Prins Charles:

Avhørt etter rykter om Diana-drap

Prinsen ble avhørt i 2005 etter at politiet fant en lapp Diana skrev.

AVHØRT: Prins Charles ble avhørt i 2005, etter at politiet etterforsket en lapp prinsesse Diana skrev før sin død. Foto: Nils Jorgensen/REX/NTB
AVHØRT: Prins Charles ble avhørt i 2005, etter at politiet etterforsket en lapp prinsesse Diana skrev før sin død. Foto: Nils Jorgensen/REX/NTB Vis mer
Publisert

1. juli denne sommeren skulle britiske prinsesse Diana fylt 60 år. Slik ble det ikke.

Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom den avdøde prinsessen og tolv år eldre prins Charles (72) var turbulent i årene de var et par.

Diana var dypt forelsket i prinsen da de giftet seg en vakker julidag i 1981, men forholdet skrantet da prinsens mangeåringe affære med Camilla Parker Bowles (73) ble kjent. Sviket knuste Diana, og førte til selvskading og spiseforstyrrelser for den ensomme prinsessen.

Da hun var involvert i en fatal bilulykke i 1997, var det derfor mange som rettet blikket mot kongehuset. Ryktene om at det britiske kongehus på en eller annen var involvert svirret i flere år.

Det gikk til og med så langt at det ble startet en tre år lang politietterforskning. I 2008 konkluderte etterforskningen med at dødsfallet var en ulykke.

Nå har det imidlertid kommet ny informasjon om at også prins Charles var involvert i etterforskningen.

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House TWITTER Vis mer

Hemmelig lapp

Den tidligere sjefen i Metropolitan Police, John Stevens, avslører nå at han holdt avhør med tronarvingen etter rykter om at han angivelig hadde planlagt å drepe Diana. Det skriver The Guardian.

Charles ble avhørt som et vitne i 2005.

Blant annet ble han avhørt om en lapp hans tidligere kone hadde skrevet i 1995, der hun forutså at hun kom til å dø grunnet «bremsefeil og seriøse hodeskader», slik at Charles kunne gifte seg med sønnenes tidligere barnepike, Tiggy Legge-Bourke.

Rykter om at prinsen hadde en affære med barnepiken sirkulerte nemlig heftig den gang. De viste seg senere å ikke stemme.

KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren ble sendt på Channel 4. Video: Channel 4 Vis mer

«Ektemannen min planlegger en ulykke»

På lappen, som ble gitt til butleren hennes Paul Burrel, sto det følgende, ifølge The Guardian:

«Jeg sitter her ved pulten min i dag, i oktober, og savner etter noen som kan klemme meg og oppmuntre meg til å være sterk og holde hodet høyt».

«Denne spesielle fasen i livet mitt er mest farlig. Ektemannen min planlegger en ulykke i bilen min. Bremsefeil og seriøse hodeskader sånn at han får klar bane til å gifte seg med Tiggy. Camilla er ingenting annet enn en lokkefugl, så vi blir brukt av mannen i alle betydninger av ordet».

Politisjef John Stevens skal, ifølge The Guardian, ha lest opp lappen for Charles under et møte i London, og spurt han om hvorfor prinsessen skrev et slikt brev. Da skal han ha svart:

- Jeg visste ingenting om den lappen før den ble publisert i mediene.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

The Mirror publiserte deler av brevet som en del av en avtale med butleren i 2003.

- Du diskuterte ikke lappen med henne, sir?, spurte Stevens videre i avhøret.

- Nei, jeg visste ikke at den eksisterte, svarte prins Charles.

Videre fortalte han til politisjefen at han ikke visste at prinsesse Diana hadde disse følelsene. Prinsen av Wales ble ikke avhørt som mistenkt.

- Ville avhørt Bashir

Den hele og usensorerte versjonen av lappen ble ikke gjort offentlig før i 2007, som en del av etterforskningen. I 2008 kom den endelige beslutningen om at dødsfallet var et resultat av «grovt uaktsom kjøring».

Stevens avslører videre at de ikke fant noen beviser i saken som støttet oppunder teorien som ble beskrevet i Dianas lapp.

Lappen skal ha blitt skrevet omtrent på samme tidspunkt som prinsessen ga sitt mye omtalte Panorama-intervju med Martin Bashir.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

Forrige måned ble det kjent at en etterforskning mot Bashir konkluderte med at han hadde brutt med BBC retningslinjer, opptrådt upassende og at han skal ha «lurt og overtalt» prinsesse Dianas bror for å få i stand intervjuet.

Dette skal han ha gjort blant annet ved å legge frem falske kontoutskrifter, noe som er et alvorlig brudd på BBCs retningslinjer.

Nå røper også John Stevens at han angrer på at politiet ikke holdt noen avhør med Bashir.

- Hvis det hadde kommet noen påstander om at Bashir hadde fremlagt falske dokumenter til prinsesse Diana, som er straffbart, ville vi ha undersøkt det. Herregud, vi ville gjort det. Men dette kom frem nå nylig, noe som er uheldig.

LES OGSÅ: Kongehusenes største skandaler

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer