Sofia Rana i Rødt:

- 70 år med undertrykkelse

Den britiske dronningens død har gjenopplivet kritikken av Storbritannias kolonitid.

DØD: Dronning Elizabeth den andre døde torsdag. Foto: NTB
DØD: Dronning Elizabeth den andre døde torsdag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Elizabeth er død. Hun regjerte gjennom 70 år med undertrykkelse mot noen av de mest sårbare menneskene i verden. Husk ofrene for britisk kolonivold fra Irland, til Palestina, til Argentina, India, Kenya og flere, skriver Rødt-politiker Sofia Rana på Twitter.

Til Se og Hør sier hun at den britiske dronningen er et symbol på det britiske imperiet som har forårsaket mye lidelse i de tidligere koloniene.

- Mørk arv

- Dagbladets kommentator Marie Simonsen påpeker at dronningen også bidro til uavhengighet og frigjøringskamper i monarkens rike?

- Storbritannias velstand - ikke minst kongefamiliens - er i stor grad bygget opp på plyndring av koloniland via private selskaper med våpen. Måten vi forholder til representantene for dette «faenskapet» forteller hvor langt vi egentlig har kommet. Systemet foreviger lojalitetsnarrativer, der man ikke lærer om den mørke arven på skolen, sier Rana som peker på at dronningen overtok imperiet og videreførte det ideologiske som «Commonwealth».

KRITISK: Sofia Rana. Foto: privat
KRITISK: Sofia Rana. Foto: privat Vis mer

- Friheten til de tidligere kolonilandene ble ikke gitt til dem, det var en hardt vunnet uavhengighet fra kolonisatorer som i stor grad etterlot dem arven fra denne imperialismen i form av slaveri og tvangsarbeid, døde familier, ødelagt jordbruk, hungersnød, splittelse og traumer som har gått i arv i generasjoner, sier Rødt-politikeren.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Flere kritiserer

Dronning Elizabeths død torsdag utløste stor sorg rundt i verden, men det har også gjenopplivet kritikken av den britiske arven og dronningen som symbol på det britiske koloniriket.

Historieprofessor Maya Jasanoff ved Harvard skriver i et leserinnlegg i New York Times at man skal sørge over dronningen og ikke imperiet hennes.

- Vi får kanskje aldri vite hva dronningen gjorde eller ikke visste om forbrytelsene som ble begått i hennes navn, skriver hun.

- Fordrev halve familien

En annen kritiker, Uju Anya, professor ved Carnegie Mellon University, uttrykker «forakt for monarken».

- Hvis noen forventer at jeg skal uttrykke annet enn forakt for monarken som ledet en regjering som sponset folkemordet som massakrerte og fordrev halve familien min og konsekvensene som de som lever i dag fortsatt prøver å overvinne, kan du fortsette å drømme, tvitret hun.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

Tidligere fotballspiller Trevor Sinclair og nyhetsanker i Talksport risikerer å få sparken etter at han tvitret at «svarte» og asiatiske grupper ikke burde sørge over dronningen.

- Rasisme ble forbudt i England på 60-tallet og den fikk lov til å blomstre, så hvorfor skal svarte og brune sørge! #queen, skal han ha tvitret.

Ifølge The Telegraph fikk han hundrevis av sinte svar og mange som forlangte at han fikk sparken. Kanalen han jobber i Talksport, tvitret at de tar avstand fra ytringen.

Uttrykker ambivalens

Reaksjonene indikerer det kompliserte og blandede forholdet folk har hatt til det britiske monarkiet, folk i Commonwealth og spesielt i Vestindia, sier professor Matthew Smith, ved University College London til NBC News.

- Jeg tror at når folk gir uttrykk for disse synspunktene, tenker de ikke spesifikt på dronning Elizabeth. De tenker på det britiske monarkiet som en institusjon, sier han.

LES OGSÅ: Slik sørger kjendisene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer