FJERNSYNSTALE: Klokken 18.00 onsdag holdt kongen en TV-sendt tale. Der fortalte han at grunnet sviktende helse vil han overlate tronen til sin sønn, kronprins Phillippe, på Belgias nasjonaldag. Foto: Reuters
FJERNSYNSTALE: Klokken 18.00 onsdag holdt kongen en TV-sendt tale. Der fortalte han at grunnet sviktende helse vil han overlate tronen til sin sønn, kronprins Phillippe, på Belgias nasjonaldag. Foto: ReutersVis mer

Belgias konge abdiserer

Kong Albert II kunngjorde sin avgang onsdag kveld.

SEOGHØR.NO: Klokken 18.00 onsdag holdt Belgias kong Albert II (79) en tale, som ble sendt på belgisk TV og radio.

Der annonserte kongen at han vil abdisere, melder BBC News onsdag kveld. 

I talen fortalte kong Albert at han velger å si fra seg tronen til sin sønn, da helsen hans ikke lenger er god nok til at han kan oppfylle sine kongelige plikter. 

- Det er tid for å sende fakkelen videre til neste generasjon, uttalte kong Albert i talen, og understreket at kronprins Philippe (53) er «godt forberedt» til rollen som hans etterfølger.

Medier i Belgia hevdet i forkant av sendingen at kongen skulle kunngjøre at han vil gå av mot slutten av måneden, nærmere bestemt 21. juli.

BBC News bekrefter denne datoen, som også er Belgias nasjonaldag.

- Statsrådet har vært samlet i kongens nærvær. Kongen vil tale til folket klokken 18.00 i radio og fjernsyn, het det i en melding fra slottet i Belgia.

LES OGSÅ: Lever av å være bryllupsgjester