SYK IGJEN: Hertuginne Kate må også denne gangen behandles for kraftig morgenkvalme under en graviditet. Her er hun og prins William med parets første barn, prins George. Foto: All Over Press
SYK IGJEN: Hertuginne Kate må også denne gangen behandles for kraftig morgenkvalme under en graviditet. Her er hun og prins William med parets første barn, prins George. Foto: All Over PressVis mer

Behandles for kraftig morgenkvalme

Gravide hertuginne Kate må igjen avlyse avtaler på grunn av sin sjeldne svangerskapssykdom.

SEOGHØR.NO: En talsmann for det britiske hoffet bekrefter at gravide hertuginne Kate behandles for svangerskapssykdommen hyperemesis gravidarum.

Den sjeldne sykdommen som kjennetegnes av kraftig morgenkvalme, rammer ifølge Daily Mail kun 0,5-2 prosent av alle gravide.

Kate slet også med sykdommen, da hun for to år siden gikk gravid med prins George.

- Alvorlig sykdom

TRENGER NÆRING: For pasienter med sykdommen er det viktig å få i seg nok næring, sier lege Erik Ganesh Lyer Søegaard til Seoghør.no. Foto: All Over Press
TRENGER NÆRING: For pasienter med sykdommen er det viktig å få i seg nok næring, sier lege Erik Ganesh Lyer Søegaard til Seoghør.no. Foto: All Over Press Vis mer

Allmennlege Erik Ganesh Iyer Søegaard sa for to år siden til Seoghør.no at det er viktig for de som er rammet av sykdommen, å få i seg nok næring.

- Når man går så lang at man titulerer det hyperemesis gravidarum er det ganske alvorlig ja, og er en ekstrem versjon av den vanlige morgenkvalmen som noen kvinner rammes av. Det som legene passer på nå er at hertuginnen får i seg nok næring, ved hjelp av intravenøs behandling.

- Vil det ha konsekvenser for fosteret?

- Ja, dersom mor ikke tar opp nok næring kan det gi vitamin- og saltmangel, og vil gå ut over kroppsvekten til barnet. Også for mor kan dette ha store alvorlige konsekvenser. For mange resulterer dette også i for tidlig fødsel, sier Søegaard.

- Hva er grunnen til at noen rammes av svangerskapskvalme, og hvor lenge varer det?

- Det er hormonelle forandringer som skjer med kvinnen under graviditeten som skaper denne kvalmen. Dersom man får behandlig for dette varer det som oftest bare i noen uker, men enkelte kan oppleve hyperemesis gravidarum gjennom hele svangerskapet, sier allmennlegen videre.

Kate og William skulle etter planen delta sammen på  åpningen av Oxford Universitys nye senter for Kinastudier tirsdag, skriver Daily Express.

Behandles for morgenkvalme

SNART BLIR DE FIRE: Prins George får snart en liten bror eller søster. Foto: Stella Pictures
SNART BLIR DE FIRE: Prins George får snart en liten bror eller søster. Foto: Stella Pictures Vis mer

Hertuginnen skal ha trukket seg fra dagens plikter grunnet kraftig morgenkvalme - som hun også led av under svangerskapet med prins George (1). 

Prins William skal derfor ha sagt at han ville møte opp alene for å foreta den offisielle åpningen.

 Kates tilstand gjør at det nå også er usikkert om hun kan utføre sitt besøk til Malta, som  planlagt i slutten av denne måneden.

Storbritannias stasminister David Cameron var tidlig ute med å gratulere paret på Twitter.

- Jeg fryder meg over nyheten om at de venter en ny baby, skriver han.

Feiret i hemmelighet?

For en uke siden vakte Kate og William oppsikt da de hadde booket rom på den lokale hotellrestauranten The Kings Head Hotel i Norfolk, mens de lot barnepiken Maria Teresa Borrallo passe lille prins George (1).

Nå viser det seg at de to kanskje feiret nyheten om en ny prins eller prinsesse i Kates mage den dagen.

SJELDEN SYKDOM: Hertuginne Kate behandles igjen for sin sjeldne svangerskapssykdom. Foto: Stella Pictures
SJELDEN SYKDOM: Hertuginne Kate behandles igjen for sin sjeldne svangerskapssykdom. Foto: Stella Pictures Vis mer

Øyenvitner har fortalt at de to ikke la skjul på hvor forelsket de fremdeles er i hverandre - tre år etter drømmebryllupet ble avholdt i Westminster Abbey i London.-

- William var ekstremt kjærlig og omsorgsfull mot Kate. De flørtet masse, og klarte ikke holde fingrene fra hverandre.

Ekteparet tilbrakte rundt to timer i restauranten, og fire livvakter satt på bordet ved siden av. På menyen sto grillet fisk og grønnsaker. Og som seg hør og bør på romantisk date bestilte prinsen én dessert med to skjeer.

Hilste på folket

Vitnet forteller videre at hun var overrasket over hvor folkelige de var:

- Da de var ferdig med måltidet gikk et par lokale innbyggere bort til dem for å hilse på.

De smilte og var veldig immøtekommende. Jeg ble overveldet av hvor normale de var. De virket veldig tilfredse med å snakke med «den vanlige mannen i gata».

I starten av august var sist gang de to viste seg fram offentlig sammen, da hertuginne Kate vandret i dype tanker i et hav av rødt, da hun skulle plante en keramisk valmue for å hedre de som mistet livet under første verdenskrig.

Og den symbolske seremonien gjorde åpenbart inntrykk på Kate, som på et tidspunkt var så beveget at hun måtte tørke tårene.

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.