Kronprinsesse Victoria:

Åpner opp om lesevanskene

- Det var veldig tungt.

DYSLEKSI: Den svenske kronprinsessen lider av dysleksi, noe som har gjort ting vanskelig i oppveksten. Foto: NTB Scanpix
DYSLEKSI: Den svenske kronprinsessen lider av dysleksi, noe som har gjort ting vanskelig i oppveksten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det har lenge vært kjent at den svenske kronprinsesse Victoria (43) lider av lese- og skrivevansker. Hun har nemlig flere ganger snakket åpent om sin dysleksi, og hvordan det har vært i oppveksten.

Ifølge NHI er det omtrent 5-8 prosent av befolkningen som lider av dysleksi, og det er den mest utbredte formen for lærevansker hos barn.

I et intervju med Vi läser, gjengitt av Aftonbladet, åpner hun seg nå nok en gang opp om vanskelighetene, der hun i tillegg snakker om sin store interesse for bøker - til tross for dysleksien.

Helt siden kronprinsessen var liten har hun nemlig hatt vanskeligheten med å lese. I tenårene var ikke bøker og lesing noe hun var spesielt glad i, og til avisen forteller 43-åringen at dysleksien gjorde alt som hadde med bokstaver å gjøre tøft.

- Det var veldig tungt med bøker. Selve lesingen var så slitsom at det ødela gleden, forteller hun i intervjuet.

Videre forteller kronprinsessen at hun ofte bytter på mellom å lese vanlige bøker, og å høre på lydbøker, til tross for at førstnevnte kan være problematisk.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

- Følte meg dum

Som nevnt har 43-åringen opp gjennom årene vært svært åpen om hva dysleksien har gjort med oppveksten hennes. I et intervju med magasinet Må bra, gjengitt av Expressen, røpet hun at dysleksien ble oppdaget i tidlig alder.

- Jeg hadde problemer med å henge med på skolen, og synes for eksempel det var veldig vanskelig når læreren ba meg om å lese noe høyt foran klassen. Det var noe av det verste jeg visste og det ble mye latter fra klassekameratene, og fra meg selv også, for av og til ble det jeg leste helt absurd, fortalte hun den gang.

Videre i intervjuet røpet hun at det var hennes egen mor, dronning Silvia (76), som oppdaget det.

- I starten følte jeg meg dum, korka og treig, men mamma forklarte meg hva problemene mine skyldtes, sa hun til bladet, ifølge avisen.

I tillegg til dysleksi, lider kronprinsessen av prosopagnosia, eller ansiktsblindhet. Lidelsen innebærer at 43-åringen ser ansikter, men uten å huske dem.

- Jeg har veldig vanskelig for å huske navn og ansikter, og det er et stort minus i min rolle. Jeg prøver virkelig å lære meg navn og ansikter, men de setter seg ikke, erkjente kronprinsessen i et intervju med bladet Föräldrakraft.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Følger med på barna

Kronprinsesse Victoria er imildertid ikke den eneste i den svenske kongefamilien som lider av lese- og skrivevansker. Også kong Carl Gustaf (74) og prins Carl Philip (41) har dysleksi.

Det er noe som gjør at kronprinsessen har vært påpasselig med å følge med på sine egne barn, Estelle (8) og Oscar (4).

- Spesielt dysleksi er jo arvelig, og som mamma til to barn så følger jeg jo med og prøver å jobbe tidlig med bokstaver - på en morsom måte. Vi leser mye, og å lese bøker, synge og rime er viktig for barns ører, har hun tidligere forklart i et intervju, ifølge Expressen, og fortsatte:

- I mitt og broren min sitt tilfelle så var mamma veldig pålest. I og med at pappa også har den utfordringen, så hadde hun alltid et ekstra øye på oss sånn at vi fikk hjelp tidlig. Men det har jo også ført til ekstra mye slit og masete øvelser før skoledagene.

Barna har imidlertid foreløpig ikke gitt noen tegn til å lide av dysleksi.

LES OGSÅ: Bli med hjem til Victoria og Daniel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer