GAMMEL MANN: Prins Charles har vært tronarving i 60 år. Mange mener han bør trekke seg og gi tronen til William. Foto: All Over Press
GAMMEL MANN: Prins Charles har vært tronarving i 60 år. Mange mener han bør trekke seg og gi tronen til William. Foto: All Over PressVis mer

Ber Charles om å trekke seg

Nå vil britene at William tar over etter dronning Elizabeth.

SEOGHØR.NO: Etter at dronning Beatrix uventet fortalte folket at hun ville abdisere i en TV-tale mandag kveld tar nå flere briter til orde for at man også bør slippe til yngre krefter i Storbritannia.

Avisen Daily Mail har blant annet en stor artikkel om temaet i dagens utgave.

Ett av argumentene for at Beatrix trekker seg var at hun ønsket å slippe en ny generasjon til.

Dronning Elizabeth har gjort det tindrende klart at hun sitter på tronen til hun dør - og den spreke 86-åringen kan godt sitte 10 år til som regjerende monark. Hennes mor, Dronningmoren, ble hele 102 år gammel.

Skulle det vise seg at Elizabeth blir på tronen i 10 år til vil Charles være hele 74 år, og alt annet enn ung. Flere briter og aviskommentatorer tar nå til orde for at prins Charles bør la kongegjerningen gå direkte videre til hans sønn, prins William.

Prins Charles har også selv spøkt med at han er gammel og kanskje tronen glipper.

Ett av argumentene er at William og Kate nå venter barn - eller tvillinger - og at tre tronarvinger på vent kanskje er "en for mye", skriver Daily Mail.

Prins Charles har dessuten de siste årene markert seg kraftig i politiske saker. Mange briter mener en monark bør være nøytral.

Det siste - men kan skje viktigste - argumentet, er at Kate og William er utrolig populære, og hertugparet kan være de som redder monarkiet på lang sikt.

LES OGSÅ: - Maxima blir en flott og fargerik dronning