Ari Behn

Åpen om sorgen: - Gråt over tapet

Sorgen er stor ett år etter at Ari Behn brått forlot verden.

MINNES: Prinsesse Märtha Louise er blant dem som minnes Ari Behn, som døde 1. juledag for ett år siden. Foto: Lise Åserud / NTB
MINNES: Prinsesse Märtha Louise er blant dem som minnes Ari Behn, som døde 1. juledag for ett år siden. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag første juledag markerte ett år siden Norge fikk den triste beskjeden om at kunstneren og forfatteren Ari Behn hadde forlatt verden. 47-åringen etterlot seg venner, kongefamilien og et helt folk i sorg.

Sent første juledag delte prinsesse Märtha Louise et innlegg om eksmannen på Instagram.

- Elsket

«Jeg vil bare ønske dere alle en god jul. Dette året har det vært en veldig annerledes høytidsfeiring fordi Ari, den elskede faren til mine tre jenter, ikke lenger er blant oss. Han valgte å forlate denne planeten i fjor på denne dagen», skriver prinsessen og legger til:

«Vi feiret livet hans i dag, vi gråt over tapet av ham og hvor mye vi savner ham. Det har vært en dag for kjærlighet til alt.»

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Märtha kommer også med en oppfordring til alle om å be om hjelp.

«Livet treffer oss alle. Vi kan ikke unngå det. Vi må møte det. Jeg strekker meg mot alle dere som sliter gjennom høytiden. Vi at du er elsket. Vit at du trengs. Vit at du er verdt den hjelpen du kan få. Vær så snill og spør om hjelp. Vær så snill å uttrykk hvordan du har det. Du er elsket», avslutter hun.

Belyser psykisk helse

Også Aris datter, Leah Isadora Behn (15), har delt noen ord ett år etter. I likhet med sin mor skjer også det over Instagram.

Hun starter med å ønske alle en riktig god jul, før hun skriver følgende:

«For ett år siden i dag tok pappa sitt eget liv, og det har virkelig vært et av de vanskeligste årene i mitt liv», skriver hun.

ÅPEN: Leah Isadora Behn snakker ut om sorgen. Her avbildet med sin mor, prinsesse Märtha Louise under konfirmasjonen til prins Sverre Magnus i høst. Foto: Lise Åserud / NTB
ÅPEN: Leah Isadora Behn snakker ut om sorgen. Her avbildet med sin mor, prinsesse Märtha Louise under konfirmasjonen til prins Sverre Magnus i høst. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Videre retter hun oppmerksomheten mot folk som er eller føler seg alene - og oppmuntrer med at de ikke er det. Leah setter så ord på viktigheten av å rette fokuset mot psykisk helse, før hun oppfordrer de som skulle trenge det å ta kontakt med noen de kan snakke med.

«Jeg vet jeg heller ville hørt på problemene dine, enn å gå i begravelsen din», avslutter hun.

VENN: Trude Drevland møtte opp for å ta et siste farvel med sin venn Ari Behn. Vis mer

Også Unni Askeland og Per Heimly har snakket om savnet av sin gode venn Ari.

Vår egen kronprinsesse Mette-Marit (47) snakket også om sorgen, da hun ble intervjuet av NRK i forbindelse med det tradisjonsrike programmet «Året med kongefamilien», som ble sendt på kanalen første juledag.

- Jeg synes det er vanskelig å snakke om det fremdeles. Ari var jo et menneske jeg var veldig, veldig glad i, og alle var veldig glad i. Det at han slet sånn som han gjorde, og valgte å avslutte livet sitt. Det er veldig tungt, sa hun til kanalen.

Ari Behn og Märtha Louise har tre barn sammen, deriblant Leah Isadora og Emma Tallulah Behn (12). Deres eldstedatter Maud Angelica Behn (17) har i likhet med nevnte Leah også vært åpen om sorgen.

- De lytter og forstår

Som alle husker holdt Maud en hjerteskjærende tale i Aris bisettelse, og hun har også i ettertid snakket om tapet av sin far. I tiden etter har den 17 år gamle datteren kjempet for mer åpenhet rundt mental helse, og hun har i løpet av året som har gått blitt tildelt en rekke priser for nettopp dette.

I det nevnte programmet «Året med kongefamilien» ble det også snakk om talen Maud holdt.

- Det var helt utrolig at hun maktet det, sier dronning Sonja om barnebarnet sitt.

For sin åpenhet rundt psykiske lidelser og selvmord ble hun blant annet kåret til «Årets modigste kvinne» av magasinet Tara, samt tildelt Akuttpsykiatriprisen for 2020.

KAN REDDE LIV: Maud Angelica Behns tale fra faren Ari Behns begravelse ble hyllet. Nå snakker hun igjen om selvmord - denne gangen i en kampanje for Helse Vest. Video: Helse Vest Vis mer

I et nylig intervju med VG Helg snakket Maud Angelica blant annet om det gode forholdet til foreldrene og om den enorme støtten hun har fått fra moren sin, prinsesse Märtha Louise (49).

- Jeg snakker med moren min og andre mennesker i livet mitt, og det er virkelig det som hjelper aller mest. De trenger ikke engang å si noe fint, men at de lytter og forstår og aksepterer meg, det er virkelig det som hjelper mest når jeg har det vanskelig, forteller hun til avisen.

LES OGSÅ: Detaljen vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer