Dronning Margrethe:

Avlyser feiring

Dronningen av Danmark avlyser feiringen av fødselsdagen.

AVLYSER: Dronning Margrethe avlyser feiringen av 80-årsdagen i april. Her er dronningen på 79-årsdagen i fjor, sammen med kronprinsesse Mary, prinsesse Isabella og prinsesse Josephine. Foto: NTB scanpix
AVLYSER: Dronning Margrethe avlyser feiringen av 80-årsdagen i april. Her er dronningen på 79-årsdagen i fjor, sammen med kronprinsesse Mary, prinsesse Isabella og prinsesse Josephine. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Margrethe (79) av Danmark skulle etter planen feire sin 80-årsdag i april. Nå skriver derimot det danske kongehuset i en pressemelding at feiringen avlyses.

- Hennes Majestet Dronningen har i kveld kommet tilbake fra sin årlige vinterferie i Norge. I lys av utbredelsen av COVID-19 og dens konsekvenser for samfunnet, har dronningen besluttet å avlyse alle Kongehusets planlagte aktiviteter og begivenheter i forbindelse med den kommende 80-årsdagen i april, lød det i pressemeldingen torsdag kveld.

I likhet med for den norske kongefamilien, kommer det også frem i pressemeldingen at alle offisielle programmer i de kommende ukene er besluttet avlyst.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Avlyst

Med eller uten feiring fyller dronning Margrethe 80 år 16. april. Ifølge danske Se og Hør var det planlagt en storslått feiring som skulle strekke seg over hele april måned, med flere sammenkomster og arrangementer.

Feiringen skulle starte allerede 2. april, der dronningen skulle åpne en utstilling på Det Nationalhistoriske Museum på Fredriksborg Slott. Videre utover måneden skulle hun etter planen delta på en rekke fester og arrangementer.

Slik blir det altså ikke, og det er uvisst om feiringen blir utsatt til et senere tidspunkt.

Det er også en fast tradisjon i Danmark at dronningen og resten av kongefamilien går ut på slottsbalkongen på Amalienborg slott og vinker til det danske folk på dronningens fødselsdag. Om dette blir å skje i år som tidligere, er også uvisst.

Danmarks regjering har den siste uken gjort strenge tiltak for å hindre videre smitte, i likhet med regjeringen her hjemme.

Full forvirring

Dette er derimot ikke første gang den danske dronningen skaper overskrifter rundt sin egen bursdagsfeiring. Senest i fjor var det full bursdagsforvirring, etter at kongehuset meldte at «Hennes majestet og den tilstedeværende familien vil vise seg på verandaen» i forkant av hennes 79-årsdag.

Formuleringen vekket usikkerhet rundt om hvorvidt sentrale medlemmer av den danske kongefamilien, slik som kronprins Frederik (51) og prins Joachim (50), kom til å hilse på folket fra slottsbalkongen.

FRAVÆRENDE: Dronning Margrethe på sin 79-årsdag sammen med kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Isabella og tvillingene prinsesse Josephine og prins Vincent. Prins Joachim og familien var derimot fraværende. Foto: NTB scanpix
FRAVÆRENDE: Dronning Margrethe på sin 79-årsdag sammen med kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Isabella og tvillingene prinsesse Josephine og prins Vincent. Prins Joachim og familien var derimot fraværende. Foto: NTB scanpix Vis mer

Danske Se og Hørs kongehusekspert, Søren Jakobsen, uttalte den gang til bladet at han fikk vondt av dronningen, og at hun naturligvis ønsket å samle hele familien på den store dagen.

- Hun kan ikke være tilfreds med situasjonen, for hun trenger å vise at familien står sammen. Man kan jo mistenke at det er prins Joachim som ikke kommer, sa han.

Og da den danske kongefamilien viste seg for folket på Marselisborg slott i Århus i fjor, glimret nettopp prins Joachim og familien hans med sitt fravær - slik flere mistenkte.

Apanasjebråk

Mistanken om at det var akkurat prins Joachim som skulle være fraværende på fødselsdagen bunnet i et lengre bråk rundt danskeprinsen.

I januar i fjor kom nyheten om at prinsen skulle forlate dansk jord og flytte til Frankrike med familien. Der skal han frem til sommeren ta landets høyest rangerte militære lederutdannelse.

Måneden etter at flyttingen ble kjent skrev danske Se og Hør at prinsen fikk ta med seg sin kongelige apanasje da han flyttet utenlands, noe som skapte sterke reaksjoner i Danmark.

APANASJE: Det danske folket likte ikke at prins Joachim skulle ta med seg apanasjen da han flyttet til Frankrike. Her avbildet med kona prinsesse Marie. Foto: NTB scanpix
APANASJE: Det danske folket likte ikke at prins Joachim skulle ta med seg apanasjen da han flyttet til Frankrike. Her avbildet med kona prinsesse Marie. Foto: NTB scanpix Vis mer

Likevel dro prinsen sammen med kona prinsesse Marie (44) og deres to barn, prins Henrik (10) og prinsesse Athena (8), til Frankrike i august, og i senere tid har han hevdet at det hele ble sterkt oppfordret av dronningen selv.

Det var på spørsmål om apanasjebråket at prinsen uttalte seg noe krast om situasjonen:

- Vet du hva, jeg er her på vegne av Danmark. Jeg har mye å gjøre her. Og så skylder jeg også å si at jeg ble sterkt oppfordret til dette av dronningen, svarte en tydelig irritert prins Joachim til danske Se og Hør i høst.

LES OGSÅ: Rammes av corona

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer