Dronning Elizabeth:

Anklages for tyveri

Etter den britiske monarkens begravelse krever nå et medlem i det sørafrikanske parlamentet å få tilbake «alt britisk tyvegods».

BLODDIAMANT: Diamanten på dronning Elizabeths septer skal være en bloddiamant. Foto: Chris J Ratcliffe/Pool Photo via AP/NTB
BLODDIAMANT: Diamanten på dronning Elizabeths septer skal være en bloddiamant. Foto: Chris J Ratcliffe/Pool Photo via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av dronning Elizabeths død krever nå et medlem av det sørafrikanske parlamentet, Vuyolwethu Zungula (35), å få tilbake alle diamanter det britiske kongehuset har «stjålet» fra landet, skriver CNN.

Folket i Sør-Afrika skal også ha et sterkt ønske om å få tilbake diamanten «The Great Star of Africa» fra den britiske kongefamilien. Hittil har mer enn 6000 personer signert et opprop om å få den returnert og utstilt i et Sør-Afrikansk museum.

Kongefamilien skal ha fått tak i den enorme diamanten i 1905, og den befinner seg for øyeblikket på toppen av et septer dronning Elizabeth eide.

FÅR IKKE HILSE: Et videoklipp fra dronning Elizabeth IIs begravelse får internett til å koke. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Få tilbake alt

Det er ikke bare folket i Sør-Afrika som engasjerer seg for diamanten. Også Zungula har gått hardt ut mot kongefamilien. Han skal ifølge CNN ha oppfordret landet sitt til å kreve oppreisning for all skade gjort av Storbritannia.

DEN STORE STJERNEN: Dette er diamanten «The Great Star of Africa». Foto: Chris J Ratcliffe/Pool Photo via AP/NTB
DEN STORE STJERNEN: Dette er diamanten «The Great Star of Africa». Foto: Chris J Ratcliffe/Pool Photo via AP/NTB Vis mer

- Krev å få tilbake alt av gull og diamanter stjålet av Storbritannia, skal han ha sagt.

Da landets president, Cyril Ramaphosa (69), æret den avdøde dronningens minne på Twitter skrev han blant annet om et møte de hadde hatt. Det tok det ikke lang tid før noen slo tilbake og spurte om diamanten.

«Spurte du henne om når hun skal gi tilbake den sørafrikanske diamanten?», skrev en.

En gave

Britene hevder på sin side at den omtalte diamanten var en gave, ikke tjuvegods. CNN skriver at the Royal Collection Trust, som verner om kongefamiliens samling, mener diamanten ble gitt i bursdagsgave til kong Edward VI.

GÅR VERDEN RUNDT: Ikke alt gikk helt etter planen under dronning Elizabeths begravelse. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Diamanten skal ha blitt sendt fra Sør-Afrika til Amsterdam i 1908, tre år etter den ble funnet i minen. Den skal da ha blitt kjøpt av Sør-Afrikas britiskstyrte Transvaal-regjering og gitt til kongen i gave.

Universitetsprofessor i afrikansk politikk, Everisto Benyera, går hardt ut mot dette.

- Vårt narrativ er at hele Transvaal-regjeringen og Unionen Sør-Afrika-regjeringen og de medfølgende gruvesyndikatene var ulovlige, sier han og fortsetter:

- Å motta en stjålet diamant frikjenner ikke mottakeren. The Great Star er en bloddiamant. Det private gruveselskapet, Transvaal-regjeringen og det britiske imperiet var en del av et større nettverk av kolonialisme.

SANG: Kong Harald sang med under «God Save the King» i begravelsen til dronning Elizabeth i Westminster Abbey. Vis mer

LES OGSÅ: Refser kongen: «Masete baby»

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer