«Megxit»:

- Avisene drepte moren hans

Meningene om «Megxit» er delte.

STØTTES: Mange har ment mye om hertugparet av Sussex' brå beslutning om å trekke seg tilbake. De får likevel støtte fra enkelte hold. Foto: NTB scanpix
STØTTES: Mange har ment mye om hertugparet av Sussex' brå beslutning om å trekke seg tilbake. De får likevel støtte fra enkelte hold. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det var vanskelig å forutse at prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) forrige uke brått kunngjorde at de ønsket å trekke seg tilbake fra sine offisielle plikter. De ønsker å være økonomisk uavhengige, mindre synlige og vil dele tida si mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

- Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen, uttalte hertugparet i en melding.

Både internt og eksternt slo nyheten ned som lyn fra klar himmel, og et hav av overskrifter, påstander og spekulasjoner var i gang. Dronningen har nå stilt seg bak avgjørelsen, men skal ikke ha vært begeistret i starten. Flere andre har også uttrykt sin støtte til de to - som nå skaper rojal historie med beslutningen.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Støtte

Spesielt er det mange som trekker Meghan fram. Helt siden hun og prinsen forlovet seg, har kritikken haglet mot henne.

Spesielt i Storbritannia har de største tabloidavisene vært harde mot 38-åringen, på grunn av blant annet hennes tidligere liv, oppførselen, sønnen og stilen. Til og med etnisiteten hennes er blitt diskutert. Det har skremt flere.

- Jeg er på Harrys side her. Tabloidavisene drepte moren hans, og nå river de hans kone i fillebiter, sier skuespiller Hugh Grant.

STØTTER: Hugh Grant kan godt forstå hvorfor hertugparet av Sussex har bestemt for å trekke seg tilbake. Foto: NTB scanpix
STØTTER: Hugh Grant kan godt forstå hvorfor hertugparet av Sussex har bestemt for å trekke seg tilbake. Foto: NTB scanpix Vis mer

På besøk hos «Radio Andy», i forbindelse med promoteringen av filmen «The Gentleman» - der han ironisk nok spiller en pågående journalist - snakket han om saken som altså har snudd Storbritannia på hodet.

Han sammenliknet det som foregår nå med det som foregikk da prinsesse Diana døde i Paris i 1997. Hun ble jaget av paparazzi da bilen hun var i krasjet i Pont de l'Alma-tunnelen i den franske hovedstaden. Tre av de fire passasjerene døde, deriblant prinsessa.

DE SISTE BILDENE: Overvåkningskamera i heisen ved Ritz Hotel fanget prinsesse Diana og kjæresten Dodi Fayed på ettermiddagen, før det fatale krasjet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pressen fikk skylden for dødsfallet, og ble heftig kritisert. Ni fotografer ble siktet for uaktsomt drap etter hendelsen, men siktelsene frafalt i 2002. Britiske tabloider fikk likevel mye av skylden for ulykken, og det resulterte i en debatt om privatlivets fred som fortsatt oppstår ved jevne mellomrom.

Grant forteller at han nødig vil at noe liknende skal skje igjen.

- Jeg tror at det er hans jobb, som en mann, å beskytte sin familie. Jeg støtter ham i det, forteller Grant i intervjuet, ifølge The Guardian.

Personlig

Spørsmålet er også personlig for «Love Actually»-skuespilleren. Han har i store deler av karrieren vært kritisk til den kulørte delen av pressen. I februar i fjor inngikk han et forlik med Mirror Group Newspapers, som eier flere av de store, britiske tabloidene.

Pengene, en sum på opptil sju nuller, donerte han til Hacked Off - en gruppe som jobber mot hacking, ifølge BBC.

Det var nemlig det han gikk til sak på. Han mente at avisene hadde hacket seg inn på flere telefoner, og at dette hadde foregått mens blant andre Piers Morgan var redaktør i Daily Mirror. Morgan var for øvrig tidlig ute med å kritisere «Megxit», og omtalte hertugparet som «de mest bortskjemte drittungene noensinne».

Grant står derimot på andre siden av meningsspekteret, og beskriver sitt forhold til de britiske mediene som «veldig dårlig».

Han er langt fra den eneste som har uttrykt sin støtte til hertugparet. Den tidligere talkshowdronninga Oprah Winfrey har uttalt at hun velger å støtte dem i hva enn de gjør. Hun er god venn med hertuginnens mor, Doria Ragland, og var i Windsor da Meghan og Harry giftet seg i mai i fjor.

Den norgesaktuelle rapperen Stormzy har uttalt at han synes hertuginne Meghan virker som en snill dame, og at han derfor ikke forstår hvorfor folk hater henne.

I tillegg har stjerner som Bette Midler, Perez Hilton, Amy Schumer og Ava DuVernay uttalt at de støtter paret. Andre har på sin side bestemt seg for å lage humor av opptrinnet. Det er trolig Jack Osbourne, sønnen til Ozzy og Sharon Osbourne, som har fått mest oppmerksomhet for sin uttalelse:

«Hør her, Harry. Hvis jeg overlever min familie, overlever du din», skrev han på Twitter.

Familien har likevel siste ord for hvordan dette skal løses. Dronninga har gått med på parets krav, og i tida framover vil de trolig diskutere konkret hvordan ting skal gjøres. Det er ventet at en konkret plan kommer i løpet av uka, ifølge Sky News.

RESTAURERT: British Movietone har restaurert og digitalisert bryllupet mellom Charles og Diana i høy kvalitet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hertuginne Kate varsler baby-stopp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer