Dronning Sonja

Avslører kongeparets 17. mai-planer

Dronninga avslører deler av kongeparets planer.

17. MAI: Dronning Sonja har et spesifikt krav til kjendisdattera som er kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det vært stor spenning knyttet til hvordan kongefamiliens feiring av nasjonaldagen vil utspille seg. Så langt har Slottet vært svært tilbakeholden på informasjon om planene, men i en ny video med dronning Sonja avslører hun selv deler av feiringa.

- I og med at det er et spesielt år i år, ønsker vi gjerne å få vise hvordan vi feirer 17. mai hjemme her på Bygdøy Kongsgård, når vi alle nå egentlig må feire hjemme. Hjertelig velkommen, sier dronning Sonja i en video på TV 2.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, inviterer vanligvis kongeparet til lunsj på Slottet etter endt vinkeseanse på Slottsbalkongen.

- I år blir det annerledes også for dem, men som så mange andre holder de ved de tradisjonene de kan. Som for eksempel menyen, sier Vagle, og fortsetter:

- Dronning kunne blant annet avsløre at kongen gleder seg til pølse og lompe - en glede han deler med mange barn rundt omkring i landet.

Årets 17. mai-lunsj finner sted i hovedbygningens spisestue, hvor det vil bli servert flere av Slottets spesialiteter. Eggerøre, coppa-skinke og gravet laks i norsk og dansk variant er blant rettene som serveres, samt grøntvarer som er produsert på Kongsgården.

I tillegg blir det også kransekake og kroneis.

Historisk

Bygdøy Kongsgård har vært i bruk av Norges konger og dronninger i 700 år, siden begynnelsen av 1300-tallet. Da ga kong Håkon Magnusson Bygdø i gave til sin dronning, Eufemia.

Ifølge Kongehuset eies Kongsgården i dag av staten, men er stilt til disposisjon for Kongen. Kongeparet bor deler av sommeren her, men for 16 år siden ble driften av selve gården overtatt av Norsk Folkemuseum.

Etter kong Olavs død i 1991 sto Kongsgården tom i en lang periode. Bygningen forfalt en del, men etter grundig oppussing kunne kongeparet ta den i bruk igjen fra 2007.

KONGSGÅRDEN: Sonja og Harald utenfor Bygdøy Kongsgård i 2007. Foto: NTB Scanpix
KONGSGÅRDEN: Sonja og Harald utenfor Bygdøy Kongsgård i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slottet er imidlertid hemmelighetsfulle rundt andre detaljer for kongefamiliens planer 17. mai, men onsdag ble det kjent at Slottsplassen vil være stengt for publikum.

NRK skal likevel sende direkte derfra, i forbindelse med at hele Norge samlet skal synge «Ja, vi elsker» klokken 13:00. NRK får drahjelp av Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps, Det Norske Solistkor og representanter fra andre kor.

- Nå vil vi takke for en hyggelig visitt her på Bygdøy Kongsgård, sier dronningen til TV 2, mens kong Harald ønsker alle en god 17. mai.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør han nå

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer