Kronprinsesse Victoria:

- Aldri hatt det bedre

Den svenske kronprinsessen fyller 43 år i dag.

43 ÅR GAMMEL: Svenske kronprinsesse Victoria fyller i dag 43 år, og skal føle seg bedre enn aldri før. Foto: Elisabeth Toll, Kungliga Hovstaterna
43 ÅR GAMMEL: Svenske kronprinsesse Victoria fyller i dag 43 år, og skal føle seg bedre enn aldri før. Foto: Elisabeth Toll, Kungliga Hovstaterna Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 14. juli, er det hele 43 år siden den svenske prinsessen Victoria kom til verden. I dag er hun kronprinsesse, takket være en grunnlovsendring i 1980, og er blant de mest populære rojale skikkelsene i Europa.

Hvert år feires den store dagen på Öland i Sverige på storslagent vis. Datoen har nemlig fått navnet Victoriadagen, og helt siden tronarvingen var to år gammel har feiringen funnet sted.

- Jeg har tilbrakt alle somrene mine på Öland, så derfor ligger det mitt hjerte nært, fortalte hun i et intervju med svenske Aftonbladet denne uken.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

I samme intervju opplyser kronprinsessen om at det er på Öland hun kommer til å befinne seg hele sommeren.

Den tradisjonsrike feiringen av den svenske kronprinsessen inneholder vanligvis Victoriakonserten ved Borgholms Idrottsplats, etterfulgt av en samling foran flere tusen mennesker - som overrekker små gaver og ønsker å snakke med Victoria.

Deretter går hun normalt rundt og hilser på folkemassen sammen med ektemannen, prins Daniel (46), og deres to barn Estelle (8) og Oscar (4), samt kong Carl Gustaf og dronning Silvia. Dette er noe som ofte kan vare opp mot tre timer.

Vis mer

Feires i en mindre skala

I år blir feiringen imidlertid noe annerledes. Dagen skal fremdeles feires på Solliden på Öland, men i en langt mindre skala enn den vanligvis pleier. Det melder det svenske kongehuset på sin nettside.

Victoriakonserten - hvor en rekke kjente og folkekjære artister opptrer - blir nemlig holdt uten betalende publikum, ifølge Expressen.

For første gang vil dermed konserten foregå uten publikum, og vil holdes på Borgholms slottsruiner. Konserten vil deretter sendes på tv tirsdag kveld.

Det er også meldt at kongeparet ikke kommer til å delta, men paret befinner seg på Solliden slott og er dermed tilgjengelig for feiring av datteren likevel, ifølge Billed Bladet.

Tirsdag ettermiddag delte kronprinsessen en videohilsen til det svenske folk i forbindelse med 43-årsdagen.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

- Den siste tiden har Daniel og jeg hatt muligheten til å snakke med helsepersonell i forskjellige deler av landet. De har fortalt om hva de har sett og opplevd i vår og sommer. Disse samtalene har gjort et sterkt inntrykk på meg og oss. Om jeg får ønske meg en ting på fødselsdagen min, er det dette: at vi sammen gjør alt vi kan for å fortsette å holde på, holde ut og holde avstand, sier kronprinsessen i videoen, ifølge Expressen.

Videre sier kronprinsessen at det aldri har vært viktigere å vise hverandre omsorg og omtanke.

- Til slutt vil jeg takke for alle bursdagshilsener jeg har fått, og ønske alle i Sverige en fortsatt god sommer.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

- Aldri hatt det bedre

Billed Bladet skriver også at kronprinsessen, til tross for å nå være et år eldre, aldri skal ha hatt det bedre.

I likhet med vår egen dronning Sonja (83), som gjerne er å se på fjellturer i vårt langstrakte land, skal Victoria nemlig holde seg særdeles sprek ved å oppholde seg i den svenske naturen. Det er imidlertid ikke bare for helsens skyld.

KANOTUR: Kronprinsessen liker å holde seg i aktivitet, og er gjerne å se både på fjellturer og i kano. Foto: NTB Scanpix
KANOTUR: Kronprinsessen liker å holde seg i aktivitet, og er gjerne å se både på fjellturer og i kano. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er på mange måter helbredende og sunt å være i naturen, både psykisk og fysisk. Men jeg tror at det er viktig for fremtiden vår at mange lærer seg å sette pris på naturen, for å verne om den og for å se de verdiene som kan gå tapt veldig fort, har hun uttalt til svenske TT i forbindelse med en ny bok.

Kronprinsessen og prins Daniels mange opplevelser i det fri sammen med barna har nemlig vært inspirasjon til den nye boken «Opplev Sverige med kronprinsesse Victoria», som er skrevet av Johan Erséus.

- Det er sjelden man kommer seg ut i naturen, for det er ofte byene man havner i, har hun sagt til TT, ifølge Aftonbladet.

LES OGSÅ: Sofias søte gest til ektemannen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer