<strong>FESTBREMS:</strong> Dronning Elizabeth skal ha avlyst prins Andrews store 60-årslag i februar. Nyheten kommer i kjølvannet av det som kan sies å ha vært den mest intense uka i prinsens liv. Foto: NTB scanpix
FESTBREMS: Dronning Elizabeth skal ha avlyst prins Andrews store 60-årslag i februar. Nyheten kommer i kjølvannet av det som kan sies å ha vært den mest intense uka i prinsens liv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Andrew:

- Avlyser 60-årsfesten

Dronningen skulle egentlig feire sønnens store dag med pomp og prakt. Nå skal festen være lagt på is.

Publisert

Den siste uka har vært preget av utallige overskrifter om britiske prins Andrew (59). Som følge av skandaleintervjuet han gjorde med BBC, der han motsa seg anklager om seksuelle overgrep, har flere og flere bestemt seg for å kutte båndene sine til prinsen.

Kontoret hans flyttes nå ut av Buckingham Palace, og organisasjonen hans har mistet flere samarbeidspartnere. I tillegg har han mistet flere verv, og er fratatt sine offisielle oppdrag.

Privat påvirker dette også prinsen. Søndag ble det kjent at hans egen bursdagsfeiring angivelig avlyses - av dronningen selv.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Ingen fest

I februar skulle prinsen egentlig feires med pomp og prakt, for å markere hans 60 år under sola. Samtidig skulle det bli gjort stas på organisasjonene han er beskytter for.

The Sunday Times hevder derimot at bursdagsfesten er avlyst, og i stedet vil bli erstattet med en intim middag - skjult for offentligheten.

Avisa siterer kilder tett på kongehuset, som hevder å ha kjennskap til det som foregår bak lukkede dører. Siden prinsen nå fratas sine offisielle plikter og oppdrag, er det dessuten naturlig at han ikke skal feires med sine samarbeidspartnere - men heller bare med nærmeste familie.

Det kan også tolkes som et stikk fra dronning Elizabeths side. Det hevdes at hun er sur på sønnen, og at hun frarådet ham fra å gjøre intervjuet med BBC.

- Katastrofe

Det har nok vært ei hard uke for det britiske kongehuset. Torsdag kunne britene våkne til hertugen av Yorks ansikt på de fleste av landets aviser, under overskrifter som «Ydmykelsen er komplett» og «Monarkiet er skadet».

- Prinsen har vært arrogant og lite samarbeidsvillig overfor etterforskerne. Etter hvert som stadig flere unge jenter sto frem og knyttet Andrew til Epsteins overgrepssak, forsøkte han å renvaske seg gjennom et TV-intervju, har Anders Johan Stavseng, kongehusekspert i Se og Hør, uttalt.

Stavseng siktet til BBC-intervjuet, som altså skapte mer forvirring og løse tråder enn noen gang. Toppadvokat Mark Stephens har blant annet omtalt 59-åringens valg om å stille opp i intervjuet som en «katastrofal feil» til The Guardian.

BBCs kongehusekspert Jonny Dymond har på sin side uttalt at det er vanskelig å se for seg hvordan prins Andrew skal komme tilbake i offentligheten etter dette, at monarkiet er rystet og at intervjuet var en katastrofe.

Trekker seg

Onsdag kom pressemeldinga fra Buckingham Palace om at prinsen trekker seg tilbake fra offisielle oppdrag i overskuelig fremtid, etter godkjennelse fra dronningen. Fredag ble han derimot fotografert ved Windsor Castle, sammen med dronningen.

Årsaken til tilbaketrekningen er hans vennskap med den overgrepsanklagede finansmilliardæren Jeffrey Epstein, som ble funnet død på fengselscella i august. Måneden før hadde han blitt pågrepet og siktet for både menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.

Allerede i 2015 ble prinsens navn trukket inn i Epstein-skandalen, da Virginia Giuffre (tidligere Roberts, journ.anm.) hevdet at hun hadde blitt tvunget til samleie flere ganger, ikke bare med Epstein, men også med prinsen.

Kongehuset har hele veien avvist påstandene, men etter at prinsen forrige helg stilte opp i det mye omtalte BBC-intervjuet om overgrepsanklagene og vennskapet med Epstein, har nye detaljer om den tvilsomme relasjonen kommet til overflaten.

- Prins Andrew har gravd sin egen grav, sa Stavseng.

LES OGSÅ: Mistet broren (18) i tragisk ulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer