Kong Harald:

Avslører årsaken til innleggelsen

Kongen ble lagt inn på Rikshospitalet i morgentimene fredag.

INNLAGT: Kong Harald ble fredag innlagt på Rikshospitalet, som følge av tung pust. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
INNLAGT: Kong Harald ble fredag innlagt på Rikshospitalet, som følge av tung pust. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag ble det kjent at kong Harald (83) hadde blitt lagt inn på Rikshospitalet i Oslo, og at han dermed er sykmeldt. Kongehuset opplyser i en pressemelding fredag formiddag at årsaken til kongens innleggelse er tung pust, og at han nå er til utredning.

I pressemeldingen kommer det også fram at COVID-19 allerede er utelukket.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

Det var fredag morgen det ble kjent at kongen hadde blitt lagt inn på sykehus i morgentimene. Kong Harald skulle etter planen ha ledet statsråd på slottet fredag, men kronprins Haakon (47) har tatt over kongens oppgaver som følge av sykmeldingen.

Var på besøk

Den nye pressemeldingen kommer bare kort tid etter at dronning Sonja ble observert kjørende bort fra akuttmottaket til Rikshospitalet, etter å ha vært på besøk hos ektemannen.

Det opplyste Se og Hørs reporter, Thea Hope, som befinner seg utenfor Rikshospitalet.

- Dronning Sonja kjørte selv bilen med en annen ved siden av, og bak var det en svart bil med sikkerhetsvakter, forklarte Hope, og la til:

HAR VÆRT PÅ BESØK: Dronning Sonja tok turen innom Rikshospitalet for å besøke Kong Harald. Foto: Vidar Ruud / NTB
HAR VÆRT PÅ BESØK: Dronning Sonja tok turen innom Rikshospitalet for å besøke Kong Harald. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Før dronning Sonja kjørte bort fra akuttmottaket var det flere sikkerhetsvakter som blokkerte innsynet til akuttmottaket.

Kong Harald skulle etter planen besøke dronning Sonjas barndomshjem i Lillehammer fredag ettermiddag. Besøket er i anledning markeringen av Tuengen allé 1b på Maihaugen i Lillehammer.

Dronning Sonja skal derimot gjennomføre besøket i Lillehammer. Det har fylkesmannen i innlandet fått beskjed om fra Slottet, ifølge GD.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, mener at det skal veldig mye til før kong Harald avlyser en oppgave.

- I dag var det som sagt både statsråd og barndomshjemmet til Sonja på Maihaugen, så han hadde nok virkelig gledet seg til denne dagen. Så her har det nok skjedd et eller annet som de rundt, eller kongen selv, har bestemt seg for at her må det en ytterligere sjekk til, sier han.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 år 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Innlagt tidligere i år

Sykehusinnleggelsen kommer bare åtte måneder etter at kong Harald var innlagt på samme sykehus. Den gang ble innleggelsen begrunnet med svimmelhet.

«Hans Majestet Kong Harald ble i dag innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet. Det er ikke funnet alvorlig sykdom», het det i uttalelsen fra kongehuset den gang.

I GÅR: Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I GÅR: Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Mens kong Harald var syk, var det kronprins Haakon som steppet inn for faren, og fungerte som regent.

- Takk for omtanken. Kongen er i bedring, og regner med at han skal være tilbake hjemme fra sykehuset igjen i løpet av denne uka. Etter forholdene bra. Han var svimmel og uvel, det var årsaken til at han kom på sykehuset. Det har vært en tung periode. Men vi prøver så godt å ta vare på hverandre, sa kronprinsen til det oppmøtte pressekorpset da han besøkte flyktninghjelpen i Oslo - kort tid før kongen ble utskrevet fra sykehuset.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Kong Harald ble også sykmeldt før jul i fjor, den gang på grunn av en virusinfeksjon. Lille julaften ble han friskmeldt, og feiret jul sammen med kongefamilien som planlagt.

LES OGSÅ: Endrer ikke programmet etter innleggelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer