Kronprinsesse Victoria:

- Antastet kron­prinsesse Victoria

Mener kulturprofilen har tatt henne på rumpa.

TATT PÅ RUMPA: Flere kilder hevder at kronprinsesse Victoria ble antastet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TATT PÅ RUMPA: Flere kilder hevder at kronprinsesse Victoria ble antastet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Svenska Dagbladet melder lørdag kveld at kulturprofil Jean-Claude Arnault (71) skal ha antastet kronprinsesse Victoria (40).

Det er tre kilder som forteller om hendelsen. De har alle tilknytning til Akademien. Det skal ha skjedd i forbindelse med en sammenkomst i Akademiens villa Berggården på Djurgården.

Det var der han skal ha tatt henne på rumpa.

KONFLIKT: Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Kona, poeten Katarina Frostenson, er mangeårig medlem i komiteen. Her er paret avbildet sammen på Nobelmiddag i 2011. Foto: NTB Scanpix
KONFLIKT: Kulturprofilen Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Kona, poeten Katarina Frostenson, er mangeårig medlem i komiteen. Her er paret avbildet sammen på Nobelmiddag i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil ikke kommentere

Sekretær Horace Engdahl skal i 2006, etter hendelsen, ha fått i oppdrag å sørge for at kronprinsessen ikke havnet alene med Arnault under en mottakelse i forbindelse med en sammenkomst.

Informasjonssjef ved det svenske Slottet, Margareta Thorgren, forteller følgende til avisa:

- Informasjonen om Jean-Claude Arnault som media rapporterte om i høst er skremmende. Kongefamilien støtter metoo-initiativet. Akkurat denne saken her kan jeg ikke kommentere, forteller hun.

Overfor Expressen ønsker hun heller ikke å kommentere saken. Ifølge en kilde Aftonbladet har pratet med, skal kongen også ha sett at Victoria ble antastet.

IKKE KOMMENTERE: Det svenske hoffet ønsker ikke å kommentere anklagene mot Jean-Claude Arnault. Foto: NTB scanpix
IKKE KOMMENTERE: Det svenske hoffet ønsker ikke å kommentere anklagene mot Jean-Claude Arnault. Foto: NTB scanpix Vis mer

Svenska Akademien er kjent som utdeler av Nobelprisen i litteratur.

Krisa er den siste måneden blitt tapetsert på svenske nettaviser, og for alvor utløst da tre av medlemmene i Svenska Akademien tidligere i april.

Krisetilstander

Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund valgte å forlate komiteen på grunn av en konflikt rundt Katarina Frostenson, et av komiteens andre medlemmer.

Frostenson er gift med kulturprofilen Arnault. Han er kjernen i konflikten, og beskyldes for seksuelle overgrep, trakassering og lekkasjer.

Svenska Akademien, som også kalles «De Aderton» («De atten», journ. anm.), teller i dag kun 13 medlemmer. Det gjør komiteen særdeles sårbar: Om to medlemmer til skulle velge å trekke seg, er komiteen ikke lenger beslutningsdyktig.

Både gjennom kona og selvstendig virksomhet har Arnault hatt tette bånd til Akademien, fram til de kuttet alt samarbeid med ham i november i fjor.

I forbindelse med #metoo-kampanjen i november ble Arnault anklaget for seksuelle overgrep og trakassering av 18 kvinner, som alle sto fram i avisa Dagens Nyheter med sine historier.

Ifølge Expressen skal ett av overgrepene ha skjedd i Akademiens Paris-leilighet.

Avsløringen førte til at Akademien brøt alt samarbeid med Arnault, og utløste en utredning av advokatfirmaet Hammarskiöld & Co, på oppdrag fra Svenska Akademien ved organets sekretær Sara Danius.

Firmaet har ettergått Arnaults koblinger til samtlige medlemmer av Akademien. De har også undersøkt om den økonomiske støtten Arnault har fått fra Akademien, er i tråd med komiteens vedtekter.

I utredningen, som nylig var klar, kom det blant annet fram at nesten alle komitémedlemmene har «hørt snakk om eller sett tilfeller av upassende opptreden eller uønsket intimitet», der Arnault har gått over grensen.

Den svenska avisa skrev at åtte kvinner har politianmeldt Arnault, og at politiet har innledet etterforskning.

Arnault på sin side avviser anklagene. Hans advokat Björn Hurtig sier at kulturprofilen nekter for å ha begått seksuelle overgrep eller trakassering mot kvinnene.

Se og Hør oppdaterer saken.