Den nederlandske kongefamilien:

Åpner slottet for flyktninger

Den nederlandske kongefamilien vil vise sin støtte til det ukrainske folket.

ÅPNER SLOTT: Dronning Máxima og kong Willem-Alexander og åpner slottet for å ta imot ukrainske flyktninger. Foto: Shutterstock/NTB
ÅPNER SLOTT: Dronning Máxima og kong Willem-Alexander og åpner slottet for å ta imot ukrainske flyktninger. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

aaaaTirsdag forrige uke viste tall fra FN at hele tre millioner har forlatt Ukraina og er på flukt, etter Russlands invasjon av Ukraina for snart en måned siden.

I forbindelse med den pågående krigen, er det nå flere som vil hjelpe og vise sin støtte til det ukrainske folket. Blant dem er kong Willem-Alexander (54) og dronning Máxima (50) av Nederland.

Åpner slottet

Mandag ettermiddag ble det bekreftet av myndighetenes pressekontor at den nederlandske kongefamilien åpner slottet Het Oude Loo for ukrainske flyktninger.

- Det er forventet at seks til åtte familier, eller 20-30 personer kan bo der, skriver den nederlandske avisa NL Times.

Ifølge avisa er slottet fra 1400-tallet og kongefamilien bestemmer selv hvordan det skal disponeres.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte (55) har på en tidligere pressekonferanse fått spørsmål om det var et alternativ for kongefamilien å ta imot flyktninger.

Rutte ville dog ikke røpe om det hadde vært et tema i samtalene han hadde hatt med kongefamilien etter at krigen startet. Han la imidlertid til at dette ikke er første gangen at noe slikt skjer.

- Det har forresten skjedd tidligere. Dronning Wilhelmina gjorde det rundt andre verdenskrig, fortalte han videre.

Norske kongefamilie

Når Se og Hør tar kontakt med slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe, kan hun fortelle at det kongelige slott ikke kan disponeres for flyktninger.

- Kongehuset disponerer kun ett slott. Det kongelige slott er i daglig bruk som representasjonslokale for Norge, bolig for Kongeparet og arbeidsplass for Hoffets 150 ansatte. Det vil derfor ikke være mulig å bruke bygget til det formålet, forklarer hun.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

Videre henviser Varpe til tidligere uttalelser fra kong Harald og kronprins Haakon da de besøkte UDIs akuttmottak på Helsfyr fredag.

- Over hele landet stiller folk opp av fri vilje og det trenger vi nå. Jeg er imponert over den innsatsen som gjøres rundt omkring, sa Hans Majestet.

- Det er flott at vi kommer sammen og at nordmenn stiller opp og viser støtte til Ukraina i denne veldig vanskelige situasjonen, fulgte kronprinsen opp med.

Hjelper til

Det er ikke bare den nederlandske kongefamilien som åpner dørene for ukrainske flyktninger.

Mot slutten av forrige uke kunngjorde nemlig kong Philippe (61) og dronning Mathilde (49) av Belgia at de ville gjøre deres tre eiendommer tilgjengelige for ukrainske familier fra og med april.

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis går viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

Eiendommene ligger i Brussel og Wallonia, samt en bygning som også ble brukt som vaksinasjonssted i Tervuren.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om prinsessen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer