For de fleste av oss hører pepperkaker til i juleforberedelsene. Den gode lukten minner om jul, og for mange er det tradisjon både å bake og pynte pepperkaker og pepperkakehus i disse førjulstider.

Delte hemmelig oppskrift
Slik er det også for kongefamilien vår. Ofte poserer de med pepperkaker i en aller annen form under den offisielle julefotograferingen, men prinsesse Märtha Louise (50) har tidligere avslørt at de også baker selv.
Det kom frem da prinsessen og hennes bror kronprins Haakon (48) holdt tale til kong Harald (84) og dronning Sonja (84) i forbindelse med feiringen av deres 80-årsdager:

- Og så var det pepperkakebaking. Og jeg tror muligens de fleste pepperkakehusene ble bare halvparten så store som de skulle vært. For alle i familien elsker pepperkakedeig og spiste ganske bra av den. Særlig pappa, sa prinsessen.
Kongen er med andre ord en stor fan av pepperkakedeig, akkurat som han er av pølser.
«Sonja Surprise»
Søsknene mimret videre om barndommens kjøkkenopplevelser med foreldrene i talen, og det kom frem at da familien oppholdt seg på hytta i Jeppedalen laget deres far verdens beste egg og bacon til frokost og moren briljerte med middager og desserter.

Kronprinsparets nye hytteplaner
- Også laget du icecream surprise, som for dere uinnvidde altså er kakebunn med is og marengs over som skal inn i ovnen, varmes opp, ut igjen - og spises opp før isen smelter. Ganske fascinerende for en 8-åring, fortalte kronprinsen om dronningens ferdigheter som dessertkokk.

Der fikk vi en spennende oppskrift på selveste dronning Sonjas spesial. Men den oppskriften vi egentlig skal presentere for dere her, er jo den berømmelige pepperkakedeigen som familien elsker å spise av.
Andre søndag i advent delte nemlig kongehuset oppskriften i sosiale medier:
«Tradisjonen tro bakes det pepperkaker på både Slottet og Skaugum før jul. Pepperkaker er noe av det beste med julen, og opp gjennom årene har kongefamilien tatt bilder av både egen bakst og flotte pepperkakegaver», skriver de på Instagram til flere av de nevnte bildene og fortsetter:
«På Slottets kjøkken og på Skaugum bakes kakene etter tradisjonell oppskrift (se story)».

Helt konge pepperkaker
Vi så heldigvis på den nevnte storyen på kongehusets Instagram, og kan dermed dele den kongelige oppskriften med dere:
Pepperkaker (100-150)
250 g sukker
250 g mørk sirup
1 ss malt kanel
1/2 ss malt ingefær
1/4 ss malt nellik
1 ts nykvernet sort pepper
1 ss natron
250 g smør i terninger
2 egg - sammenvispet
700 g hvetemel

- Ha smør i arbeidsbolle.
- Kok forsiktig opp sukker og sirup, det er lurt å bruke en litt stor kjele. Bruk en tresleiv til å røre i sukkersirupen.
- Rør inn krydderne.
- Rør så inn natron i sukkersirupen. Natron vil gjøre at blandingen eser litt opp. Hell den varme sukkersirupen over smøret, da smelter smøret. Det er lurt å bruke en slikkepott for å få blandet alt godt.
- Når smøret er smeltet og godt blandet inn, rør inn de sammenvispede eggene.
- Rør inn litt og litt mel til en fast deig. Det er bedre at den blir litt for bløt enn for fast. Deigen må nå ligge kaldt i kjøleskapet minst 4 timer - helst natten over.

- Når pepperkakene skal kjevles ut, er det lurt å bruke litt mel på benken.
- Stek pepperkakene på 180 grader i 5-8 minutter eller til de er gylne i fargen.
- Avkjøl pepperkakene før de pyntes med melisglasur.

Se dronning Sonjas private familiebilder
Da gjenstår det bare å ønske dere lykke til med baksten. Det kan jo nesten ikke bli noe annet enn helt konge pepperkaker!
LES OGSÅ: Dette visste du ikke om kongefamilien