Hertuginne Kate:

Barna brøt juleprotokollen

Hertuginne Kate kunne avsløre at de ikke er så strenge på juletradisjonene som forgjengerne.

STORFAMILIE: Den britiske kongefamilien har tyske aner, og feirer derfor jul akkurat som vi gjør her hjemme i Norge. Derfor er det flere som har reagert på at hertugparet av Cambridge lot barna sine bryte den kongelige juleprotokollen i år. Foto: NTB Scanpix
STORFAMILIE: Den britiske kongefamilien har tyske aner, og feirer derfor jul akkurat som vi gjør her hjemme i Norge. Derfor er det flere som har reagert på at hertugparet av Cambridge lot barna sine bryte den kongelige juleprotokollen i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Første juledag var det mange som lot seg begeistre av hertuginne Kate (36) og hertuginne Meghan (37). De ankom nemlig den tradisjonelle gudstjenesten i St. Mary Magdalene-kirken i Strandingham i Norfolk sammen, etter at det i flere måneder har gått rykter om at de egentlig er bitre fiender.

Som Se og Hør skrev tidligere denne uken, var det imidlertid andre som tolket det som et spill for galleriet. Uavhengig av hva sannheten er, virker det som om de kongelige koste seg både under og etter gudstjenesten.

Hertuginnene tok seg også tid til å prate med fansen som hadde møtt opp utenfor kirken. Hun småpratet blant annet om julen, og kunne fortelle til en fan at årets feiring hadde gått fint for seg. Som kongelig er det imidlertid en rekke regler man må følge, som er bundet i flere århundrer med tradisjon.

Brøt juleprotokoll

Disse reglene, ofte omtalt som protokoll eller etikette, brytes stadig av de nye generasjonene med kongelige. Likevel skaper det fortsatt overskrifter, fordi flere reagerer på at tradisjonene ikke holdes hellige.

Britiske Express kan eksempelvis skrive at hertuginne Kate og prins Williams barn nå har brutt med protokollen - på selveste julaften.

JULEGLADE: Prins William, hertuginne Kate og barna er alle glade i jul, men i år kan det virke som at de har latt tradisjonene vike. Her er familien fotografert på vei inn til julelunsj hos dronning Elizabeth tidligere i desember. Foto: NTB scanpix
JULEGLADE: Prins William, hertuginne Kate og barna er alle glade i jul, men i år kan det virke som at de har latt tradisjonene vike. Her er familien fotografert på vei inn til julelunsj hos dronning Elizabeth tidligere i desember. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det britiske kongehuset har nemlig tyske aner, og feirer derfor jul etter tysk tradisjon. Det forteller den tidligere kongelige kokken Darren McGrady til den britiske avisen. Tyskerne har ganske like tradisjoner som oss i Norge, og det betyr at de kongelige barna også åpner gaver på julaften - akkurat som norske prinser, prinsesser og alle andre.

- Etter at de har drukket te på ettermiddagen, åpner de gaver på julaften. Slik er tradisjonen, forteller han.

Kate kunne imidlertid avsløre overfor noen av dem som hadde møtt opp for å få et glimt av dem, at årets feiring ble en smule annerledes. I stedet for å åpne gavene på julaften, valgte barna, prins George (5) og prinsesse Charlotte (3), å stå opp grytidlig første juledag for å åpne gaver.

Dette er stikk i strid med den tradisjonelle måten å gjøre det på, men barna koste seg nok uansett. Lille prins Louis (åtte måneder) var nok ikke spesielt delaktig i akkurat det, men neste jul kan det fort hende at også han gjør som storesøsknene.

SNAKKET MED FANSEN: Hertuginne Kate er kjent for å prate med kongeentusiaster, og gjorde det samme før gudstjenesten første juledag. Det var her hun fortalte om hvordan familien i år brøt protokoll. Foto: NTB scanpix
SNAKKET MED FANSEN: Hertuginne Kate er kjent for å prate med kongeentusiaster, og gjorde det samme før gudstjenesten første juledag. Det var her hun fortalte om hvordan familien i år brøt protokoll. Foto: NTB scanpix Vis mer

De er, tross alt, bare barn, og vil fra tid til annen bryte med kongelig tradisjon. Foreldrene deres har også gjort dette gjentatte ganger gjennom årene, og den verste konsekvensen er at noen påpeker det.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Regelen de «alltid» bryter

Familien har imidlertid for vane å bryte en nokså farlig kongelig regel. Med kongelige obligasjoner, er man nødt til å reise en del. Turer til samtlige av verdens kontinenter er nærmest rutine for medlemmer av blant annet det norske og britiske kongehuset.

Men det hender sjelden at hele familien reiser sammen, og det er det en god grunn til. Fra gammelt av ble det nemlig bestemt at flere tronarvinger ikke kunne reise med samme fly, i frykt for at flyet skulle styrte. Da hadde tronen vært foruten en arving, og monarkiet kunne i verste fall kollapset.

UT PÅ TUR: Ved flere anledninger har William, nummer to i arverekken, flydd med sine to barn - som etterfølger ham som arvinger. Dersom flyet deres hadde styrtet, måtte man valgt langt bakover i rekkene. Foto: NTB scanpix
UT PÅ TUR: Ved flere anledninger har William, nummer to i arverekken, flydd med sine to barn - som etterfølger ham som arvinger. Dersom flyet deres hadde styrtet, måtte man valgt langt bakover i rekkene. Foto: NTB scanpix Vis mer

«De burde aldri fly sammen», skrev den britiske avisen The Sun i fjor om William og Kates reisevaner.

Den kongelige protokollen står ikke så sterkt i dag, men reglene lever i beste velgående - i hvert fall for dem som velger å følge dem. William og hertuginne Kate bryter normen til stadighet, fordi de flyr sammen med barna, mens det i Norge har vært tradisjon for at man booker forskjellige fly.

Skikken kommer fra gammelt av, da det var langt mer farlig å fly enn hva det er i dag. I 2018 er det å fly en av de tryggeste måtene å reise på, mens starten av 1900-tallet, da de første kommersielle flyene dukket opp, var risikoen høyere.

Det ble derfor tidlig bestemt at ingen direkte tronarvinger skulle reise med samme fly. Dette var også tidspunktet der de fleste kongehus hadde strenge regler om at bare menn kunne ta over tronen, som sørget for at arvingens søstre ikke hadde sjansen til å ta over dersom flyet styrtet.

Det var først i 2013 at det ble vedtatt at arveberettigede kvinner og menn skulle likestilles i Storbritannia.

Derfor måtte konger og arvinger alltid booke forskjellige fly, selv om de skulle til nøyaktig samme sted. Ifølge BBC måtte prins William spørre dronning Elizabeth II da han ønsket å ta med seg nyfødte prins George til New Zealand og Australia i 2013.

LES OGSÅ: - Jeg skammet meg over å være ulykkelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer