Kong Carl Gustaf:

Ærlig om sjokkavgjørelsen

I sin årlige juletale forklarer 73-åringen bakgrunnen for beslutningen om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

ÅPNER OPP: Onsdag holdt kong Carl Gustaf sin årlige juletale. Da gikk han nærmere innpå hvorfor han i høst valgte å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Onsdag holdt kong Carl Gustaf sin årlige juletale. Da gikk han nærmere innpå hvorfor han i høst valgte å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I oktober ble det kjent at kong Carl Gustaf (73) av Sverige hadde tatt en beslutning om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

«Hensikten med disse endringene er å klargjøre hvilke personer i den kongelige familien som det forventes at blir brukt til offisielle oppgaver som statsoverhode, eller er i slekt med statsoverhode», het det blant annet i pressemeldingen.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke å i framtiden påta seg kongelige oppdrag», sto det videre.

Barna vil også beholde sine hertug- og hertuginnetitler som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Prins Carl Philip (40), prinsesse Sofia (35) og prinsesse Madeleine (37) kommer på sin side til å fortsette å jobbe i stiftelser og virksomheter som de har grunnlagt og engasjerer seg i. Likevel er det kronprinsessen som i høyest grad vil representere kongehuset fremover.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» i 2015 at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Forklarte hvorfor

Onsdag holdt Carl Gustaf sin årlige juletale, hvor han blant annet beskrev høytiden som «en tid for refleksjon». I den anledning forklarte han hvorfor han valgte å fjerne sine fem barnebarn fra kongehuset. Det melder den britiske tabloidavisen Daily Mail.

- Avgjørelsen ble tatt for å gjøre det klart hvem innad i kongefamilien som vil være offisielle representanter for Sverige i fremtiden. For meg er dette en måte å klargjøre hva forventningene er, fortalte Carl Gustaf og fortsatte:

- Det vil forhåpentligvis bli hjelpsomt når mine barnebarn baner vei for sin egen fremtid, men den dagen er langt unna.

UT AV FAMILIEN: Det var mange som fikk seg et sjokk da det i oktober ble kjent at prinsesse Madeleine og prins Carl Philips barn ikke lenger skal regnes som kongelige. Foto: NTB Scanpix
UT AV FAMILIEN: Det var mange som fikk seg et sjokk da det i oktober ble kjent at prinsesse Madeleine og prins Carl Philips barn ikke lenger skal regnes som kongelige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre i talen beskrev 73-åringen julen som en «spesiell høytid omringet av tradisjoner».

- Uansett hvordan din julefeiring ser ut eller hvor du tilbringer den, håper jeg at det vil gi deg tid til refleksjon, uttalte Kong Carl Gustaf videre og adresserte utfordringene som Sverige og resten av verden har stått overfor i året som har gått.

I talen benyttet han også anledningen til å nevne de menneskene som jobber på julaften, blant dem militæret, eldreomsorgen og offentlig transport, før han avslørte at han og dronning Silvia så fram til å feire julen med familien.

- Vi har nå syv små barnebarn mellom et og syv år gamle. Det er ikke alltid like fredfullt og stille, men veldig gøy, fortsatte han.

«Svenske Hollywoodfruer»-stjernen hadde svenskekongen som kavaler. Vis mer

- Kan flytte utenlands

Da nyheten om Carl Gustafs avgjørelse ble kjent, fikk den oppmerksomhet langt utenfor Sveriges landegrenser.

I et intervju med det svenske TV4-programmet «Nyhetsmorgon» fortalte Carl Philip og prinsesse Sofia nylig at avgjørelsen slett ikke kom som noe sjokk på dem, og at de to også vurderer å ta en lignende avgjørelse for seg selv.

- På noen måter er det et naturlig steg. Det her er en mulighet for våre gutter til å skape en fremtid som de selv vil ha, med utdanning og jobb, sa han i programmet, gjengitt av Expressen, og henviser altså til sine egne barn - sønnene prins Gabriel (2) og prins Alexander (3).

FJERNET: Prins Alexander og prins Gabriel, barna til prins Carl Philip og prinsesse Sofia, er fjernet fra kongehuset. Nå snakker foreldrene om den nye fremtiden. Foto: NTB scanpix
FJERNET: Prins Alexander og prins Gabriel, barna til prins Carl Philip og prinsesse Sofia, er fjernet fra kongehuset. Nå snakker foreldrene om den nye fremtiden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Carl Philip skal trolig aldri arve tronen. Den rollen har hans storesøster, kronprinsesse Victoria (42). Derfor har han også mye friere tøyler enn henne, og vurderer derfor nå å forlate Sverige.

- Vi kan flytte utenlands om vi vil, akkurat som Madeleine og Chris gjorde med sine barn. De kan gå på skolen uten å tenke noe nærmere på det. Det gir andre valgmuligheter, forklarte prinsesse Sofia i intervjuet.

LES OGSÅ: - Et signal til det svenske folk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer