<strong>AVLYSER OPPDRAG:</strong> Kong Harald skulle etter planen ha reist til Nordsjøen tirsdag. Det er nå blitt avlyst. Foto: NTB Scanpix
AVLYSER OPPDRAG: Kong Harald skulle etter planen ha reist til Nordsjøen tirsdag. Det er nå blitt avlyst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kong Harald:

Avlyser oppdrag

Grunnet påkjenningene den siste tiden.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uken skulle kong Harald (82) etter planen ha deltatt under åpningen av oljefeltet Johan Sverdrup. Dette er nå blitt avlyst.

I en uttalelse på kongehusets nettsider kommer det frem at dette er som følge av påkjenningene den siste tiden. Som kjent har kongefamilien gått gjennom en tung tid, etter at Ari Behn gikk bort i julen.

Se og Hør har vært i kontakt med Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved det kongelige Hoff, som opplyser om at de ikke har noen ytterligere kommentarer rundt avlysningen.

Dette skulle ha vært kongens første offisielle oppdrag etter Behns bortgang. Også dronning Sonja (82) avlyste sitt første oppdrag etter at dødsfallet ble kjent, da hun 2. januar, dagen før Behns bisettelse, skulle ha vært til stede under en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Kritisk til kongelig åpning

Etter planen skulle kong Harald ha flydd ut til oljefeltet i Nordsjøen tirsdag, sammen med statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Sylvi Listhaug (FrP).

Ifølge Dagbladet var MDG kritiske til dette, da de mener Johan Sverdrup-feltet er en «gigantisk feilinvestering». Une Bastholm, stortingsrepresentant og nasjonal talsperson, uttalte følgende til avisen:

- Equinor og regjeringen burde latt være å sette kongen i en situasjon der han må kaste glans over et oljeprosjekt som vil bidra massivt til klimakrisen.

Produksjonen på Johan Sverdrup ble satt i gang allerede 5. oktober i fjor, og nå skal oljefeltet putre og gå i mer enn 50 år - det vil si helt til 2070-åra.

Dette er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet, og om alt går etter planen kan 2,7 milliarder fat olje pumpes opp derfra.

MINNES: Aksel Hennie minnes vennen Ari Behn. Reporter: Thea Hope. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Stor sorg

Som nevnt har kongefamilien gått gjennom en tung tid, etter at det første juledag ble kjent at Ari Behn, som tidligere var gift med prinsesse Märtha Louise (48), hadde tatt sitt eget liv. Han ble bare 47 år gammel.

Behns bortgang preget naturlig nok kongeparet, som kom med følgende uttalelse da dødsfallet ble kjent:

- Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne.

Da Behn ble bisatt fra Oslo Domkirke 3. januar, var kongefamilien til stede.

LES OGSÅ: - Det var en voldsom tragedie

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer