Dronning Elizabeth:

Avslører kongelig diamant-triks

Dronningens smykker pusses med noe helt spesielt for ekstra glans.

TIARA: Dronning Elizabeth har en stor smykkesamling, og flere tiaraer å velge mellom. Før bruk pusses de for å skinne mest mulig. Her med hertuginne Camilla, prins Charles, prins Philip, prins William og hertuginne Kate på slottsmiddag i 2016. Foto: REX/ NTB scanpix
TIARA: Dronning Elizabeth har en stor smykkesamling, og flere tiaraer å velge mellom. Før bruk pusses de for å skinne mest mulig. Her med hertuginne Camilla, prins Charles, prins Philip, prins William og hertuginne Kate på slottsmiddag i 2016. Foto: REX/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nylig ga Angela Kelly (52) ut boken «The Other Side of the Coin: The Queen, The Dresser and the Wardrobe», der hun har skrevet om hvordan det har vært å jobbe tett på dronning Elizabeth (93) i mange år.

Hun er nemlig personlig venn av den britiske monarken, og har siden 2002 fungert som personlig assistent og «senior dresser», altså kjole- og draktsyer for dronningen.

I boken bekrefter hun blant annet ryktene om at det ansettes en egen assistent til å gå inn 93-åringens sko, før hun selv tar dem i bruk. Det er Kelly som har gjort den jobben.

Samtidig kommer det frem enda flere ukjente detaljer rundt dronningen og hennes klesvaner.

FORFATTER: Angela Kelly røper flere hemmeligheter fra innsiden av det britiske kongehuset i sin nye bok. Hun har jobbet tett på dronningen i hele 17 år. Foto: NTB Scanpix
FORFATTER: Angela Kelly røper flere hemmeligheter fra innsiden av det britiske kongehuset i sin nye bok. Hun har jobbet tett på dronningen i hele 17 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diamant-triks

At kongelige lever et liv med glitter og glamour, er det ingen tvil om, og under statsbesøk og andre arrangementer er ofte diamanter en naturlig del av et fullverdig antrekk.

SAMLING: Dronning Elizabeth har flere smykker å velge mellom. Foto: NTB Scanpix
SAMLING: Dronning Elizabeth har flere smykker å velge mellom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronningen har en enorm samling med glitrende smykker, som hun for øvrig gjerne låner bort til den yngre generasjonen kongelige i familien.

Men med en så stor samling er det også fort gjort at smykkene trenger en ekstra runde med puss før bruk, og denne jobben er det nettopp Angela Kelly som står for. I sin nye bok avslører hun sitt spesielle triks for å få smykkene til å glitre ekstra.

Hemmeligheten? Gin, ifølge motemagasinet Cosmopolitan.

«Litt gin og vann kommer godt med for å gi diamantene litt ekstra glans», skriver 52-åringen i boken.

«Men ikke si det til gullsmeden!»

Velsignelse fra dronningen

Boken er ifølge BBC skrevet med dronningens velsignelse, så Kelly har personlig fått tillatelse av henne til å skrive om deres bånd og dele det med resten av omverdenen.

GODE VENNER: Angela Kelly (t.h) har jobbet tett med dronningen i mange år. Her er de avbildet under moteuken i London i fjor, sammen med Anna Wintour. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Angela Kelly (t.h) har jobbet tett med dronningen i mange år. Her er de avbildet under moteuken i London i fjor, sammen med Anna Wintour. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som dronningens «senior dresser», samt designer, har hun ansvar for alt som har med 93-åringens antrekk å gjøre - fra planlegging til gjennomføring og smykkevalg. Når hun gjør dronningen klar for ulike arrangementer, legges smykkene på et fat som tilhørte dronning Mary.

I boken deler Kelly flere praktiske tips og triks hun har lært seg opp gjennom årene, og hun røper blant annet at en dråpe oppvaskmiddel blandet med vann sørger for å fjerne eventuelle hårspray-flekker.

ISTE?: Internett har talt: Enkelte mener blant annet at Pippa, hertuginne Kates søster, har kledd seg ut som en iste-boks. Vis mer

Omfattende kjolejobb

Som nevnt er flere kongelige hemmeligheter blitt avslørt i Angela Kellys bok, deriblant historien bak dåpskjolen som prins Harry (35) og hertuginne Meghans (38) sønn, Archie (seks måneder) hadde på seg da han ble døpt tidligere i år.

I GENERASJONER: Fargen på dåpskjolen lille Archie hadde på seg tidligere i år, ble laget på en helt spesiell måte for å gjenskape fargen til den originale dåpskjolen. Foto: NTB Scanpix
I GENERASJONER: Fargen på dåpskjolen lille Archie hadde på seg tidligere i år, ble laget på en helt spesiell måte for å gjenskape fargen til den originale dåpskjolen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dåpskjolen er blitt brukt av alle barnebarna til dronning Elizabeth, og er en tro kopi av en kjole med røtter tilbake til dronning Victorias tid på 1800-tallet, ifølge The Sun.

I 2004 ble den originale kjolen erstattet, da den hadde blitt brukt av hele 62 kongelige dåpsbarn og var for skjør for videre bruk. For å gjenskape den kremhvite fargen, ble den dyppet i en bolle med te.

- For å sikre at den så autentisk ut farget vi den i Yorkshire-tea, den sterkeste som vi alle vet. Vi la alle blondedelene i en liten bolle på kjøkkenet fylt med kaldt vann og en tepose i omtrent fem minutter. Vi sjekket kontinuerlig til fargen var perfekt, skriver 52-åringen i boken.

Dronningen skal ha fulgt nøye med på prosessen, og dåpskjolen ble ferdig etter ni måneder med arbeid.

LES OGSÅ: - De tåler ikke å være under samme tak

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer