Prins Charles innblandet i skandale:

- Alvorlig trøbbel

Beskyldes for å bidra til å selge æresorden og britisk statsborgerskap.

I HARDT VÆR: Prins Charles er for tiden midt i en etterforskning, etter at opplysninger om salg av æresorden og statsborgerskap skal ha kommet frem. Foto: James Manning / Pa Photos / NTB
I HARDT VÆR: Prins Charles er for tiden midt i en etterforskning, etter at opplysninger om salg av æresorden og statsborgerskap skal ha kommet frem. Foto: James Manning / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Charles (72) befinner seg for tiden i en aldri så liten skandale. Den britiske arveprinsen har nemlig de siste ukene blitt beskyldt for å bidra til å selge imperieorden og britisk statsborgerskap. Pengene han har tjent, skal ha gått til prinsens veldedige stiftelser.

Skandalen har fått navnet «Cash-for-honours» i britiske medier, og involverer en rekke mellommenn som skal ha tatt penger for å arrangere møter mellom rike givere og prinsen av Wales.

Nå har det også kommet ytterligere bevis på bordet, ifølge The Guardian.

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House TWITTER Vis mer

Nekter for anklagene

Blant annet skal prinsen ha møtt William Bortrick, mannen som skal stå bak skandalen, minst ni ganger, skriver avisen. De skal ha møtt hverandre i England, Skottland og Saudi-Arabia de seneste syv årene.

Bortrick skal ha mottatt tusenvis av pund for å sikre at en saudiarabisk milliardær ble utnevnt i ordenen, samt at han skal ha fikset et personlig takkebrev fra prinsen til en russisk giver, skriver The Sunday Times.

Den britiske imperieorden kan tildeles kvinner og menn for fremragende sivil eller militær innsats til Samveldet. Innehavere av ordenens to øverste klasser, Knight/Dame Grand Cross og Knight/Dame Commander kan bære tittelen «sir» eller «dame» foran navnet.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

Prinsens kontor, Clarence House, uttalte tidligere denne måneden til CNN at de ikke hadde kjennskap til anklagene.

- Prinsen av Wales har ingen kunnskap om det påståtte tilbudet om æresutnevnelser eller britisk statsborgerskap basert på donasjoner til hans veldedige formål, og han gir sin fulle støtte til undersøkelsen som prinsens stiftelse selv har satt i gang.

Utnevnt til kommandør

Prinsen skal også ha møtt Bruno Wang, en kinesisk filantrop som donerte 500 000 pund til prinsens veldedighetsstiftelse Prince's Foundation.

Wang er etterlyst på Taiwan for hvitvasking av penger og å flykte fra politiet. Dette er anklager Wang selv nekter hardnakket for.

ADVARTE PRINS HARRY: Thomas Markle Jr, bror til Meghan Markle, skal være med på «Big Brother VIP - Australia». Der sier han at han advarte prins Harry mot Meghan. Video Channel 7 Vis mer

I 2016, i en privat seremoni i Buckingham Palace, utnevnte arveprinsen saudiaraberen Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz til kommandør av Den britiske imperieorden. Han skal også ha donert 1,5 millioner pund til restaurering av bygninger eid av prinsens stiftelse.

Ifølge CNN skal dette ha skjedd etter at Mahfouz betalte flere titusen pund til mennesker som var tilknyttet prinsen, og som skal ha fortalt han at de kunne skaffe en ordensutnevnelse.

Trillebim og Trillebam

Påstandene har blant annet ført til en etterforskning ved en av prinsens stiftelser. Det har ført til at Michael Fawcett, administrerende direktør i stiftelsen, har trukket seg midlertidig fra stillingen. Han har uttalt at han støtter etterforskningen.

Det er hittil levert inn to politianmeldelser i saken, ifølge The Guardian.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

Douglas Connell, styreleder for Prince's Foundation, har også trukket seg fra stillingen. Som grunn oppga han «useriøs aktivitet» og «alvorlig mislighold» som han ikke hadde noe kunnskap om, ifølge The Guardian.

Norman Baker, liberaldemokrat og tidligere statssekretær, er en av de som har krevd en etterforsking i saken.

- Hvis politikere er involvert i å selge ordensutnevnelser eller å tilby støtte for statsborgerskap, ville de være i alvorlig trøbbel. Det samme burde gjelde prins Charles.

Han har også omtalt prins Charles og Michael Fawcett som Tweedledum and Tweedledee - Trillebim og Trillebam på norsk, fra «Alice i eventyrland».

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

LES OGSÅ: - Han kastet ut Harry

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer