Meghan Markle og prins Harrys bryllup:

Alt du trenger å vite om prinsebryllupet i England

Se og Hør sender direkte med alle de viktigste detaljene.

GIFTER SEG: Det er snart klart for bryllup i Windsor, og mange detaljer skal på plass før den store dagen. Her er alt du trenger å vite om bryllupet til Meghan Markle og prins Harry. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace
GIFTER SEG: Det er snart klart for bryllup i Windsor, og mange detaljer skal på plass før den store dagen. Her er alt du trenger å vite om bryllupet til Meghan Markle og prins Harry. Foto: Alexi Lubomirski / Kensington Palace Vis mer

I timene før og etter at kirkeklokkene ringer i Windsor Castle lørdag klokken 13.00 norsk tid, kan du følge Meghan Markle og prins Harrys bryllup på Seoghør.no.

Fra klokken 10.30 byr vi på direktesending med spennende gjester, eksperter og innslag fra Windsor Castle utenfor London.

Programlederne Miriam Bakkejord og Anders Johan Stavseng skal lose seerne gjennom de største snakkisene, og forklare hva som foregår underveis.

LEDER SENDING: Journalist Miriam Bakkejord og Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng leder morgendagens sending fra et blomsterpyntet studio. Foto: Per Ervland
LEDER SENDING: Journalist Miriam Bakkejord og Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng leder morgendagens sending fra et blomsterpyntet studio. Foto: Per Ervland Vis mer

Vår reporter i England, Henriette Eilertsen, skal dessuten ta temperaturen på stemningen utenfor kapellet.

Spennende

Under sendingen får vi blant andre besøk av Finn Schjøll (70), som skal vise hvordan kongelige brudebuketter lages. Moteekspert og DJ Marianne Jemtegård (39) tar også turen innom, for å prate om alt fra antrekkene til etterfesten. Antrekkene skal også diskuteres av Se og Hørs Caroline Vagle, som skal kaste lys over historiske kongelige brudekjoler.

Dessuten kommer Toppen Bech (79), for å prate om sin interessante relasjon til kongehuset. Festfikser Ronnie Ottem skal også være til stede, og forteller om den kongelige feiringen. Dagbladets Christopher Sjuve skal ta oss gjennom kongelige kaketrender.

Dagbladets Marie Simonsen tar også turen innom, for å prate om kvinnene som utfordret patriarkalske kongehus.

Sendingen starter 10.30, og kommer til å vare frem til omtrent klokken 15.00. Vi sender selvfølgelig også bryllupet direkte fra omtrent klokken 13.00.

Dette vet vi

Som med de fleste kongelige bryllup, er ikke alle detaljene kjent for offentligheten ennå. Likevel har Kensington Palace og paret selv kommet med små drypp hele veien, og det aller meste er nå klart.

Meghans kjole og den eksakte gjestelisten er derimot fortsatt en godt bevart hemmelighet, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Hva skjer i bryllupet?

Vielsen skal være i St. Georges-kapellet, den viktigste i Windsor Castle. Her skal dekanen av Windsor, David Connor, holde seremonien, mens erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, skal sørge for at bryllupet går bra for seg.

De skal trolig ha samme bønn som prins William og hertuginne Kate hadde, der man slipper å si ja til å adlyde ektemannen sin. Før den tid, skal Meghan gå ned halve veien til alteret alene - før prins Charles følger henne helt opp. Dette blir sett på som et feministisk statement av flere.

Seremonien fotograferes av Alexi Lubomirski, som også tok parets forlovelsesbilder.

Kleskoden er formell, og gjestene skal ha fått tydelig beskjed om hva som er greit og hva som ikke er det. Kameraer, store vesker og seremonielle sverd er blant annet uønsket.

Både Harry og Meghan skal tale under feiringen etterpå, og det er også ventet at prins William og muligens Meghans mor også taler.

Hvem kommer i bryllupet?

I kapellet kommer det til å være et sterkt militært nærvær, når representanter fra marinen, luftforsvaret og bakketroppene er til stede - både inne og utenfor.

Vielsen skal vare fra klokken 13.00 til 14.00 norsk tid, og etter seremonien skal paret hilse på de 2640 gjestene de har invitert fra diverse veldedige organisasjoner og lokalsamfunn.

Totalt sett er 600 mennesker bedt til seremonien, mens 200 er bedt på etterfesten.

Invitasjonene ble laget av Barnard og Westwood, et selskap som har jobbet med kongefamilien siden 1985. Invitasjonene var printet med amerikansk blekk på britisk papir, i svart og gull.

Meghan skal ikke ha noen forlovere i bryllupet, mens prins William er prins Harrys forlover. Tidligere denne uken ble derimot listen med brudepiker og svenner offentliggjort, og det kom frem at det er de yngste i kongefamilien som får rollen.

Prinsesse Charlotte (3), Florence van Cutsem (3), Remi Litt (6), Rylan Litt (7), Ivy Mulroney (4) og Zalie Warren (2), alle under åtte år, skal være brudepiker. De skal følge henne et stykke på veien til alteret. Det samme skal brudesvennene prins George (4), Jasper Dyer (6), Brian Mulroney (7) og John Mulroney (7).

En rekke kjendiser er også ventet. Det ryktes at sir Elton John skal delta, og muligens Harrys ekskjærester Chelsy Davy og Cressida Bonas. Tennisstjernen Serena Williams, skuespiller Priyanka Chopra og Ed Sheeran skal også angivelig stå på gjestelisten. I tillegg er Beckham-paret selvskrevne gjester.

INGEN LYD: Bildene fra før det første intervjuet med Prins Harry og Meghan Markle har ingen lyd, men likevel viser de tydelig kjemien de to i mellom. Video: CNN. Vis mer

Hva skjer etter bryllupet?

Etter at den er over, skal paret kjøres i kortesje gjennom gatene i den britiske byen. De ankommer senere St. Georges Hall på Windsor, der dronningen arrangerer en lunsj.

Utover kvelden er det fest for enkelte av gjestene på Frogmore House. Paret har sagt at de ikke ønsker seg bryllupsgaver, og at de heller vil at gjestene skal donere penger til veldedige organisasjoner.

Totalt er det ventet at bryllupet vil koste nærmere 352 millioner norske kroner.

Hvem jobber under bryllupet?

Det skal mange mennesker til for å få et bryllup til å gå rundt. For å mate bryllupsgjestene med kake, har paret ansatt Claire Ptak, som eier Violet Bakery i Hackney.

Hun skal lage en organisk kake med smak av sitron og hylleblomst, som skal dekkes av smørkrem og dekoreres med friske blomster. Dette skal angivelig være første gang det ikke serveres fruktkake i et kongelig bryllup.

Når det kommer til dekorasjoner, har florist Philippa Craddock fått jobben med å fikse blomster. Hun skal bruke sesongbaserte blomster fra eiendommene til det britiske kongehuset. Floristen er tidligere blitt omtalt som «dronningen av Londons florister», så resultatet blir utvilsomt spektakulært.

Pioner er for øvrig en av Meghans favorittblomster, som trolig kommer til å være en del av brudebuketten hennes.

Hvor er Meghans kjole fra?

Det vet fortsatt ingen, men flere designere ryktes å være aktuelle. Da hun forlovet seg, ble hun fotografert i en 500 000-kroners kjole fra Ralph & Russo, et merke mange spekulerer på at kan være aktuelle for en bryllupskjole.

Spørsmålet er om hun velger britisk eller amerikansk design. Da hertuginne Kate giftet seg i 2011, var det i en kreasjon fra Alexander McQueen signert Sarah Burton. Meghan tar trolig ikke samme valg, men vil utvilsomt dukke opp i noe som kommer til å få umiddelbar historisk verdi.

LES OGSÅ: Viste seg for siste gang før bryllupet

GIFTER SEG: Prins Harry av England gifter seg med Meghan Markle 19. mai. Vielsen skal være i St. George's Chapel. Her får du se hvordan det er ut der. Video: CNN Vis mer