Maud Angelica Behn:

Åpner seg om tapet av pappa

- Det betydde så mye for meg at jeg kunne få noe verdi og noe fint utav alt det forferdelige, sier Maud Angelica Behn.

FAR OG DATTER: Her er Maud Angelica Behn avbildet sammen med faren sin Ari Behn på vei inn til vielsen til sistnevntes foreldre i 2007. Foto: NTB Scanpix
FAR OG DATTER: Her er Maud Angelica Behn avbildet sammen med faren sin Ari Behn på vei inn til vielsen til sistnevntes foreldre i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17 år gamle Maud Angelica Behn holdt en svært rørende tale til sin far, Ari Behn, da han ble bisatt fra Oslo domkirke 3. januar i år. Behn døde 25. desember i fjor, etter å ha tatt sitt eget liv. Han ble 47 år gammel.

I sin tale fortalte Maud Angelica Behn åpent om hvordan faren har roset henne og søstrene for de kunstneriske ferdighetene, og de andre interessene deres.

Maud Angelica fortalte om hvordan de tre søstrene og moren hadde på seg rosa, fordi det var Aris farge. Hun fortalte om de siste møtene og de siste ordene. Hun kom også med en sterk oppfordring.

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, fortalte 17-åringen.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- Litt som å puste inn og ut

I et intervju med NTB åpner 17-åringen seg, for første gang etter at faren Ari Behn, gikk bort. Der kommer Maud Angelica inn på talen, og forklarer at det var svært viktig for henne å holde den.

- Det betydde så mye for meg at jeg kunne få noe verdi og noe fint ut av alt det forferdelige. Og det følte jeg at jeg kunne gjøre med den talen – å bruke min sorg til å si noe til andre, sier Maud Angelica.

Hun beskriver dagene etter farens bortgang som overveldende, men påpeker at hun, til tross for at hun var i sjokk og sorg, hele veien var fast bestemt på at hun skulle holde tale i bisettelsen.

Etter tapet av faren har Maud Angelica gått til psykolog og deltatt i en sorggruppe, noe som har hjulpet henne mye. Hun er imidlertid brutalt ærlig på at det har vært noen vonde måneder.

TENNER LYS: Forfatter og kunstner Ari Behn er død. Han ble 47 år gammel. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Mamma har sagt at det er litt som å puste inn og ut. Av og til må man tenke på det, og av og til ikke, fortsetter hun.

Også prinsesse Märtha Louise forteller om tapet av Ari, og er ærlig om at det er hjerteskjærende at barna skal vokse opp uten en far. Likevel understreker hun at de har mange gode minner å se tilbake på.

- Det har vært veldig tøft. Men det går heldigvis bedre og bedre etter hvert, sier Märtha Louise til NTB.

Det har nå gått litt over fem måneder siden Ari Behn gikk bort, og nå hedres kunstneren av sine søsken, Anja og Espen Bjørshol, i den første utstillingen av hans verker siden han døde.

Utstillingen starter i nettopp Moss, hvor Behn har holdt en rekke utstillinger gjennom årene. Søsknene har jobbet med utstillingen i det stille frem til nå.

EPISODE 5: I denne episoden av «Jan Thomas pusser opp» blir vi vitne til at Ari Behn, like før sin bortgang, overrasket Jan Thomas med en helt spesiell gave. Vis mer

Besøkte minneutstillingen

Anja Bjørshol fortale nylig til til Moss Avis at det var naturlig å åpne utstillingen i Moss, ettersom det var der Behns kunstneriske karriere startet.

Hun fortalte videre at hun fortsatt bearbeider sorgen etter brorens død, men at det er på siden av arbeidet med utstillingen.

- Sorgen er der, men å planlegge denne utstillingen handler om å ivareta Aris kunst, sa hun til avisen.

Märtha forvalter kunsten til eksmannen frem til døtrene hans er gamle nok til å ta over oppgaven.

I går kveld fikk prinsesse Märtha Louise sammen med de tre døtrene sine, Maud Angelica, Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (11) en privat omvisning på minneutstillingen for Ari Behn.

PRIVAT OMVISNING: Her er Märtha Louise og hennes tre døtre på besøk på Galleri Varden for å se Ari Behns verker. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
PRIVAT OMVISNING: Her er Märtha Louise og hennes tre døtre på besøk på Galleri Varden for å se Ari Behns verker. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
BIDRAR: Maud Angelica Behn signerer tegningen hun lagde av sin far Ari Behn. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BIDRAR: Maud Angelica Behn signerer tegningen hun lagde av sin far Ari Behn. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Til NTB forteller Märtha Louise at ustillingen var en veldig sterk opplevlse for henne og de tre døtrene, og forklarte at mange av bildene ble malt før de to skilte lag.

Maud Angelica er for øvrig blant bidragsyterne på utstillingen. Ifølge NTB har hun blant annet lagd pregstempelet som er stemplet inn på maleriene for å bevise at de er ekte Ari Behn-verker.

Pregstempelet viser en rev som biter rundt en påfuglfjær. Dette fordi at rev var Ari Behns yndlingsdyr, og påfulglfjæren fordi han ble kalt en påfugl i mediene.

RØRENDE TALE: Ebba Rysst Heilmann (34), Ari Behns kjæreste fra 2016, hedret Behn da venner og familie samlet seg på Theatercaféen etter bisettelsen 3. januar. Vis mer

LES OGSÅ: - De utfylte hverandre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer