Kronprins Haakon

Avslører hemmelig kjæreste

Under oppholdet i USA hadde kronprinsen en kjæreste ingen visste om.

I sin nye bok avslører kronprins Haakon noe han aldri har fortalt før. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at kronprins Haakon (50) etter gjennomført militærtjeneste studerte i USA. Fra høsten 1996 til sommeren 1999 var han student ved University of California, Berkeley. Der han tok en bachelorgrad i statsvitenskap.

I kronprinsens nye biografi «Haakon. Historier om en tronarving» - som han har skrevet sammen med Kjetil Østli - åpner han opp om livet i USA på slutten av 90-tallet. Her levde han - nesten - som en helt vanlig student. I boken beskriver han starten på oppholdet:

KONGELIG STUDENT: Kronprinsen poserer for norsk presse utenfor Berkeley Universitet der han startet studier høsten 1996. Foto: NTB
KONGELIG STUDENT: Kronprinsen poserer for norsk presse utenfor Berkeley Universitet der han startet studier høsten 1996. Foto: NTB Vis mer

«Omtrent det første jeg gjorde på Berkeley, var å kjøpe en avis og gå på kafé helt alene. Der bestilte jeg kaffe og leste uten at noen så på meg eller la merke til meg. Det var en fin følelse. Samtidig kjentes det veldig rart. Jeg hadde aldri gjort dette før. Jeg var en nobody, eller jeg var akkurat som alle andre. Det var det jeg søkte. Derfor brukte jeg Haakon Magnus som navn. I klassen og for folk jeg møtte, var jeg Haakon Magnus fra Norge».

Levde helt anonymt

Studenter han ble kjent med, fikk selvfølgelig vite at han var kronprins. Men ellers levde den norske tronarvingen helt anonymt - på «International House». Her var det fellestoalett og bad med dusjer ved siden av hverandre. Og på forhånd måtte man fylle ut skjema med preferanser for å å finne passende room mate.

«Røyker/røyker ikke, legger meg seint/tidlig, er rotete/ryddig. Da ble det David, en amerikansk-cubaner fra Miami - og meg. Han likte å være seint oppe, enda seinere enn meg, og han røykte som en skorstein», skriver Haakon i boken.

SOM EN HELT VANLIG STUDENT: Kronprinsen syklet til og fra forelesninger da han studerte i USA. Nesten ingen visste at han var kongelig høyhet. Foto: Se og Hør
SOM EN HELT VANLIG STUDENT: Kronprinsen syklet til og fra forelesninger da han studerte i USA. Nesten ingen visste at han var kongelig høyhet. Foto: Se og Hør Vis mer

Da kronprins Haakon flyttet til Berkeley ved San Francisco for å studere i 1996, var han singel. Det hadde nettopp blitt slutt med fotomodell og student Cathrine Knudsen. I forbindelse med Haakon og Mette-Marits bryllup i 2001, skrev Stavanger Aftenblad:

«Cathrine Knudsen var kronprinsens første offisielle kjæreste fra 1994 til 1996. Hun så ut til å gli greit inn i kongefamilien og var med på ferier og i andre sammenhenger. Men så gled hun for langt ut på reklameglattisen og lot seg avbilde i herretruser med intet annet enn egne hender foran brystene. Det ble antakelig for sterk kost for kongehuset, og Cathrine må nøye seg med catwalken istedenfor de røde løperne sammen med Haakon».

Knudsen er idag en velrenommert kunstner.

Dette er kronprinsesse Mette-Marit sin usynlige sykdom. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør/Nora Skavhaug, NTB. Vis mer

Haakon levde singellivet på universitetet. I biografien forteller han om utallige konsertopplevelser. Han fikk sett Hole, Marilyn Manson, Soundgarden, Fugees og mange andre. Dessuten flere kjente DJ-er.

Han forteller om surfeturer der han bodde på billige motell - og om politiske diskusjoner i studentgrupper. Og om Bill Clinton og Monica Lewinsky-skandalen ...

VITNESBYRD: Kronprinsen tok en bachelorgrad i statsvitenskap ved Berkeley University. Han var ferdig våren 1999.
VITNESBYRD: Kronprinsen tok en bachelorgrad i statsvitenskap ved Berkeley University. Han var ferdig våren 1999. Vis mer

Haakons mange ekser

Rett etter at han kom hjem til Norge, reiste han på Quartfestivalen i Kristiansand. Der traff han en lyshåret, flott kvinne. Resten er historie. To år etter giftet han seg med Mette-Marit.

Men i boken kan Haakon avsløre at han hadde en hemmelig kjæreste mens han var student. Det er i forbindelse med kapittelet om forlovelsen med Mette-Marit at han letter på sløret. Kronprinsen beskriver seansen på St. Hanshaugen der han og Mette-Marit spaserte rundt med hver sin kaffe og satte seg på en benk - slik at pressen skulle få de bildene de ønsket.

Kronprins Haakon leste farens tale under årets slottsmiddag til latter fra salen. Vis mer

Fra boken:

«Noen likte naturligvis ikke den kaffepausen. Den passet ikke til deres bilde av «kongelig oppførsel». Å se en i min rolle gå i hverdagsklær med en kjæreste og med takeaway-kaffe, omringet av journalister. Noen syntes det var fælt å se på, at institusjonen ble trivialisert til en duffelcoat i urbant miljø med graffiti på «HAAKON 387» veggene og kaffe i en pappkopp. Jeg kan forstå det. Samtidig sendte flere i vår generasjon oss vennlige blikk. Jeg kjente på det der og da, at det ikke er noe galt i det vi gjør. Det er ganske fint, faktisk».

Han forteller om den vanskelige kjærligheten, og om sine innerste tanker rundt hva som nå skjer med kongehuset. Og så slipper han bomben:

«Det betyr ikke at alt er lett. Vi var ikke vant til dette. Vi var unge og hadde ikke mye erfaring. Jeg hadde vært i USA i flere år og levd fritt der, jeg hadde til og med hatt en kjæreste som ingen visste om».

MODELL-KJÆRESTE. Haakon og Cathrine Knudsen var kjærester i årene før kronprinsen reiste til USA for å studere. Her på Carl Johan i Oslo i 1995. Foto: Se og Hør
MODELL-KJÆRESTE. Haakon og Cathrine Knudsen var kjærester i årene før kronprinsen reiste til USA for å studere. Her på Carl Johan i Oslo i 1995. Foto: Se og Hør Vis mer

Denne hemmelige kjæresten fra California-oppholdet har aldri tidligere vært omtalt. Hjemme i Norge hadde Haakon hatt flere kjærester i ungdomsårene. Den første jenta Haakon ble koblet til, var Lene Anette Pedersen fra Bærum. I russetiden ble han sammen med Cathrine Brustad som bodde på Oslo vest.

Siden ble han koblet til kosmetikkdronningen Celina Midelfart. Så fulgte modellen og fiolinisten Marte Krogh. Før Haakon kastet sine øyne på nok en modell - Mona Voll Håland. Og som tidligere nevnt - den siste tiden før studiene i USA - Cathrine Knudsen.

LES OGSÅ: Haakon: - Jeg savner ham

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer