Det britiske kongehus:

Årelang «gisseltradisjon» i Buckingham Palace

Må returnere dronningen før «gisselet» løslates.

TRADISJON: Ved hver Parlamentsåpning holder Buckingham Palace et medlem «gissel». Her er dronningen avbildet tirsdag denne uken. Foto: Pa Photos/Chris Jackson/NTB
TRADISJON: Ved hver Parlamentsåpning holder Buckingham Palace et medlem «gissel». Her er dronningen avbildet tirsdag denne uken. Foto: Pa Photos/Chris Jackson/NTB Vis mer
Publisert

Denne uka var dronning Elizabeth (95) endelig tilbake i full jobb igjen, etter at hennes ektemann gjennom 73 år, prins Philip, døde i april. Tirsdag gjennomførte hun nemlig sin første seremonielle jobb - der hun var fysisk til stede - for å overvære åpningen av Parlamentet.

Dronningen, som nylig fylte 95 år, satt alene på monarkens trone, og leverte sin 67. dronningtale under åpningen.

Den årelange tradisjonen har imidlertid en oppsiktsvekkende detalj. Mens monarken åpner Parlamentet, blir nemlig én person holdt som «gissel».

BUCKINGHAM PALACE: Dette bildet, fra Buckingham Palace, er tatt under en samtale mellom dronning Elizabeth og Erna Solberg. Bildet veker nå oppsikt. Video: AP/NTB/CNN Vis mer

«Fanget»

Under hver Parlamentsåpning blir altså en person tatt som «gissel» i Buckingham Palace. I år var det Parlamentsmedlem Marcus Jones i Nuneaton som ble holdt «fanget».

Jones ble fraktet til Buckingham Palace kort tid før dronningen dro til Westminister Palace for åpningen, og ble løslatt så fort monarken var trygt returnert.

Ifølge blant andre BBC stammer tradisjonen helt tilbake til 1600-tallet da Karl I regjerte, i tida der monarken og Parlamentet ikke hadde et like godt forhold som i dag. Derfor var det også viktig å ha et forhandlingsverktøy i tilfelle kongen eller dronningen skulle bli truet i løpet av sin tid i Westminister.

Ifølge tradisjonen vil «gisselet» lide samme skjebne som monarken - skulle det skje noe.

SLOTTET: En kvinne kledde av seg på overkroppen og løp naken utenfor Windsor Castle underveis i prins Philips begravelse. Vis mer

«Vi hadde bare skutt deg»

Jim Fitzpatrick, som var fanget i Buckingham Palace i 2014, uttalte seg om situasjonen til BBC News. Han skal først ha blitt møtt i døra av Lord Chamberlain (Hoffsjefen journ.anm).

- Han gjorde det helt tydelig at jeg kunne gjøre hva jeg ville i Buckingham Palace. Jeg kunne gå rundt, drikke en Gin & Tonic og ta en kopp kaffe. Eller jeg kunne være med ham å se Parlamentsåpningen på TV mens jeg ventet på dronninga, og det var dette jeg valgte å gjøre, uttalte han den gang.

- De låser deg ikke inne, men de gjorde det veldig klart at jeg ikke fikk dra noe sted, la han til.

Fitzpatrick skal også ha uttrykt overfor en av de væpnede vaktene at han ikke følte seg helt komfortabel med situasjonen. Da skal vakten ha svart:

- Han sa: «Hvis noe skjer med dronninga, Jim, så hadde vi gjort det fort. Vi hadde bare skutt deg». Og jeg tror ikke han tullet, spøkte han.

Joe Little, redaktør for magasinet Majesty, uttalte overfor Insider at det i dag er det hele kun er en seremoniell tradisjon, og at gisselet ikke ville bli skadet hvis noe hadde skjedd monarken.

BLEMME: Det gikk ikke helt etter planen da Boris Johnson skulle legge frem vinterens coronaplan. VIDEO: AP Vis mer

Kruttsøk i kjelleren

Å ta et Parlamentsmedlem som «gissel» er imidlertid bare en av flere bisarre tradisjoner det britiske kongehus og Parlamentet følger før den årlige åpningen.

Hvert år blir det nemlig gjennomført et søk i kjelleren i Westminister Palace etter spor av krutt. Søket skjer kvelden før monarken skal besøke Parlamentet.

Tradisjonen stammer tilbake til da en gruppe menn forsøkte å myrde kong Jakob I og de engelske Parlamentsmedlemmene under åpningen av Parlamentet i 1605.

ÅPNING: Her ankommer dronning Elizabeth Parlamentsåpningen i 1999, med sin nå avdøde ektemann prins Philip ved sin side. Et søk i kjelleren var da allerede gjennomført. Foto: Russell Boyce / Reuters / NTB
ÅPNING: Her ankommer dronning Elizabeth Parlamentsåpningen i 1999, med sin nå avdøde ektemann prins Philip ved sin side. Et søk i kjelleren var da allerede gjennomført. Foto: Russell Boyce / Reuters / NTB Vis mer

Hendelsen har fått navnet «Kruttsammensvergelsen», fordi tønner med krutt hadde blitt plassert i kjelleren under bygningen. Planen var at kuppet skulle innledes med en eksplosjon i kjelleren.

Planen ble imidlertid kjent før mennene fikk gjennomført, og blant andre Robert Catesby og Guy Fawkes ble straffet. 5. november hvert år feires Guy Fawkes' Day i England.

LURTE INTERNETT: Svenske Anders Dahlberg delte denne videoen fra Buckingham Palace, hvor vi tilsynelatende får se en naken mann klatre ut av et av vinduene på slottet. Men er den ekte? Video: Anders Dahlberg / DBTV Vis mer

«Jeg jobber et rart sted»

For mange kan det også virke overraskende at dronningas autoritet er nødt til å bevises ytterligere. Det er nemlig alltid en «mace», en slags stav, til stede under enhver debatt i Parlamentet.

Er den ikke til stede, er debatten ugyldig.

MACE: Denne staven må være til stede under alle samtaler i Parlamentet. Hvis den ikke er til stede, er ikke debatten gyldig. Her fra åpningen av Parlamentet denne uka. Foto: Justin Ng / CPNA / IPA Rota / Shutterstock / NTB
MACE: Denne staven må være til stede under alle samtaler i Parlamentet. Hvis den ikke er til stede, er ikke debatten gyldig. Her fra åpningen av Parlamentet denne uka. Foto: Justin Ng / CPNA / IPA Rota / Shutterstock / NTB Vis mer

Lloyd Russell-Moyle skapte kaos da han tok tak i den seremonielle staven da Theresa May kunngjorde at hun kom til å forsinke Brexits avstemning i desember 2018. Da han beskrev hvorfor han gjorde det i The Guardian, skrev han følgende:

DETALJERT: Denne stammer trolig fra 1660, og skal være laget for kong Karl II av England. Foto Nils Jorgensen / REX / NTB
DETALJERT: Denne stammer trolig fra 1660, og skal være laget for kong Karl II av England. Foto Nils Jorgensen / REX / NTB Vis mer

«For de aller fleste mennesker kan en vanlig mann med moleskin-bukse som holder en fem meter lang gylden stang se litt rart ut. Men jeg jobber et veldig rart sted, som baserer seg tungt på symboler og ritualer».

Slike seremonielle staver begynte som dødelige våpen fra middelalderens riddere, men er i dag som nevnt blant annet brukt for å representere monarkens autoritet i Parlamentet.

LES OGSÅ: - Vil oppkalle datteren etter prins Philip

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer