Åpner opp om sorgen

Prinsesse Märtha Louise skriver ærlig om den vanskelige perioden.

I SORG: Ari Behn tok sitt eget liv første juledag i fjor. Nå forteller ekskona, prinsesse Märtha Louise, om den vanskelige perioden. Foto: NTB scanpix
I SORG: Ari Behn tok sitt eget liv første juledag i fjor. Nå forteller ekskona, prinsesse Märtha Louise, om den vanskelige perioden. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått flere måneder siden forfatter og kunstner Ari Behn døde, 47 år gammel. Behn tok sitt eget liv første juledag, og siden den gang er han blitt hedret og minnet av tusenvis. Venner, familie og ukjente har vært fulle av lovord om den fargerike mossingen.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Verst har det derimot vært for den nærmeste familien. I bisettelsen holdt Maud Angelica, en av hans tre døtre, en vakker tale, mens mamma, prinsesse Märtha Louise, sto gråtkvalt bak. Prinsessa har ikke sagt mye om eksmannens dødsfall, men nå forteller hun om den vanskelige perioden.

I et innlegg på Instagram fredag ettermiddag skriver hun åpent om hvordan de siste månedene har vært for familien. Sammen med et bilde av en krokus, tatt i familiens hage, skriver hun ærlig.

View this post on Instagram

I dag dukket de første vårtegnene opp i hagen her. Så vakre disse vårblomstene er som alltid spirer gjennom dødt løv. Vi i vår lille familie har gått gjennom - og går fremdeles gjennom - en hard tid etter Aris død. Den vanskeligste vi har vært gjennom. Helt fra jul og selv før Covid-19 var et verdens-faktum, var vi i mørke bølgedaler av sorg og jeg måtte finne fotfeste alene i foreldre-rollen for tre skjøre, vakre, sårbare, fine barn som trenger meg 24/7. Tidligere møter med døden har vært naturlige årsaker. Og selv om døden noen ganger har kommet alt for tidlig, og selv om sorgprosessen har vært vond, har den likevel vært fredfull. Avklart. Det var den ikke nå og har gjort prosessen lang og sorgtung og den vil selvfølgelig fortsette langt inn i fremtiden. Og nå når den verden vi kjente har snudd seg på hodet og alt er usikkert og hverdagen ny og med mer fysisk avstand, ser jeg hvor sårbare vi mennesker er. Men likevel sterke. For det har slått meg gjennom denne dype sorgdalen, og med Corona-virusets sterke tilstedeværelse på jorden i tillegg, at vi mennesker kan tåle veldig mye. Som disse krokusene som trosser frost og tæle for å blomstre. Mange kjemper hver dag på jobb for å redde menneskeliv og gjøre det beste for samfunnet. Og for dem er jeg uendelig takknemlig. Likevel vet jeg mange sliter hjemme, både med sorg for dem de har mistet eller er redde for dem de er glad i, angst for hva framtiden bringer og sliter med ensomhet eller kanskje har et utrygt hjemmemiljø. Hold ut. Det kommer en vår etter vinteren. En vår der verden igjen gir mening om enn kanskje på en ny måte. Vi kommer gjennom også dette. Ta inn de vakre vårtegnene. Dem kan du beundre helt alene og gir oss håp om at våren snart slår ut i full blomst. ❤️

A post shared by Märtha Louise (@iam_marthalouise) on

- En hard tid

«I dag dukket de første vårtegnene opp i hagen her. Så vakre disse vårblomstene er som alltid spirer gjennom dødt løv. Vi i vår lille familie har gått gjennom - og går fremdeles gjennom - en hard tid etter Aris død. Den vanskeligste vi har vært gjennom», åpner hun innlegget med.

Hun forklarer videre at det er det vanskeligste de har vært gjennom, og at de har vært i «mørke bølgedaler av sorg».

«Helt fra jul og selv før covid-19 var et verdens-faktum, var vi i mørke bølgedaler av sorg og jeg måtte finne fotfeste alene i foreldrerollen for tre skjøre, vakre, sårbare, fine barn som trenger meg 24/7», skriver hun, og fortsetter:

«Tidligere møter med døden har vært naturlige årsaker. Og selv om døden noen ganger har kommet altfor tidlig, og selv om sorgprosessen har vært vond, har den likevel vært fredfull. Avklart. Det var den ikke nå og har gjort prosessen lang og sorgtung og den vil selvfølgelig fortsette langt inn i framtida», skriver hun videre.

Märtha skriver videre at det har slått henne at mennesker kan tåle veldig mye, på bakgrunn av dødsfallet og corona-krisen verden nå går gjennom. Hun sammenlikner det med krokusen hun har lagt ut bilde av, som blomstrer igjen gjennom frost og tære.

«Mange kjemper hver dag på jobb for å redde menneskeliv og gjøre det beste for samfunnet. Og for dem er jeg uendelig takknemlig. Likevel vet jeg mange sliter hjemme, både med sorg for dem de har mistet eller er redde for dem de er glad i, angst for hva framtida bringer og sliter med ensomhet eller kanskje har et utrygt hjemmemiljø. Hold ut», skriver prinsessa.

Videre forklarer hun at hun er optimistisk for framtida.

«Det kommer en vår etter vinteren. En vår der verden igjen gir mening om enn kanskje på en ny måte. Vi kommer gjennom også dette. Ta inn de vakre vårtegnene. Dem kan du beundre helt alene og gir oss håp om at våren snart slår ut i full blomst», avslutter hun innlegget, etterfulgt av et rødt hjerte.

Se og Hør har fått tillatelse til å sitere prinsesse Märtha Louises innlegg i sin helhet.

EPISODE 5: I denne episoden av «Jan Thomas pusser opp» blir vi vitne til at Ari Behn, like før sin bortgang, overrasket Jan Thomas med en helt spesiell gave. Vis mer

Stor sorg

Det var som nevnt første juledag i fjor at nyheten om at Ari Behn hadde gått bort, ble kjent for offentligheten.

Han hadde gått bort samme dag, og familien formidlet at han hadde tatt sitt eget liv. Hele Norge var i sorg, inkludert hans tidligere svigerfamilie.

- Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne, sa kongen i en uttalelse.

Behn ble som kjent bisatt fra en stappfull Oslo domkirke 3. januar, hvor familien heller ikke la skjul på at det hadde vært både emosjonelt og tungt.

BEHNS BISETTELSE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller om en sterk bisettelse. Reporter: Thea Hope. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Den kjente kunstnerens foreldre snakket for første gang til Se og Hør, og da fortalte Marianne Behn blant annet bakgrunnen for hvorfor familien valgte å gå så tidlig ut med at sønnen hadde tatt sitt eget liv.

- Ari var en kjent person. Vi valgte å si det som det var, for ikke å skape spekulasjoner - og med håp om å kunne være til hjelp for andre, delte hun med ukebladet.

Se og Hør har foreløpig ikke lykkes med å få tak i prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen.

LES OGSÅ: - En berg-og-dal-bane av følelser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer