Denne uka var dronning Elizabeth (95) endelig tilbake i full jobb igjen, etter at hennes ektemann gjennom 73 år, prins Philip, døde i april. Tirsdag gjennomførte hun nemlig sin første seremonielle jobb - der hun var fysisk til stede - for å overvære åpningen av Parlamentet.

- Vil aldri tilgi ham
Dronningen, som nylig fylte 95 år, satt alene på monarkens trone, og leverte sin 67. dronningtale under åpningen.
Den årelange tradisjonen har imidlertid en oppsiktsvekkende detalj. Mens monarken åpner Parlamentet, blir nemlig én person holdt som «gissel».
«Fanget»
Under hver Parlamentsåpning blir altså en person tatt som «gissel» i Buckingham Palace. I år var det Parlamentsmedlem Marcus Jones i Nuneaton som ble holdt «fanget».
Jones ble fraktet til Buckingham Palace kort tid før dronningen dro til Westminister Palace for åpningen, og ble løslatt så fort monarken var trygt returnert.

Denne detaljen rører folket
Ifølge blant andre BBC stammer tradisjonen helt tilbake til 1600-tallet da Karl I regjerte, i tida der monarken og Parlamentet ikke hadde et like godt forhold som i dag. Derfor var det også viktig å ha et forhandlingsverktøy i tilfelle kongen eller dronningen skulle bli truet i løpet av sin tid i Westminister.
Ifølge tradisjonen vil «gisselet» lide samme skjebne som monarken - skulle det skje noe.
«Vi hadde bare skutt deg»
Jim Fitzpatrick, som var fanget i Buckingham Palace i 2014, uttalte seg om situasjonen til BBC News. Han skal først ha blitt møtt i døra av Lord Chamberlain (Hoffsjefen journ.anm).
- Han gjorde det helt tydelig at jeg kunne gjøre hva jeg ville i Buckingham Palace. Jeg kunne gå rundt, drikke en Gin & Tonic og ta en kopp kaffe. Eller jeg kunne være med ham å se Parlamentsåpningen på TV mens jeg ventet på dronninga, og det var dette jeg valgte å gjøre, uttalte han den gang.
- De låser deg ikke inne, men de gjorde det veldig klart at jeg ikke fikk dra noe sted, la han til.

Nå offentliggjøres dødsårsaken
Fitzpatrick skal også ha uttrykt overfor en av de væpnede vaktene at han ikke følte seg helt komfortabel med situasjonen. Da skal vakten ha svart:
- Han sa: «Hvis noe skjer med dronninga, Jim, så hadde vi gjort det fort. Vi hadde bare skutt deg». Og jeg tror ikke han tullet, spøkte han.
Joe Little, redaktør for magasinet Majesty, uttalte overfor Insider at det i dag er det hele kun er en seremoniell tradisjon, og at gisselet ikke ville bli skadet hvis noe hadde skjedd monarken.
Kruttsøk i kjelleren
Å ta et Parlamentsmedlem som «gissel» er imidlertid bare en av flere bisarre tradisjoner det britiske kongehus og Parlamentet følger før den årlige åpningen.
Hvert år blir det nemlig gjennomført et søk i kjelleren i Westminister Palace etter spor av krutt. Søket skjer kvelden før monarken skal besøke Parlamentet.
Tradisjonen stammer tilbake til da en gruppe menn forsøkte å myrde kong Jakob I og de engelske Parlamentsmedlemmene under åpningen av Parlamentet i 1605.

Hendelsen har fått navnet «Kruttsammensvergelsen», fordi tønner med krutt hadde blitt plassert i kjelleren under bygningen. Planen var at kuppet skulle innledes med en eksplosjon i kjelleren.
Planen ble imidlertid kjent før mennene fikk gjennomført, og blant andre Robert Catesby og Guy Fawkes ble straffet. 5. november hvert år feires Guy Fawkes' Day i England.
«Jeg jobber et rart sted»
For mange kan det også virke overraskende at dronningas autoritet er nødt til å bevises ytterligere. Det er nemlig alltid en «mace», en slags stav, til stede under enhver debatt i Parlamentet.
Er den ikke til stede, er debatten ugyldig.

Lloyd Russell-Moyle skapte kaos da han tok tak i den seremonielle staven da Theresa May kunngjorde at hun kom til å forsinke Brexits avstemning i desember 2018. Da han beskrev hvorfor han gjorde det i The Guardian, skrev han følgende:

«For de aller fleste mennesker kan en vanlig mann med moleskin-bukse som holder en fem meter lang gylden stang se litt rart ut. Men jeg jobber et veldig rart sted, som baserer seg tungt på symboler og ritualer».
Slike seremonielle staver begynte som dødelige våpen fra middelalderens riddere, men er i dag som nevnt blant annet brukt for å representere monarkens autoritet i Parlamentet.