Dronning Máxima:

Åpen om sorgen: - Frykt og skam

Den nederlandske dronningen forteller åpenhjertig om lillesøsterens selvmord i nytt intervju.

BERØRT: Nederlands dronning snakker ut om sorgen etter lillesøsterens tragiske bortgang for tre år siden. Her er hun under minnedagen for de falne under andre verdenskrig i november i fjor. Foto: Splash News / NTB
BERØRT: Nederlands dronning snakker ut om sorgen etter lillesøsterens tragiske bortgang for tre år siden. Her er hun under minnedagen for de falne under andre verdenskrig i november i fjor. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

17. mai fylte Nederlands dronning Máxima rundt år - hele 50. Noen stor feiring ble det ikke på grunn av pandemien, men dronningen lot seg intervjue av journalisten Matthijs van Nieuwkerk i anledning 50-årsdagen.

Det store bursdagsintervjuet ble spilt inn på Máximas kontor på kongefamiliens offisielle residens i Haag, og sendt på nederlandsk tv om kvelden 17. mai.

I samtalen ser den ferske 50-åringen tilbake på livet som kongelig, og beskriver blant annet sitt første møte med ektemannen Willem-Alexander (54) i Sevilla i 1999. De giftet seg tre år senere, og har siden fått de tre døtrene Catharina-Amalia (17), Alexia (15) og Ariane (14).

I intervjuet forteller den argentinskfødte dronningen også om livets tøffere sider, blant annet søsterens tragiske bortgang i juni 2018. Inés Zorreguieta ble funnet død i sitt eget hjem i Buenos Aires, bare 33 år gammel.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Gjorde vårt beste

Zorreguieta var den yngste i søskenflokken på fire, og hadde slitt med depresjon i mange år da hun døde. Hun var også gudmor for dronning Máximas og ektemannens yngste datter Ariane.

2016: Dronning Máxima og lillesøsteren i Buenos Aires i 2016. Foto: Utrecht Robin / Abacapress.com / NTB
2016: Dronning Máxima og lillesøsteren i Buenos Aires i 2016. Foto: Utrecht Robin / Abacapress.com / NTB Vis mer

En svært preget Máxima sier at de gjorde alt for å hjelpe henne, og at hun derfor ikke føler på skyld etter dødsfallet. Likevel har hun gått med en gnagende følelse av at de kunne ha gjort enda mer.

- Vi gjorde vårt beste, men vi visste ikke bedre på det tidspunktet, sier hun i tv-intervjuet, gjengitt av Vorsten.

Hun fortsetter:

- Når noen i familien din begår selvmord, er det ikke bare frustrasjon og tristhet, men også frykt og skam. Det er alt mulig involvert. Det er litt mer komplisert enn et naturlig dødsfall, forklarer den nederlandske dronningen.

2007: Inés Zorreguieta (med rød hatt) i Arianes dåp i 2007. Foto: AP / NTB
2007: Inés Zorreguieta (med rød hatt) i Arianes dåp i 2007. Foto: AP / NTB Vis mer

De to søstrene likte svært godt å synge sammen, og i begravelsen sang hun og familien den kjente låten «Knockin' On Heaven's Door» av Guns N' Roses, noe Máxima beskriver som en fin måte å ta farvel med søsteren på.

- Jeg vet ikke hvor hun er. Men når jeg tenker på henne nå, og det tok meg noen år, gjør jeg det med et stort smil, sier 50-åringen.

Etter søsterens tragiske bortgang har den nederlandske dronningen engasjert seg i mental helse og gjort det til en sentral del av hennes kongelige arbeid.

Mistet onkelen

Zorreguieta jobbet for argentinske myndigheter da hun gikk bort. Ifølge det britiske nettstedet Royalcentral skal hun tidligere også ha arbeidet for FN, hvor hun var utstasjonert i Panama mellom 2009 og 2011.

Noen uker etter dødsfallet i juni 2018 fortalte den nederlandske dronningen om søsterens bortgang for første gang.

BBC var den gang til stede under et sykehusbesøk i Groningen, et besøk hun egentlig skulle ha gjennomført mye tidligere, men som hun måtte utsette på grunn av dødsfallet.

- Jeg har vært tilbake på jobb siden i går kveld, etter en vanskelig periode. Jeg er faktisk glad for at jeg har fått besøke protonterapisenteret her i Groningen, fordi det betyr så mye for mennesker med kreft, sa hun til pressen, og fortsatte:

OVERRASKER: Dronning Letizia av Spania overrasker med ny sveis - se bildene. Video: Se og Hør Vis mer

- For mennesker som er syke, men fortsatt har mulighet til å bli bedre. Min kjære og talentfulle søster Inés var for syk.

Tidligere i mai ble det for øvrig kjent at dronningen hadde mistet onkelen Jorge Horacio Cerrut. Han døde i byen San Nicolás i Argentina 76 år gammel, etter å ha blitt smittet av coronaviruset.

LES OGSÅ: - Vi har en til på vei

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer