Prins Henrik:

Avslører sannheten i ny dokumentar

Prins Henrik har vært død i flere år, men nye opptak skal avsløre sannheten om rollen hans i det danske kongehuset.

TRAILER: En ny dokumentar om prins Henrik har premiere på DR den 3. januar. Video: DR Vis mer
Publisert

I februar er det tre år siden dronning Margrethe (80) av Danmark mistet sin ektemann gjennom 51 år - franskfødte prins Henrik. Prinsen var på livets vinter syk, og på slutten var helsen svært skrantende. Det ble dessuten avdekket at han hadde lidd av demens, noe som kan ha vært grunnen til at han uttalte seg kritisk til blant annet sin egen kone de siste månedene.

KONTROVERSIELL: Prins Henrik av Danmark var gift med dronning Margrethe i godt over 50 år, men ble aldri konge. Det hadde han sitt å si om mens han levde. Foto: NTB
KONTROVERSIELL: Prins Henrik av Danmark var gift med dronning Margrethe i godt over 50 år, men ble aldri konge. Det hadde han sitt å si om mens han levde. Foto: NTB Vis mer

Mange har valgt å se vekk fra de skandaløse uttalelsene, til fordel for å heller huske prinsen som han var - en fargerik og lite høytidelig skikkelse i et tidvis konservativt monarki. Han var den franske greven som aldri ble konge, som samlet på erotisk kunst og som holdt artige taler i høytidelige selskap.

På nyåret kan det imidlertid hende at mange får et nytt inntrykk av den avdøde prinsen. Den 3. januar sender nemlig DR dokumentaren «Dronningens mand», som skal ta for seg historien til prinsen.

Unike opptak

Den er blant annet basert på lydopptak som aldri før har vært offentliggjort. I traileren øverst i artikkelen kan du høre et knippe av det prinsen har fortalt - blant annet mye om hvordan han oppfattet sin egen rolle i kongehuset.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

- Jeg vil ha en identitet. Jeg er uten identitet og uten likestilling, sier han i et opptak.

- Jeg kan ikke bare være en figur i skyggen av min kone, sier han i et annet.

- Pressen ga meg ikke en eneste sjanse, har han også uttalt.

Ifølge danske Se og Hør er det korrespondent Stéphanie Surrugue som har gått gjennom opptakene. De første av dem er fra 2008, så alle uttalelsene som brukes i dokumentarfilmen kan sies å være relativt nye.

- Det her er prins Henriks egne ord. Det vil være i hans ånd å bringe det fram. Det har vært et tungt stykke jobb, fordi det er mye arkivmateriale. Jeg har hatt kontakt med det nasjonale franske bildearkivet og fått gamle opptak - som aldri har vært vist på dansk tv før, forteller hun.

EGNE ORD: Nærmere tre år etter at prins Henrik avgikk ved døden, kommer en ny dokumentar om hans liv. Her fotografert i 1998 med dronning Margrethe. Foto: Henning Bagger/NORDFOTO, NTB
EGNE ORD: Nærmere tre år etter at prins Henrik avgikk ved døden, kommer en ny dokumentar om hans liv. Her fotografert i 1998 med dronning Margrethe. Foto: Henning Bagger/NORDFOTO, NTB Vis mer

Surrugue lover at det blir en hudløs dokumentar, med en svært åpen prins. Hun mener han flere ganger snakket åpent om likestilling, en kampsak for ham i sin unike posisjon.

- Han hadde på mange måter rett: Folk ville jo rynket på nesa om kronprinsesse Mary forble prinsesse den dagen Frederik blir konge. Men fordi kjønnene var omvendt her, klarte man ikke finne ut av det. Mange klarte ikke å forstå kampen hans, men han kjempet videre. Han var en rojal rebell, slår hun fast.

Kontroversielt ønske

Dokumentaren vil blant annet ta for seg prinsens ønske om et eget gravsted. Året før han døde, skapte prins Henrik nemlig overskrifter rundt om i Skandinavia.

Han kom med flere kontroversielle utsagn om dronning Margrethe og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronninga.

Det tok litt tid, men dronninga aksepterte ønsket på sikt. Hun fortalte at ektemannen var et fritt menneske, og at hun godtok hans beslutning. Prins Henrik ønsket å bli kremert, og han ville altså også ha sitt eget gravsted, noe han begrunnet med at han ikke var likestilt med sin kone.

Han ønsket også at halvparten av asken hans skulle bli spredd i dansk farvann, mens den andre halvparten skulle bli satt ned i den private slottshagen på Fredensborg, et sted han var glad i.

Fikk påvist demens

Det danske folk vendte prinsen delvis ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg i tiden før han døde. I september 2017 kom imidlertid nyheten som satte årets uttalelser i kontekst - prins Henrik hadde fått påvist demens.

Som følge av diagnosen, trakk han seg tilbake fra rampelyset. Pressen valgte også å ta en passiv rolle i møte med ham.

I slutten av januar det året ble det kjent prinsen hadde blitt lagt inn på sykehus, da han fikk påvist en lungeinfeksjon under en reise til Egypt. Noen dager seinere bekreftet kongehuset at de hadde funnet en svulst i hans venstre lunge.

Den viste seg å være godartet, og han ble overført til infeksjonsmedisinsk avdeling ved Rigshospitalet i København. Et par uker seinere avgikk han ved døden.

PREGET: Dronning Margrethe var tydelig beveget under prins Henriks bisettelse fra Christianborg Slotskirke i København. Foto: NTB
PREGET: Dronning Margrethe var tydelig beveget under prins Henriks bisettelse fra Christianborg Slotskirke i København. Foto: NTB Vis mer

Familie i sorg

Bisettelsen av prins Henrik av Danmark fant sted fra Christianborgs Slotskirke 20. februar 2018.

I tillegg til dronning Margrethe og resten av den danske kongefamilien, var flere medlemmer av prinsens franske familie, venner og representanter for det offisielle Danmark til stede i kirka.

Den danske kongefamilien ankom bisettelsen i helsvarte antrekk, og satte seg ned sammen.

- Den danske kongefamilien kom i samlet tropp til bisettelsen, og var tydelig preget av stundens alvor. Mens det tidligere har blitt stilt spørsmål ved dronningens smil etter mannens bortgang, var det tydelig å se sorgen som tynger henne da hun kom inn i kirken, sa Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, den gang.

LES OGSÅ: - Hertuginne Meghan og prins Harry vil bli værende i USA

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer