Kong Harald:

Avlyser oppdrag

Kong Harald skulle etter planen ha vært tilbake på jobb førstkommende torsdag. Slik blir det ikke.

ENDRINGER I PROGRAMMET: Torsdag skulle kong Harald etter planen ha vært tilbake på jobb, men slik blir det altså ikke. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB
ENDRINGER I PROGRAMMET: Torsdag skulle kong Harald etter planen ha vært tilbake på jobb, men slik blir det altså ikke. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag forrige uke ble det kjent at kong Harald (83) fortsatt er til utredning, og at sykmeldingen forlenges.

Nyheten kom etter at kong Harald hadde vært sykmeldt en uke fra sine kongelige plikter etter å ha vært innlagt på Rikshospitalet i Oslo grunnet tung pust.

Det ble tidlig utelukket at kongen var rammet av coronaviruset, og han ble utredet for pusteproblemene.

Som følge av 83-åringens sykmelding har sønnen, kronprins Haakon (47) tatt seg av kongens arbeidsoppgaver. Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, fortalte til Se og Hør søndag at det foreløpig ikke er avklart hvor lenge kongen skal være sykmeldt.

RIKSHOSPITALET: Fredag 25.september kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

Endringer

Men nå har det imidlertid blitt gjort endringer i slottets program. På slottets nettsider sto det i går at kong Harald skulle motta utenriksministeren i audiens førstkommende torsdag.

Tirsdag kveld har programmet for torsdagen blitt endret til at det er kronprins Haakon som skal være stedfortreder for faren.

Overfor Se og Hør bekrefter Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, at det er gjort endringer i torsdagens program.

- På grunn av kongens sykmelding er det kronprinsregenten som gjennomfører fast audiens og høytidelig audiens på torsdag, forklarer hun.

Det kan imidlertid se ut til at kong Harald er tilbake fra sykmeldingen førstkommende fredag, da det kommer frem i programmet at han skal holde statsråd. Kronprins Haakon vil også være til stede på fredag.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Det var mandag forrige uke at kongen ble utskrevet fra sykehuset. Da ble det bekreftet at han skulle være sykmeldt til og med 4. oktober, men dette har de altså valgt å forlenge.

På grunn av sykmeldingen var det kronprinsen som måtte åpne Stortinget forrige uke. Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng, sa at kronprinsen med det ble historisk.

- Det er første gang en kronprins og ikke konge leser trontalen på 30 år. Sist var i 1990, måneder før kong Olav døde.

Stavseng la ikke skjul på at det var en spesiell dag for Haakon.

HISTORISK: - Kronprins Haakon ble historisk, da det ble første storting han åpnet, sa kongehusekspert Anders Johan Stavseng. Her er kronprinsen og dronningen på vei inn i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB / POOL
HISTORISK: - Kronprins Haakon ble historisk, da det ble første storting han åpnet, sa kongehusekspert Anders Johan Stavseng. Her er kronprinsen og dronningen på vei inn i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB / POOL Vis mer

- Den høytidelige konstitueringen og åpningen av Stortinget er nedfelt i Grunnloven, og er en av de aller viktigste oppgaver en konge har, sa han.

Kronprins Haakon har for øvrig i flere år vært med kong Harald på åpningen, og var blant annet på plass da faren holdt sin første trontale som konge i 1991.

MANN OG KONE: Kronprins Haakon og Mette-Marit giftet seg i Oslo domkirke 25. august 2001, og kan i år feire hele 19 år som mann og kone. Vis mer

Besøk av Sonja

Den dagen kongen ble innlagt på sykehuset skulle han egentlig ha besøkt Maihaugen på Lillehammer sammen med dronning Sonja (83), der de etter planen skulle ha besøkt dronningens barndomshjem.

Sonja måtte dermed gjennomføre besøket uten ektemannen, men kunne forsikre om at det gikk bra med kongen.

- Jeg var innom før jeg reiste opp til Lillehammer. Det ser ut som om det går meget bra. Kongen selv er fornøyd og hans lege er fornøyd, uttalte dronning Sonja til den oppmøtte pressen i Lillehammer.

- Og han er på bena, spurte en av de oppmøtte journalistene.

- Nei, ikke ennå, han skal ta litt prøver, men han er snart på beina. Jeg skal hilse fra dere, svarte dronningen.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden måtte også de kongelige ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Tidligere samme dag dukket dronning Sonja opp for å besøke kong Harald på sykehuset. Dronningen ble observert kjørende til akuttmottaket på Rikshospitalet, og ble geleidet inn på sykehuset uten å bli sett.

Dagen før innleggelsen var kongen kvikk og rask da han debarkerte Kongeskipet Norge sammen med dronning Sonja og kronprins Haakon, noe som kan ha tydet på at kongens innleggelse ikke var planlagt på forhånd.

LES OGSÅ: Dronning Sonja vekker oppsikt i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer