Dronning Margrethe:

Aksepterer prins Henriks ønske om eget gravsted

- Han var jo et fritt menneske, og det var hans beslutning.

MISTET EKTEMANNEN: I februar gikk prins Henrik bort. Nå oppfyller dronning Margrethe hans ønske om gravsted. Foto: NTB Scanpix
MISTET EKTEMANNEN: I februar gikk prins Henrik bort. Nå oppfyller dronning Margrethe hans ønske om gravsted. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I feburar ble det kjent at prins Henrik av Danmark hadde gått bort.

Det opplyste det danske kongehuset i en pressemelding.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, het det i pressemeldingen.

Kontroversielt ønske

Året før han døde, skapte prins Henrik overskrifter rundt om i Skandinavia. Han kom med flere kontroversielle utsagn om dronning Margrethe (78) og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen.

Nå, seks måneder senere, kan dronningen fortelle at hun har akseptert prins Henriks ønske om separat gravsted, melder NTB.

- Han var jo et fritt menneske, og det var hans beslutning. Det aksepterte jeg jo, sa dronning Margrethe på en pressekonferanse sørvest i Frankrike torsdag.

GRAVLEGGES ALENE: Prins Henrik ønsket å få sitt eget gravsted, fremfor å bli begravet med sin kone den dagen hun går bort. Her er de avbildet i 2010. Foto: NTB Scanpix
GRAVLEGGES ALENE: Prins Henrik ønsket å få sitt eget gravsted, fremfor å bli begravet med sin kone den dagen hun går bort. Her er de avbildet i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette er dronningens første møte med pressen siden ektemannens død, og dermed ble det naturlig at spørsmålet om gravstedet kom opp.

- Det kommer til å skje

Prins Henrik ønsket å bli kremert, og han ville altså også ha sitt eget gravsted, noe han begrunnet med at han ikke var likestilt med sin kone.

Han ønsket at halvparten av asken hans skulle bli spredd i dansk farvann, mens den andre halvparten av asken skulle bli satt ned i den private slottshagen på Fredensborg, et sted han var glad i.

Nå får han det som han ønsket, men følge dronningen er asken ennå ikke spredt.

- Det kommer til å skje, men vi har ikke gjort alt, sier dronningen.

Fikk påvist demens

Det danske folk vendte prinsen delvis ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg i tiden før han døde.

I september 2017 kom imidlertid nyheten som satte årets uttalelser i kontekst - prins Henrik hadde fått påvist demens.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Som følge av diagnosen, trakk han seg tilbake fra rampelyset. Pressen valgte også å ta en passiv rolle i møte med ham.

I slutten av januar ble det kjent prinsen hadde blitt lagt inn på sykehus, da han fikk påvist en lungeinfeksjon under en reise til Egypt.

Noen dager senere bekreftet kongehuset at de hadde funnet en svulst i hans venstre lunge. Den viste seg å være godartet, og han ble overført til infeksjonsmedisinsk avdeling ved Rigshospitalet i København. Et par uker senere avgikk han ved døden.

Familie i sorg

Bisettelsen av prins Henrik av Danmark fant sted fra Christianborgs Slotskirke 20. februar.

I tillegg til dronning Margrethe og resten av den danske kongefamilien, var flere medlemmer av prinsens franske familie, venner og representanter for det offisielle Danmark til stede i kirken.

Den danske kongefamilien ankom bisettelsen i helsorte antrekk, og satte seg ned sammen inne i kirken.

Dronning Margrethe var tydelig beveget under Prins Henriks bisettelse fra Christianborg Slotskirke i København. Foto: NTB scanpix
Dronning Margrethe var tydelig beveget under Prins Henriks bisettelse fra Christianborg Slotskirke i København. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Den danske kongefamilien kom i samlet tropp til bisettelsen, og var tydelig preget av stundens alvor. Mens det tidligere har blitt stilt spørsmål ved dronningens smil etter mannens bortgang, var det tydelig å se sorgen som tynger henne da hun kom inn i kirken, sa Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, den gang.

LES OGSÅ: Aretha Franklin er død

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer