Prinsesse Madeleine:

Beholder leiligheten etter sjokk-avgjørelsen

- Hennes bosituasjon påvirkes ikke av denne beslutningen.

LITEN PÅVIRKNING: Etter det svenske kongehusets endringer, kommer det frem at prinsesse Madeleine ikke vil bli påvirket i særlig stor grad. Her deltar hun på en veldedighetsgalla i New York forrige uke. Foto: NTB Scanpix
LITEN PÅVIRKNING: Etter det svenske kongehusets endringer, kommer det frem at prinsesse Madeleine ikke vil bli påvirket i særlig stor grad. Her deltar hun på en veldedighetsgalla i New York forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mandag formiddag skapte det svenske kongehuset overskrifter i internasjonal presse, etter at hoffet i en pressemelding skrev at prinsesse Madeleine (37) og Chris O'Neill (45), og prins Carl Philip (40) og prinsesse Sofia (34) sine barn ikke lenger kommer til å tilhøre kongehuset.

De vil riktignok alltid være en del av den kongelige familien, men vil i motsetning til kronprinsesse Victorias (42) barn få større frihet til å forme sin egen fremtid.

Da endringene ble kjent dukket en rekke spørsmål opp, blant annet hva gjelder apanasje, i tillegg til Madeleine og Carl Philips roller.

Nå kan hoffets informasjonssjef, Margreta Thorgren, fortelle at det ikke kommer til å bli noen drastisk endring for de to. Ei heller hvor mye de deltar på offentlige tilstelninger, ifølge Expressen.

Beholder leiligheten

- Akkurat nå så gjelder kongens avgjørelse prinseparet og prinsesseparets barn. Det innebærer at det for prins Carl Philip, prinsesse Sofia og prinsesse Madeleine, egentlig ikke er noen forandringer. Hvis kongen trenger hjelp med offisielle oppdrag, kommer de til å fortsette å utføre disse slik det ser ut nå, sier hun.

Ifølge den svenske avisen vil kongens avgjørelser heller ikke påvirke Madeleine og hennes familie sin bosituasjon når de er på besøk i Sverige.

Som regel bor familien på fem i en leilighet på Hovstallet på Östermalm i Stockholm. Denne boligen disponeres også av kongen og det vil i utgangspunktet ikke skje noen endringer her.

- Det er innenfor rammen for kongens disposisjonsrett. Det gjelder slottene, Haga og alle bosteder, også Hovstallet. Hennes bosituasjon påvirkes ikke av denne beslutningen, sier Thorgren.

Til vanlig bor familien på fem i Florida.

Får mer ansvar

«Hans Majestet Kongen har besluttet forandringer i kongehuset. Hensikten med disse endringene er å klargjøre hvilke personer i den kongelige familien som det forventes at blir brukt til offisielle oppgaver som statsoverhode, eller er i slekt med statsoverhode», het det i pressemeldingen fra kongehuset mandag.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Klokka 12.00 møtte riksmarskalk Fredrik Wersäll, den høyeste embetsmannen ved Det kongelige hoff i Sverige, pressen. Wersäll kunne blant annet fortelle at kronprinsesse Victoria i økende grad tar ansvar for oppdrag som landets representant.

Til tross for at barna til Madeleine og Carl Philip får beholde sine hertug- og hertuginne titler, vil de ifølge Wersäll betraktes som privatpersoner.

Barnas levekostnader vil ikke dekkes av den kongelige apanasjen. Prinsesse Madeleine og prins Carl Philips støtte er også ventet å minske.

LES OGSÅ: - Nei, vi giftet oss ikke i 2014!

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer