Nobels fredspris:

Banketten avlyst

Den tradisjonelle banketten i forbindelse med Nobels fredspris-utdelingen er avlyst.

AVLYST: Den norske kongefamilien er vanligvis til stede på banketten. I år er den avlyst. Foto: Lise Åserud / NTB
AVLYST: Den norske kongefamilien er vanligvis til stede på banketten. I år er den avlyst. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag morgen ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (48) må stå over dagens program i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris. Hun har forkjølelsessymptomer og skal derfor ta en PCR-test for covid-19.

Kongeparet og kronprinsparet skulle også ha vært til stede fredag kveld på Grand Hotel, hvor den tradisjonelle banketten skulle finne sted.

Se og Hør kan imidlertid nå avsløre at banketten er avlyst.

Det bekrefter pressekontakt Erik Aasheim. Han opplyser videre at det kun blir en liten middag med 20 personer grunner smittevern.

I STORSLAG: Kong Harald var i storslag og fikk frem folks latter under en gallamiddag. Video: Rødt Kort. Vis mer

Nobels fredspris

Årets vinnere er Journalistene Maria Ressa (58) og Dmitrij Muratoy (60), som begge vant for sin modige kamp for ytringsfrihet i henholdsvis Filippinene og Russland.

Fredsprisen er en av fem priser som deles ut i den svenske vitenskapsmannen og industrimagnaten Alfred Nobels navn.

Da han døde i 1896 etterlot han seg et testamente som bestemte at storparten av hans formue skulle brukes til å opprette et fond hvor den årlige avkastningen skulle fordeles blant prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt den allerede nevnte fredsprisen.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Mens de øvrige prisene skulle deles ut av svenske institusjoner, ble utdelingen av fredsprisen tildelt en komité på fem personer som skulle utpekes av det norske Stortinget.

Derfor deles fredsprisen ut i Oslo, mens de andre prisene deles ut i Stockholm. Noe som jo også gjør at både den norske og den svenske kongefamilien naturligvis er med for å hylle prisvinnerne hvert år.

LES OGSÅ: Utsatte kongens brev i 13 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer