Prinsesse Sofia og prins Carl Philip:

Avslører prinsessens hemmelige kodenavn

Hemmelighetskremmeriet rundt bryllupet i 2015 sørget for kreative løsninger.

HEMMELIG: At Sofia av Sverige skulle gifte seg i en kjole fra Ida Sjöstedt var en godt bevart hemmelighet. Det var faktisk så hemmelig at den kommende prinsessen måtte få et kodenavn. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG: At Sofia av Sverige skulle gifte seg i en kjole fra Ida Sjöstedt var en godt bevart hemmelighet. Det var faktisk så hemmelig at den kommende prinsessen måtte få et kodenavn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den 13. juni i 2015 fikk det svenske kongehuset offisielt et nytt tilskudd, da Sofia Hellqvist (33) fikk tittelen prinsesse. Hun giftet seg med prins Carl Philip (39) i Slotskyrkan i Stockholm, mens millioner fulgte med verden over.

Bryllupet ble mye omtalt, og det nygifte paret fikk blant annet skryt for alt fra brudekjolen til hvor forelskede de så ut. Det hører med til historien at de også, kort tid etter bryllupet, avslørte at de skulle bli foreldre for første gang.

14.06.2015 SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist gav hverandre sitt ja i Slottskyrkan i Stockholm lørdag. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Selv om det svenske kongehuset anses som et av de mest moderne i Europa, er det ikke alle detaljer fra bryllupet som er kjent. Det bestemte SVT seg for å gjøre noe med.

I en ny dokumentar, som har fått tittelen «Kungeliga brudklänningar», letter nemlig samtlige av damene i det svenske kongehuset på sløret om sine egne bryllup.

Camilla?

Der kan prinsesse Sofia og hennes team avsløre flere detaljer fra den romantiske dagen - blant annet hvordan de forsøkte å holde tett om den vakre kjolen.

Det er svenske Expressen som først omtaler saken. Programmet sendes på SVT1 søndag kveld klokken 20:00, men avisen har fått lov til å sitere det på forhånd.

- Jeg hadde vel egentlig tenkt at mitt bryllup skulle være mye enklere. Men skulle man gifte seg med en prins så ble det jo annerledes, spøker Sofia i dokumentaren.

HEMMELIG: Som alltid før et kongelig bryllup, var det flere spekulasjoner på kjolen i forkant. Sofia fikk masse skryt for Ida Sjöstedt-kreasjonen da den ble avduket sommeren 2015. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG: Som alltid før et kongelig bryllup, var det flere spekulasjoner på kjolen i forkant. Sofia fikk masse skryt for Ida Sjöstedt-kreasjonen da den ble avduket sommeren 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hadde hun fått det som hun først ville, hadde bryllupet kanskje stått i en lokal kirke i hjembyen Täby - ikledd en bohemsk kjole - men Slotskyrkan kommer med i pakken når man forelsker seg i en prins. Det gjør også en luksuriøs brudekjole, som designer Ida Sjöstedt laget eksklusivt til anledningen.

Det var ikke bare bare å holde det unna pressen.

- De kjoleprøvene som vi hadde oss tok vi etter arbeidstid, ettersom det var viktig at ingen andre på jobb visste hva vi drev med. Jeg tror vi sa at det var en viktig kunde som het Camilla som skulle ha kjolen, avslører Sjöstedt i dokumentaren.

KREVENDE: Brudekjoler er ofte ekstravagante nok fra før, men i kongelig kontekst går man gjerne hardere inn. Bak brudeparet måtte nemlig en mann bære prinsessens lange slør etter vielsen. Foto: NTB scanpix
KREVENDE: Brudekjoler er ofte ekstravagante nok fra før, men i kongelig kontekst går man gjerne hardere inn. Bak brudeparet måtte nemlig en mann bære prinsessens lange slør etter vielsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sofia gikk derfor under kodenavnet Camilla frem til kjolen ble avslørt på bryllupsdagen. Svenske medier var raskt ute med å spørre om hvor kjolen var fra da den ble sett på henne, og Svensk Damtidning var blant de første som avslørte at den var designet av Sjöstedt.

I kongelige bryllup har man hatt tradisjon for å velge lokale designere, så det er kanskje ikke så rart at jobben gikk i svenskens retning - i stedet for å for eksempel velge seg ut en kreasjon fra Vera Wang.

Sofia hadde derimot ingen tanker selv om hva hun ønsket seg.

- Jeg har egentlig ikke hatt noen visjon om hvordan kjolen skulle se ut. Jeg begynte vel bare å google, helt enkelt, sier prinsessen, som viste flere bilder fra nettet til designeren.

Ida Sjöstedt har tidligere designet den prinsessens Nobel-kjole, og har ifølge KK også stått bak flere kolleksjoner for den svenske billigkjeden Monki.

HER STEKER DE SAMMEN MED MAMMA: Etter at Sofia Hellqvist og prins Carl Philip giftet seg lørdag var det duket for fest på slottet. Avicii var blant verdensstjernene som ble fløyet inn for å spille for de kongelige. Video: Expressen Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Drastisk stilforandring

Prinsesse Sofia og prins Carl Philips romanse har vært kjent siden januar 2010. Paret flyttet sammen allerede året etter, og Sofia ble etter mye om og men tatt inn i varmen til kongefamilien.

Det var ingen selvfølge at Sofia skulle bli prinsesse. 33-åringen ble kjent gjennom sin deltakelse i den svenske versjonen av «Paradise Hotel», og det ble ikke tatt så godt imot av kongefamilien.

STILFORANDRING: Prinsesse Sofia, her fotografert i 2012, har endret image etter at hun ble sammen med prinsen. Foto: NTB scanpix
STILFORANDRING: Prinsesse Sofia, her fotografert i 2012, har endret image etter at hun ble sammen med prinsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsessen gikk gjennom en drastisk stilforandring for å endre imaget sitt, og hun har tidligere uttalt at hun ikke ville tatt de samme valgene om igjen.

- Jeg ville ikke ha tatt de valgene i dag. Det er sikkert. Men jeg har vanskelig for å si at jeg angrer på noe i livet mitt, har hun tidligere fortalt i den svenske TV3-dokumentaren «Project Playground – en galen drøm».

Etter bryllupet i 2015, reiste den kongelige duoen på en 12-dagers bryllupsreise til den eksotiske øya Fiji i Stillehavet.

- Tobarnslivet er et kaos

31. august i fjor kunne prins Carl Philip og prinsesse Sofia ønske sønnen prins Gabriel velkommen til verden.

Den vesle prinsen ble født kun ett og et halvt år etter storebror prins Alexander.

I et tidligere intervju med bladet Kupé har paret blant annet fortalt om hvordan de opplever det hektiske småbarnslivet.

Tobarnsforeldrene la ikke skjul på at store deler av hverdagen var preget av våkenetter og bleieskift.

- Vi prøver å skape så mye familietid som mulig om kveldene og å få rutiner på plass. Men spør meg igjen om noen få måneder, haha. Gabriel sover og spiser mest nå, men vi har fortsatt noen små glimt av at det er tøffere med to barn. Men det er også dobbelt så mye kjærlighet, fortalte Sofia i intervjuet.

Carl Philip avslørte i intervjuet at det fort kan bli kaos, og at det er annerledes å ha to barn enn kun et.

LES OGSÅ: Flyttet inn i sitt nye hjem

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer