PÅ BOKLISTE: Kronprinsesse Mette-Marit gleder seg over en 21. plass på en liste over bok-Norges mektigste personer. Foto: NTB scanpix
PÅ BOKLISTE: Kronprinsesse Mette-Marit gleder seg over en 21. plass på en liste over bok-Norges mektigste personer. Foto: NTB scanpixVis mer

- Aldri har jeg blitt så glad for å være på 21. plass

Kronprinsesse Mette-Marit gleder seg over innpass på en helt spesiell liste.

SEOGHØR.NO: Som kronprinsesse er Mette-Marit (42) vant til å figurere i kåringer.

Tidligere har hun blant annet blitt kåret til en av Europas best kledde prinsesser, og kommet på fjerdeplass i tyske «Frau im Spiegel» kåring av Europas mest populære kongelige.

Men nå trekker vår kronprinsesse selv frem en ny liste, som hun er stolt over å ha fått innpass på.

Bransjemagasinet Bok & Samfunn har satt sammen en liste over Bok-Norges 25 mektigste personer, og der har Mette-Marit havnet på 21. plass.

En av grunnene til at hun har havnet på den celebre listen, er hennes reise med «Litteraturtoget» i 2014.

BLE TATT I MOT SOM EN DRONNING: Kronprinsesse Mette Marit hadde stor suksess med sin «Litteraturtog-reise i 2014. Her er hun på Oppdal. Foto: NTB scanpix
BLE TATT I MOT SOM EN DRONNING: Kronprinsesse Mette Marit hadde stor suksess med sin «Litteraturtog-reise i 2014. Her er hun på Oppdal. Foto: NTB scanpix Vis mer

På den spesielle turen stoppet kronprinsessen i Fauske, Rognan, Mo i Rana, Mosjøen, Snåsa og Steinkjer og deltok på forskjellige arrangementer om bøker og leselyst.

 Juryen har ifølge Bok365.no begrunnet plassen på listen «med oppriktig kongelig engasjement for bøker, litteraturtog-ferder til Lillehammer, åpenhet rundt egen boklesing og levde liv, og boksatsing i Slottsparken».

Og det er ingen tvil om at hyllesten falt i smak.

På sin Twitter-side har Mette-Marit delt en lenke til kåringen med følgende beskjed:

«Aldri har jeg blitt så glad for å være på 21. plass .. Hurra !»

 

 Under turen med Litteraturtoget i 2014 fikk kronprinsessen mye oppmerksomhet da hun fortalte om sin oppvekst med en far som var alkoholiker:

- Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, det at min far var alkoholiker visste ingen av mine venner. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor.

- Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen.

NÆRT FORHOLD TIL BØKER: Kronprinsesse Mette-Marit har flere ganger snakket om sin glede over å lese bøker. Foto: NTB scanpix
NÆRT FORHOLD TIL BØKER: Kronprinsesse Mette-Marit har flere ganger snakket om sin glede over å lese bøker. Foto: NTB scanpix Vis mer

Uttalelsene førte til ros for å skape åpenhet rundt et følsomt tema.

- Når Kronprinsesse Mette-Marit forteller om hvordan hun som barn ble preget av farens alkoholproblemer, bidrar hun til å bryte ned tabu om alkoholproblemer, sa Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors, til Dagbladet.

LES OGSÅ: Mette-Marits åpenhet går verden rundt

 

 

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.