Kronprins Frederik:

Avlyser kongelige oppdrag etter operasjon

Den danske kronprinsen må legge seg i selen for å komme til hektene igjen.

OPERERT: Danske kronprins Frederik ble i går operert for en diskusprolaps. Her er han avbildet med (f.v.) kronprinsesse Victoria av Sverige, kona Mary og Victorias ektemann Daniel i 2017. Foto: AFP / NTB Scanpix
OPERERT: Danske kronprins Frederik ble i går operert for en diskusprolaps. Her er han avbildet med (f.v.) kronprinsesse Victoria av Sverige, kona Mary og Victorias ektemann Daniel i 2017. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Danskenes kronprins Frederik (50) blir nødt til å avlyse sine offentlige aktiviteter i et par uker fremover, etter at han i går ble operert for en skiveprolaps.

Det melder det danske kongehuset i en pressemelding.

I pressemeldingen opplyses det om at operasjonen gikk som planlagt, og at kronprinsen etter omstendighetene har det bra.

Frederik ble skrevet ut fra Rigshospitalet mandag morgen, men må belage seg på et par uker med opptrening og rehabilitering.

Ifølge Store Medisinske Leksikon er en diskusprolaps, eller skiveprolaps som det ofte kalles, et fremfall av den sentrale delen av mellomvirvelskivene - som utgjør leddforbindelsene mellom virvlene i ryggsøylen.

Kronprinsen har ifølge det danske kongehusets nettsider et offentlig oppdrag allerede på onsdag, noe han ikke vil få anledning til å delta på.

AVLYSER PLANER: Som følge av operasjonen, må den danske kronprinsen avlyse sine kongelige oppdrag i to uker fremover. Foto: NTB Scanpix
AVLYSER PLANER: Som følge av operasjonen, må den danske kronprinsen avlyse sine kongelige oppdrag i to uker fremover. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fremover var det også planlagt at Frederik skulle overvære et seilas, delta i fugleskyting og dra på forretningsbesøk til Finland. Alt dette utgår som følge av operasjonen.

Vondt i ryggen

I mai fylte kronprinsen 50 år, og dagen ble markert med «Royal Run», en stor løpefest i Danmarks fem største byer.

Saken fortsetter nedenfor.

«ROYAL RUN»: I mai feiret kronprinsen bursdagen sin med flere festløp rundt om i Danmark, til tross for at han hadde problemer med ryggen. Foto: NTB Scanpix
«ROYAL RUN»: I mai feiret kronprinsen bursdagen sin med flere festløp rundt om i Danmark, til tross for at han hadde problemer med ryggen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
LØPEFEST: Kronprinsens familie deltok også under løpet. Her er kona Mary og parets fire barn, Isabella, Vincent, Josephine og Christian. Foto: NTB Scanpix
LØPEFEST: Kronprinsens familie deltok også under løpet. Her er kona Mary og parets fire barn, Isabella, Vincent, Josephine og Christian. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han kunne den gang fortelle at han hadde problemer med ryggen, og at han derfor ikke forventet å sette noen nye rekorder, ifølge Danske Radio.

- Jeg har slitt med noen ryggproblemer i den siste tiden, som gjør at jeg ikke kan løpe slik jeg gjerne ville gjort, sa han.

Trampolineskade

Den danske kronprinsen er ikke ukjent med ryggskader. I oktober 2016 pådro han seg nemlig en skade i ryggsøylen.

Kongehuset meldte den gang at Frederik pådro seg en fraktur i halsryggsøylen, i forbindelse med trampolinehopping ved et privat arrangement i en gymsal.

Saken fortsetter under.

- Frakturen behandles med en halskrage, som kronprinsen skal ha på i cirka 12 uker. Deretter forventes kronprinsen å bli fullt restituert, het det videre i pressemeldingen.

Grunnet uhellet måtte Frederik melde avbud til mottakelsen på Christiansborg Slott, for de danske atleter i de Olympiske Leker og de Paralympiske leker, samme dag. Ellers fortsatte hans kongelige plikter som normalt.

Blåmerke på kinnet

Også i mars skapte kronprinsen overskrifter i danske medier i forbindelse med en skade, dog ikke en skade som krevde operasjon eller halskrage.

Han ble ved flere anledninger avbildet på ulike offentlige arrangementer, og flere bet seg merke i et stort blåmerke på Frederiks høyre kinn.

Forklaringen bak blåmerket kom ifølge BT da danskenes tronarving holdt en tale under åpningen av Food Nation Visitor Centre i København.

BLÅMERKE: I mars troppet kronprins Frederik opp på diverse offentlige arrangementer med et stort blåmerke under høyre øye. Det hele bunnet i et uhell. Foto: NTB Scanpix
BLÅMERKE: I mars troppet kronprins Frederik opp på diverse offentlige arrangementer med et stort blåmerke under høyre øye. Det hele bunnet i et uhell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Innledningsvis vil jeg si: Ikke sjekk meldinger når dere går i trapper, for da får dere et merke som dette, fortalte 50-åringen og pekte på sitt eget kinn.

Kongelige ryggvansker

Også vår egen kronprinsesse Mette-Marit (45) har måtte kaste inn håndkleet på grunn av vond nakke.

Hun har slitt med tilbakevendende plager i rygg og nakke etter et fall i Ukraina i 2008, og ble operert for prolaps i nakken i 2013.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen skal gjennomgå et kirurgisk inngrep i nakken. Inngrepet innebærer fjerning av nakkeprolaps og avlastning av nervestrukturer, het det i pressemeldingen fra Slottet den gang.

Kronprinsessen ble tvunget til å kaste inn håndkleet på grunn av sterke smerter i nakken i oktober samme år, og avlyste alle offisielle oppdrag mens hun var sykmeldt.

LES OGSÅ: - Jeg lå med eskortepiker fordi jeg følte meg enson