Den britiske kongefamilien:

Avslører superstreng opptaksprøve

Briter må gjennomføre «The Balmoral Test» for å bli godkjent.

«THE BALMORAL TEST»: Den britiske kongefamilien gjennomfører strenge tester for alle som gjester Balmoral Castle. Foto: Adrian Dennis / AFP / NTB
«THE BALMORAL TEST»: Den britiske kongefamilien gjennomfører strenge tester for alle som gjester Balmoral Castle. Foto: Adrian Dennis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Netflix-serien «The Crown» har etterlatt mange seere både fascinert og sjokkert gjennom fire sesonger. Der får man nemlig følge den britiske kongefamilien fra midten av 1940-tallet, og det har dermed dukket opp flere interessante ting om familien.

Seerne har dermed forsøkt å google seg gjennom et univers av spennende kongelig fakta, for å se om det som kommer frem i serien faktisk stemmer, eller om det er funnet på for spenningens skyld.

«THE CROWN»: Serien har vært grobunn for mange spørsmål gjennom fire sesonger. Her er Olivia Colman, som spiller dronning Elizabeth, avbildet ved Balmoral Castle før jakt. Foto: Sophie Mutevelian / Netflix
«THE CROWN»: Serien har vært grobunn for mange spørsmål gjennom fire sesonger. Her er Olivia Colman, som spiller dronning Elizabeth, avbildet ved Balmoral Castle før jakt. Foto: Sophie Mutevelian / Netflix Vis mer

Vi har tidligere skrevet om hvorfor dronning Elizabeth (94) alltid bærer en håndveske på armen, både inne i Buckingham Palace og ute på offisielle ærend, som lenge har vært et rojalt mysterium. Svaret på det finner du nedenfor:

I løpet av høsten og vinteren, i forbindelse med at seriens fjerde sesong ble sluppet, dukket det imidlertid opp en annen detalj.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer

Kongelig etikette

Googler man «The Balmoral Test» kommer det opp rundt tre millioner resultater. Å skulle guide seg gjennom svaret på spørsmålet om hvorvidt det er ekte, er omtrent som å gå seg vill i en jungel. Stemmer det? «Ja», «nei», «kanskje» … Svarene er splittet.

I serien kan man se både prinsesse Diana og den tidligere statsministeren Margaret Thatcher gjennomføre testen på Balmoral Castle. Diana består den med glans, mens statsministeren sliter.

BESTÅR: Prinsesse Diana består testen med glans i serien. Her sammen med prins Philip, etter å ha gjennomført en liten del av testen. Foto: Sophie Mutevelian / Netflix
BESTÅR: Prinsesse Diana består testen med glans i serien. Her sammen med prins Philip, etter å ha gjennomført en liten del av testen. Foto: Sophie Mutevelian / Netflix Vis mer

Men hva er egentlig «The Balmoral Test», og stemmer det at gjestene må gjennomføre denne «hemmelige» testen?

Ifølge The Telegraph er det en uskreven regel at gjesten på Balmoral Castle i Skottland blir dømt og vurdert. I «The Crown» kan man se Thatcher mildt sagt stryke på testen da hun for eksempel dukket opp til en middag altfor tidlig - og i helt feil antrekk.

VURDERT: Prinsesse Diana var en av de som ble dømt og vurdert av den britiske kongefamilien før hun ble godkjent. Her er Diana og prins Charles avbildet ved Balmoral Castle i 1981. Foto: Pa Photos / NTB
VURDERT: Prinsesse Diana var en av de som ble dømt og vurdert av den britiske kongefamilien før hun ble godkjent. Her er Diana og prins Charles avbildet ved Balmoral Castle i 1981. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer

Det er imidlertid ikke bare antrekkene som skal være korrekte. Gjester må huske kongelig etikette, de må vite hvordan man skal jakte, hvor de har tillatelse til å sitte - ikke i dronning Victorias stol - og hvilke selskapsspill de må kunne, ifølge Cosmopolitan.

- Blir akseptert

Når det kommer til hvorvidt testen i serien stemmer med virkeligheten, har Thatchers biograf, Charles Moore, uttalt til The Telegraph at den faktisk har en viss sannhet i seg.

Tar vi et tilbakeblikk på Andrew Mortons anerkjente bok «Diana: Her True Story» fra 1992, hevder han allerede der å ha svaret.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han skriver blant annet at eiendommen har hatt en spesiell affeksjonsverdi for kongefamilien, helt siden dronning Victoria kjøpte den i 1848.

- De særegne og uklare familietradisjonene, som har oppstått gjennom årene, kan skremme nykommere. «Ikke sitt der», sier de i kor til en gjest som har vært uheldig nok til å sette seg i en stol i «the drawing room», som sist ble brukt av dronning Victoria, hevder han i boken, og fortsetter:

- De som vellykket klarer å navigere det sosiale minefeltet, populært kalt «the Balmoral test», blir akseptert av den britiske kongefamilien.

Besto testen

Det er flere kongelige som har gått gjennom testen og fullført den med glans. Blant andre prinsesse Diana, som man kan se i serien, som besto uten problemer.

JULETALE: Dronning Elizabeth holder sin årlige juletale på britisk TV, første juledag. Video: AP Vis mer

Også i nyere tid har flere gjestet Balmoral Castle, og trolig blitt testet hardt av dronningen selv.

Både hertuginne Kate og hertuginne Meghan skal ha gjennomført og bestått testen. Det samme gjelder hertuginne Camilla, til tross for hennes noe anstrengte historie med kongefamilien.

LES OGSÅ: - Raser mot Netflix etter dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer