Kronprinsesse Mette-Marit:

Avlyser jobb etter Tyskland-turen

Både kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja avlyser torsdagens planer.

AVLYSER: Både kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja skulle etter planen ha deltatt på stortingsmiddagen torsdag kveld, men på grunn av sykdom må de avlyse. Foto: NTB Scanpix
AVLYSER: Både kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja skulle etter planen ha deltatt på stortingsmiddagen torsdag kveld, men på grunn av sykdom må de avlyse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har kronprinsesse Mette-Marit (46) og kronprins Haakon (46) befunnet seg i Tyskland, der de blant annet har deltatt på åpningen av bokmessen i Frankfurt.

Tyskland-turen hadde et tett program, og kronprinsessen hadde med seg ektemannen som «stand-in» i tilfelle hun ble sliten og trengte en erstatter. Mette-Marit lider som kjent av sykdommen lungefibrose, og har derfor minsket arbeidsmengden sin etter at hun i fjor fikk påvist den kroniske diagnosen.

Stiller ikke

Ved et par anledninger tok kronprins Haakon seg av konas oppgaver på Tyskland-turen, men ikke før de siste to dagene. Da deltok han på et kveldsarrangement alene, før han leste talen hennes på Litteraturtoget.

At turen tok på for kronprinsessen er det neppe tvil om, da hun etter sykdomsdiagnosen opplever at hun blir fortere sliten enn hun ble før.

Derfor har hun nå meldt avbud til dagens Stortingsmiddag.

Onsdag sto både kronprinsessen og dronning Sonja (82) oppført som deltakere på Stortingsmiddagen. Torsdag derimot er det kun kongen, kronprinsen og prinsesse Astrid som er oppført i kongehusets offisielle program.

- Ikke overraskende

Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, forteller til Se og Hør at dronningen fortsatt er preget av infeksjonen hun nylig pådro seg.

- Dronningen har fortsatt en infeksjon i de øvre luftveiene og kan derfor ikke være til stede ved Stortingsmiddagen. Når det gjelder Kronprinsessen så viser jeg til tidligere informasjon om at det kan bli endringer i Kronprinsessens program på grunn av helsesituasjonen, sier Gjeruldsen.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

Dermed vil verken kronprinsesse Mette-Marit eller dronning Sonja delta på kveldens middag.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, forteller at det ikke kom som noe sjokk at Mette-Marit har trukket seg fra den tradisjonelle Stortingsmiddagen.

- Mette-Marit har vært på reisefot i nærmere en uke i Tyskland. Først litteraturtog fra Berlin, så bokmesse i Frankfurt. Helsa til Mette-Marit er som kjent ikke helt på topp, så kronprins Haakon ble med som støtte, og han måtte også steppe inn for sin kone. Mette-Marit var tydelig preget av det tette programmet under reisens siste dager, og trenger nok litt tid for å ta seg inn igjen, sier Stavseng til Se og Hør.

- Må respekteres

Kongehuseksperten tror likevel at stortingsrepresentantene har stor forståelse for at kronprinsessen ikke lenger kan stille på alle arrangementer.

- I forbindelse med Litteraturreisen snakket hun åpent om sykdommen, og sa rett ut at hun ikke orket like mye som før. Alle hadde nok likevel gledet seg til å treffe Mette-Marit. Hun vil bli savnet i kveld, men jeg tror alle med hånden på hjertet ønsker henne god bedring, fortsetter han.

Kronprinsessen har ved flere anledninger uttalt at formen hennes varierer veldig fra dag til dag.

- Hun kan rett og slett ha en dårlig dag, og det må vi selvsagt respektere. Mette-Marit kommer nok tilbake i knallform, sier Stavseng.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

Må passe mer på

Under besøket i Tyskland gjorde kronprinsesse Mette-Marit blant annet et intervju med NRK, der hun kom inn på hvordan lungesykdommen har påvirket livet hennes.

- Jeg blir mye mer sliten enn før. Så jeg må passe mer på enn jeg måtte tidligere, sa Mette-Marit.

Videre innrømmet kronprinsessen at den kroniske sykdommen har endret hverdagen hennes, og at hun setter stor pris på å kunne styre dagene sine etter hvordan hun føler seg.

- Jeg har fått muligheten for første gang siden jeg giftet meg, til å leve et litt mindre liv. Nå får jeg lov til å bestemme over hverdagene mine på en helt annen måte, og det er veldig godt for meg, fortalte 46-åringen og la til:

- At jeg kan la dagene mine styres av formen, er noe av det jeg synes er godt med å være syk. Jeg kan rusle en tur, bruke masse tid på å lese og leve mye saktere.

LES OGSÅ: Dette har ikke skjedd på 13 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer