Åpenhjertig intervju

Skulle ønske hun reagerte tidligere på morens sykdom.

MONACO - APRIL 15: Queen Silvia of Sweden is seen inside the Cathedral at the funeral service of Monaco's Prince Rainier III at Monaco Cathedral on April 15, 2005 in Monte Carlo, Monaco. Prince Rainier III ruled the tiny Mediterranean principality for mor Foto: All Over Press
MONACO - APRIL 15: Queen Silvia of Sweden is seen inside the Cathedral at the funeral service of Monaco's Prince Rainier III at Monaco Cathedral on April 15, 2005 in Monte Carlo, Monaco. Prince Rainier III ruled the tiny Mediterranean principality for mor Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ti år siden moren til dronning Silvia (62) av Sverige gikk bort. Etter dødsfallet ønsket ikke dronningen å snakke om det inntrufne. Hun ville heller ikke tillate seg å sørge over tapet.

Men ti år etter morens død, snakker hun for første gang ut om både smerten hun følte, og om sykdommen moren Alice led av, Alzheimers.

LES OGSÅ: Kong Harald snakker ut om farens død i ny biografi.

I sesongpremieren av svenske "Fråga doktorn" som går på SVT, forteller hun hvordan symptomene kom snikende:

- Man begynner å stusse på hva som skjer, sier hun.

Morens språk og oppfattelse av omverdenen ble mer og mer usammenhengende.

Silvias bror døde av kreft i april. Les mer her.

- Mamma ble ofte trist, uten å kunne fortelle hvorfor. Det er det som er så vanskelig. At hun ikke visste hvorfor selv, sier hun, og tilføyer at hun, som så mange andre pårørende, skulle ønske at hun hadde reagert tidligere på symptomene. For da familien til slutt innså hva som var på ferde, var det for sent.

- Jeg kjente en stor sorg. Det tok lang tid å komme over den. Samtidig ville jeg vise glede, men hjertet mitt knuste.

Hun sier at det aller vondeste hun opplevde, var da moren fortalte henne at hun følte hun hadde mistet livet sitt. - En legeundersøkelse kan være redningen din, sier hun i programmet.

Hun forteller smilende at hun pleide å skrive ned navnene på alle personene i fotoalbumet til moren, slik at det kunne bli lettere for henne å huske hvem som var hvem.

- Selv om det gjør vondt i hjertet, er det aldri for sent å gi noen livskvalitet. Vi kan holde deres liv i live, avslutter hun.

Mer enn 12 millioner lider i dag av Alzheimers på verdensbasis. Tallet er ifølge Forskning.no stigende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer