Det danske kongehuset

Avslører kaos bak kulissene da prins Henrik døde

Fra et «krigsrom» arbeidet kommunikasjonsavdelingen på spreng.

MISTET EKTEMANNEN: Ti måneder er gått siden dronning Margrethe mistet ektemannen, prins Henrik (83). Nå deler det danske kongehuset detaljer fra perioden da han gikk bort. Foto: NTB Scanpix
MISTET EKTEMANNEN: Ti måneder er gått siden dronning Margrethe mistet ektemannen, prins Henrik (83). Nå deler det danske kongehuset detaljer fra perioden da han gikk bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiden før prins Henriks bortgang 13. februar var preget av usikkerhet og mangel på klare svar. Dronning Margrethes ektemann gjennom 51 år hadde slitt med helsa over lang tid, og skapte mot slutten overskrifter for en rekke kontroversielle uttalelser.

Først i september gikk det danske hoffet ut og meddelte at prinsen hadde fått påvist demens. I tiden etter rettet flere skarp kritikk mot kongehuset for å ha vært altfor somlende hva gjelder opplysninger om Henriks sykdom.

DRONNING MARGRETHE OG PRINS HENRIK: Det danske kongeparet avbildet sammen i 2012. Foto: NTB scanpix
DRONNING MARGRETHE OG PRINS HENRIK: Det danske kongeparet avbildet sammen i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

I et større intervju med bladet Markedsføring tar kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, nå bladet fra munnen om den krevende perioden. Hun gir leserne et innblikk i hvordan det er å ha ansvar for kommunikasjonsavdelingen, og hvordan de arbeider eksempelvis ved et kongelig dødsfall.

MYE Å HÅNDTERE: Kommunikasjonssjef ved det danske kongehuset, Lene Balleby, åpner opp om den hektiske perioden rundt prins Henriks dødsfall. Foto: NTB Scanpix
MYE Å HÅNDTERE: Kommunikasjonssjef ved det danske kongehuset, Lene Balleby, åpner opp om den hektiske perioden rundt prins Henriks dødsfall. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Et «krigsrom»

Selv sov hun på en sofa på Amalienborg under den mest hektiske perioden, ifølge danske Ekstra Bladet.

- Mitt rom fungerte som et «krigsrom», og i ledelsen var vi en styregruppe som møttes både morgen og kveld. Vi hadde hele tiden tett dialog med hverandre, andre aktører og selvfølgelig den kongelige familie, om hva som skulle skje og hva som skulle gå ut av opplysninger, sier Balleby til Markedsføring.

Å håndtere all form for offentlig informasjon rundt et kongelig dødsfall, er uten tvil en krevende oppgave. Spesielt erkjenner Balleby at Henriks uttalelse om å «ikke ville begraves ved siden av sin kone», var en tøff situasjon å ta hånd om.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

- Fikk lenker fra journalister

I intervjuet understreker kommunikasjonssjefen også at hun vil ha én ting på det rene.

- Det var mange som stilte spørsmål om ulike diagnoser der ute. Noen - også journalister - sendte meg lenker til hjemmesider hvor jeg kunne lese om sykdommen. I ettertid var det mange som lurte på hvorfor vi ikke hadde sagt noe om prinsens sykdom tidligere, sier Lene Balleby og fortsetter:

- Det er noe jeg er nødt til å si: Vi gikk ut med prins Henriks diagnose innen 48 timer etter at vi selv hadde fått vite om den. Det oppsto en myte om at vi holdt tilbake informasjon. Men det var ikke noe å si før vi faktisk gjorde det, forklarer hun.

TOK FARVEL: Det var en tydelig beveget familie som tok farvel med prins Henrik under bisettelsen i slutten av februar. Foto: NTB Scanpix
TOK FARVEL: Det var en tydelig beveget familie som tok farvel med prins Henrik under bisettelsen i slutten av februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke mye sammen

En som også har åpnet opp om tiden før og etter prins Henriks bortgang, er hans enke, dronning Margrethe (78). I august ga hun sin første pressekonferanse etter ektemannens død. Dronningen fortalte da en ærlig og usminket versjon av deres siste tid sammen.

- Det siste halvannet året var vi ikke så mye sammen, fordi han ikke var særlig frisk. Men det var som det var. Jeg er glad for at den siste tiden ble så verdig som den ble. En vakker avslutning på hans tilværelse, sa hun blant annet.

Som nevnt over, uttalte prins Henrik før sin død at han ikke ville bli gravlagt ved siden av Margrethe i Roskilde domkirke, slik tradisjonen er. Som begrunnelse oppga han misnøye med at han ikke var likestilt med sin kone.

I stedet ønsket han å bli kremert, slik at halvparten av asken kunne spres på sjøen i Danmark og den andre halvparten settes ned i en urne i den private hagen i Fredensborg Slotshave.

Under pressekonferansen i august ble det endelig klart at dronningen hadde akseptert dette ønsket.

- Han var jo et fritt menneske, og det var hans beslutning. Det aksepterte jeg jo, sa hun den gang.

LES OGSÅ: - Skjuler sannheten om prins Henrik

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer