig og gøy. I min familie har vi aldri spist riskrem, vi spiser risengrynsgrøt. Med mandel i. Og det er selvfølgelig mandelgave til personen som får den, slo hun fast.

Selv om hun kan anses å være en av Danmarks rikeste, flyter det ikke over av penger under juletreet. Dronningen har nemlig selv uttalt at hun ofte er kreativ når det kommer til å lage sine egne julegaver.

- Som barn lagde vi alltid gavene selv. Vi malte alltid på kleshengere, for det var noe praktisk. Og det er ikke få kleshengere vi malte heller, har hun uttalt og la til at det nå heller går i selvbroderte verk.

LES OGSÅ: Nå har han fått ny jobb

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer