Kronprins Haakon:

Barna kan bryte mønsteret: - De bestemmer selv

Kronprinsparets barn får friere tøyler enn foreldrene.

- GI RÅD: Kronprins Haakon har, i likhet med sine forfedre, tjenestegjort i militæret. Nå forteller han derimot at hans barn selv får bestemme hva de ønsker å gjøre. Her er han fotografert med kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer. Foto: NTB scanpix
- GI RÅD: Kronprins Haakon har, i likhet med sine forfedre, tjenestegjort i militæret. Nå forteller han derimot at hans barn selv får bestemme hva de ønsker å gjøre. Her er han fotografert med kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det stor tradisjon for at kongelige, i likhet med annen ungdom, tjenestegjør i militæret. Kong Haakon, kong Olav, kong Harald (82) og kronprins Haakon (45) har alle gjort det i løpet av sine liv.

Sistnevnte gikk rett fra videregående til førstegangstjenesten i 1992. Mens de fleste i førstegangstjenesten tiltales ved etternavn, ble han omtalt som kronprins Haakon under hele oppholdet.

Han gikk både på befalsskolen og på sjøkrigsskolen, og i et intervju med Soldatnytt, publisert på Forsvarets forum sine nettsider, minnes han sine tidligere år i militæret med glede.

Saken fortsetter nedenfor.

I dag er han både admiral i Sjøforsvaret, general i Hæren og general i Luftforsvaret, akkurat som hans far er. Det har aldri vært lovbetinget at tronfølgere må i militæret, men alle har gjort det etter egen lyst. Kronprinsen kan derimot fortelle at han ikke har planer om å presse sine barn til å gjøre det samme som ham.

- Bestemme selv

- Vi i generasjonene før har valgt det, litt ut fra at vi synes det er en fornuftig måte å gjøre det på, og ha en utdanning. Dermed kjenner man til Forsvaret. Når det gjelder mine barn får de bestemme det selv. Jeg er forelder og kan gi råd som alle andre foreldre, forklarer 45-åringen til Soldatnytt.

Prinsesse Ingrid Alexandra (15) og prins Sverre Magnus (13) går allerede i farens fotspor. Spesielt kronprinsparets datter har de siste åra fått en mer synlig rolle, og representerer stadig kongehuset offentlig. Dersom hun fortsetter å følge faren like tett, er ikke en karriere i forsvaret helt utenkelig.

Saken fortsetter nedenfor.

STOLT: Kronprins Haakon, her fotografert da han mottok sine eksamenspapirer fra Sjøkrigsskolen i 1995, sier at barna hans skal få bestemme selv om de ønsker seg en karriere i Forsvaret. Foto: NTB scanpix
STOLT: Kronprins Haakon, her fotografert da han mottok sine eksamenspapirer fra Sjøkrigsskolen i 1995, sier at barna hans skal få bestemme selv om de ønsker seg en karriere i Forsvaret. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skal vi tro intervjuet, sitter kronprinsen i hvert fall igjen med et godt inntrykk av sin tid som soldat. Han sparer ikke på adjektivene når han beskriver de utfordrende og lærerike åra.

- Jeg opplevde det som et fint fellesskap, og vi ble en bra gjeng som hadde det bra sammen. Det var imidlertid mye å gjøre, det var ekstremt mye fag å gå gjennom på kort tid. I tillegg hadde vi øvelser og seilaser. Det var et stort trykk på skolen, og det var bra. Familien min var jo ikke i Bergen, så da hadde jeg jo en del tid, sier han om tiden på Sjøkrigsskolen.

Etter tida i militæret satte kronprinsen som kjent kursen til USA, der han studerte ved Berkeley. Derfor er det kanskje enkelte som stiller spørsmål ved hvorfor han kan smykke seg med titler som admiral og general, når han slett ikke har opparbeidet seg dit som alle andre.

Saken fortsetter nedenfor.

Titlene fikk han nemlig i 2013, da han fylte 40 år. Hans far har de samme titlene. Det er ikke helt uten grunn, kan kronprinsen fortelle.

- Grunnen til det er at i grunnloven står det at kongen er befalingsmann, og når han er i utlandet eller mot formodning er syk, er jeg regent. Dermed er nok det grunnen til at jeg er admiral og general, forklarer han.

Ny generasjon

Dersom arveprinsesse Ingrid Alexandra unngår en karriere i militæret, skriver det seg bare på lista over nye elementer den blivende dronninga kommer til å innføre.

Etter århundrer med flest konger på tronen, vil den norske arveprinsessa regjere med et flertall av dronninger rundt seg.

Mange land har nemlig kjønnsnøytralisert arverekkefølgen. Dette i kombinasjon med en jenteboom blant kongelige førstefødte, gjør altså at Ingrid vil få hele fem kvinnelige og tre mannlige kolleger å støtte seg på - såfremt monarkiene består.

Saken fortsetter nedenfor.

BURSDAG: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 15 år. Video: NTB Scanpix. Klipp: Malene Storrusten Vis mer

- Nå har det vært menn i mange hundre år, så det er kanskje på tide at det kommer en generasjon med kvinner, har dronning Sonja tidligere sagt til NRK.

Prinsessa har et drøyt år igjen på ungdomsskolen, og til høsten skal hun konfirmeres. Hun er med andre ord på vei med full fart inn i de voksnes rekker. Inntil videre lever prinsessa tilnærmet som ungdommer flest. Skolearbeid står i fokus, og på fritida liker hun å stå på ski og driver med kickboksing. Hun deler også resten av familiens glede over vannsport og ski.

Men i tillegg hviler det et enormt ansvar på de unge skuldrene, en forpliktelse hun ikke kan dele med sine venner og klassekamerater. En dag skal hun bli landets kronprinsesse og deretter monark.

Saken fortsetter nedenfor.

Men selv om dette er et liv hennes jevnaldrende vanskelig kan forestille seg eller sette seg inn i, har Ingrid likesinnede utenfor landegrensene. Det er tette bånd mellom de europeiske kongehusene, og de har stor glede av å dele sine bekymringer - og gleder. Ingen kan forstå dem bedre, enn de som faktisk er født til samme livsgjerning selv.

Kronprins Haakon har hatt stor glede av fellesskapet med kronprins Frederik (50) og kronprinsesse Victoria (41), og har nok garantert forklart verdien av dette til datteren Ingrid.

Åra som skiller dem har hatt lite å si i voksen alder, og nå som Ingrid og hennes generasjon kongelige vokser seg til, vil de nok oppleve det samme unike fellesskapet.

LES OGSÅ: Tause rundt prinsens «frekke» forduftning

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer