Simon Bowes-Lyon:

Aristokrat dømt etter slott-voldtekt

Dronning Elizabeths tremenning må sitte bak lås og slå i ti måneder.

VOLDTEKT: Simon Bowes-Lyon, jarl av Strathmore, er dømt til ti måneders fengsel etter voldtekt. Foto: Jane Barlow / Pa / NTB
VOLDTEKT: Simon Bowes-Lyon, jarl av Strathmore, er dømt til ti måneders fengsel etter voldtekt. Foto: Jane Barlow / Pa / NTB Vis mer
Publisert

Dronning Elizabeths (94) tremenning, Simon Bowes-Lyon (34), befinner seg for tiden i hardt vær. Han må nemlig forberede seg på å sitte de neste ti månedene bak fengselsmurer, etter at han tirsdag denne uken ble dømt for voldtekt.

34-åringen, som er jarl av Strathmore, skal nemlig ha tvunget seg inn på en 26 år gammel kvinnes soverom og voldtatt henne. Hendelsen skjedde på slottet hans i Skottland i fjor, og dommen falt på tirsdag, ifølge CNN.

Bowes-Lyon erkjente straffskyld for hendelsen, som fant sted under et arrangement på Glamis slott i februar 2020. 34-åringen er som nevnt dronning Elizabeths tremenning, og slekter på dronningmoren, dronning Elizabeth - født Elizabeth Bowes-Lyons, og resten av Bowes-Lyon-familien.

GLAMIS: Det var på dette slottet overgrepet fant sted i februar i fjor. Slottet er dronningmorens barndomshjem. Foto: James Fraser / REX / NTB
GLAMIS: Det var på dette slottet overgrepet fant sted i februar i fjor. Slottet er dronningmorens barndomshjem. Foto: James Fraser / REX / NTB Vis mer

Glamis slott er dronningmorens barndomshjem. Det er også der prinsesse Margaret, dronning Elizabeths søster, ble født.

Hadde kjæreste

Rettssaken gikk over tre dager. Der kom det fram detaljer om overgrepet, og det ble blant annet kjent at offeret var på vei til sengs da det skjedde. En full Bowes-Lyon skal deretter ha gått til rommet hennes rundt halv to på natten, voldtatt henne og nektet å forlate rommet de neste 20 minuttene.

Sheriff Alastair Charmichael uttalte i retten at overgrepet var av det mer voldelige slaget, der 34-åringen blant annet skal ha dyttet kvinnen mot veggen og «gjentatte ganger lukket døren slik at kvinnen ikke kom seg unna».

Kvinnen skal ha gjort det klart for jarlen at hun hadde kjæreste, og hun var tydelig på at hun ønsket at han skulle dra.

Ifølge CNN kom det også fram i retten at kvinnen fremdeles har mareritt og panikkangst som følge av hendelsen.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sa prins Andrew i et intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins». Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Beklager seg

Bowes-Lyon blir, i tillegg til fengselsdommen, oppført i registeret for sexforbrytere i ti år. Dommeren uttalte at slottet møtte kriteriet for husarrest, men at en slik dom ikke ville stå i stil med alvorlighetsgraden av forbrytelsen.

SLEKT: Simon Bowes-Lyon er jarl av Strathmore, og dermed en del av kongefamilien. Her avbildet bak blant andre prins William i dronningmorens begravelse i 2002. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB
SLEKT: Simon Bowes-Lyon er jarl av Strathmore, og dermed en del av kongefamilien. Her avbildet bak blant andre prins William i dronningmorens begravelse i 2002. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB Vis mer

I en uttalelse til CNN beklager den nå dømte jarlen for hendelsen.

«Jeg skammer meg dypt for det jeg har gjort, som har skapt mye engstelse for en gjest i hjemmet mitt. Da jeg skjønte hva jeg hadde gjort beklaget jeg raskt til kvinnen det gjaldt. Jeg beklager dypt og helhjertet igjen i dag. Jeg er lei meg for oppførselen min og de vonde følelsene det har medført», forteller 34-åringen i uttalelsen, og fortsetter:

«Åpenbart hadde jeg drukket store mengder den kvelden. For noen som er godt kjent med ødeleggelsene alkohol kan medføre, burde jeg visst bedre. Jeg forstår, på alle måter, at alkohol ikke er en unnskyldning for oppførselen min».

Den britiske kongefamilien har foreløpig til gode å uttale seg om saken.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brøt reglene

Dette er ikke første gang jarlen har utfordret loven. I 2010 ble han nemlig dømt for å ha kjørt for fort.

Den gang kjørte han motorsykkelen sin i 160 km/t på en offentlig vei. Fartsgrensa på veien var i underkant av 100 km/t, og straffen ble ni måneder uten førerkort og 500 pund i bot.

I juni i fjor ble han også kontaktet av politiet i Durham, etter at han ble tatt i å bryte reiserestriksjonene under coronapandemien.

Den gang hadde han reist fra hjemmet sitt i Skottland, til Middleton-in-Teesdale i England. Reisen ble oppdaget ved at butleren hans kjøpte aviser, og 34-åringen ble raskt bedt om å reise tilbake til Skottland.

LES OGSÅ: Slik er dronning Elizabeth helt privat

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer