Prinsesse Märtha Louise:

- Ari hadde aldri opplevd noe lignende

I den nye dokumentarserien «Märtha» forteller prinsessen om den turbulente tiden da hun fant kjærligheten med Ari Behn.

FORFULGT: I «Märtha» på TV 2 snakker prinsesse Märtha Louise ut om forholdet til Ari Behn. Hun beskriver den første tida som «ganske spesiell», og forteller at de ble forfulgt 24 timer i døgnet. Programmet har premiere på TV 2 7. april. Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

7. april har dokumentarserien «Märtha» premiere på TV 2. I serien får tv-seerne innblikk i prinsesse Märtha Louises (49) hverdagsliv - med alt det innebærer av jobb, privatliv og en tilværelse i offentlighetens søkelys.

I seriens første episode forteller prinsessen åpenhjertig om den første tiden med eksmannen Ari Behn. De fikk de tre døtrene Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (12) sammen - før de skilte lag sommeren 2016.

Da prinsesse Märtha Louise fant kjærligheten med den kontroversielle og fargerike forfatteren i 2001 havnet de raskt på «alles» lepper, og et enormt medietrykk fulgte.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

49-åringen har hele livet gått sin egen vei og fulgt sitt eget hjerte - også når det gjelder valg av kjærester.

- Jeg tror de fleste har en oppfatning av meg. At de føler at de kjenner meg litt. Og det er vel kanskje derfor det blir mye når jeg tar andre valg enn de som er forventet, sier Märtha Louise i episoden.

- Helt galskap

Behns inntreden i den norske kongefamilien gikk langt fra stille for seg. Dagbladet kunne på spalteplass 8. mars 2001 avsløre at prinsessen hadde funnet tonen med forfatteren Ari Behn.

Han ble den gang omtalt som «Märthas nye, nære venn».

2001: Märtha Louise og Ari Behn på vei hjem fra Mette-Marits 28-årsdag i 2001 - med pressen på slep. Foto: Knut Fjeldstad / NTB
2001: Märtha Louise og Ari Behn på vei hjem fra Mette-Marits 28-årsdag i 2001 - med pressen på slep. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Vis mer

- Ari kom inn i livet mitt og var et friskt pust av unorskhet. Da Ari og jeg ble sammen var det så mye bruduljer fra så mange kanter. Vi var jo forfulgt 24 timer i døgnet, sier kongsdatteren om den stormfulle tiden.

Interessen for kjæresten til kong Harald (84) og dronning Sonjas (83) eldste barn så ut til å være endeløs. Etter hvert som månedene gikk, kom det stadig nye oppslag om den fargerike Ari Behn - og historier om et utsvevende kunstnerliv gikk igjen.

Pressen fulgte med døgnet rundt.

- Det var en tid som var ganske spesiell. Vi barrikaderte oss hos noen venner av meg, og hadde alle rullegardinene og alt nede, slik at ingen kunne være i noen naboleiligheter og ta bilder inn. Det var helt galskap en periode, minnes prinsessen.

FORLOVELSE: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn forlovet seg i desember 2001. Foto: Erlend Aas / AP / NTB
FORLOVELSE: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn forlovet seg i desember 2001. Foto: Erlend Aas / AP / NTB Vis mer

Prinsesse Märtha Louise forteller at rampelyset kom brått på for Behn, som aldri hadde opplevd noe lignende tidligere.

- Der satt vi i mørket, bare oss to. Og til slutt kom en venn og sa: «nei, ærlig talt, nå må dere skjerpe dere. Det er der ute vi lever, ikke her inne». Han (Ari, journ.anm.) hadde jo aldri opplevd noe lignende før, sier 49-åringen i programmet.

13. desember 2001 kunngjorde slottet at Märtha Louise og Ari Behn hadde forlovet seg, og bryllupet sto i Trondheim 24. mai året etter.

ARI BEHN: NRK kommer med en ny serie om Ari Behn og kunsten hans. Vis mer

Bunnløs sorg

De holdt sammen helt fram til 2016. I august samme år kom meldingen fra slottet om at ekteskapet var over etter 14 år. I kunngjøringen uttalte prinsessen at de «oppløser ekteskapet, men står sammen i foreldreskapet».

I dokumentarserien blir også sorgen etter Ari Behns død viet mye tid. Han tok sitt eget liv 25. desember 2019, og Märtha Louise ble dermed alene om ansvaret for de tre døtrene.

Prinsessen har flere ganger tidligere fortalt om den bunnløse sorgen dødsfallet utløste, senest i TV 2-serien «Helt Harald» - der seerne ble vitne til en følelsesladd samtale mellom henne og programleder Harald Rønneberg (47).

Märtha Louise fortalte at hele kongefamilien befant seg på Kongsseteren da de fikk overlevert dødsbudskapet. Huset var pyntet til jul, og de hadde det veldig fint i hverandres selskap. På tidspunktet satt de alle samlet for å se på juleklassikeren «Alene Hjemme».

FIKK KRITIKK: Prinsesse Märtha Louise åpner opp om kritikkstormen som møtte henne etter åpningen av «Engleskolen» i 2007. Video: Bertrands Univers / Radio Norge. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Og så hadde Olav, faren til Ari, ringt til eskorten, som ringte til hoffsjefen, som da ringte til pappa. Så kom pappa inn og sa det til meg, og jeg måtte gå og si det til barna. Det er noe av det tøffeste jeg har gjort, men man må bare gjøre det, sa en sterkt preget Märtha Louise.

49-åringen sa også at hun brukte all tid i døgnet på å ta seg av barna i månedene etter dødsfallet. Når de begynte å finne fotfeste fikk hun selv tid til å gå ned i kjelleren, noe hun som nevnt har vært åpen om tidligere.

LES OGSÅ: Slik har det gått

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer