Dronning Elizabeth og prins Philip:

70 år med intriger, romantikk og plikter

Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sine ja for «70» år siden.

GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip har holdt sammen i tykt og tynt gjennom sitt 70 år lange ekteskap. Foto: Lise Åserud / Scanpix
GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip har holdt sammen i tykt og tynt gjennom sitt 70 år lange ekteskap. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Den 20. november i 1947 ble et av vår tids mest kjente giftermål inngått. Prinsesse Elizabeth II av England fikk sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i bare et knapt halvår.

I dag er Elizabeth dronning, noe hun ble i 1952, og Philip er prins. Han har trukket seg tilbake fra sine offisielle plikter, men i flere tiår har duoen vært å se sammen på flere oppdrag, kulturelle arrangementer og i sorg. Gjennom gode og onde dager, som det heter i bryllupsløftene, har paret stått som påler.

Alt har likevel ikke vært så rosenrødt som det kanskje kan virke. Flere eksperter Se og Hør har pratet med, forteller om interne intriger, et sterkt maktforhold og uro innad i det tilsynelatende søte forholdet.

HURRA: I forbindelse med bryllupsdagen, har offisielle portretter av dronningen og ektemannen blitt publisert. For 70 år siden ga de hverandre sine «ja», og de er fortsatt godt gift. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
HURRA: I forbindelse med bryllupsdagen, har offisielle portretter av dronningen og ektemannen blitt publisert. For 70 år siden ga de hverandre sine «ja», og de er fortsatt godt gift. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

I slekt

Det rojale paret møtte hverandre for første gang da dronningen bare var en liten jente. De ble introdusert allerede i 1934, i bryllupet til prinsesse Marina av Hellas og Danmark og prins George, hertug av Kent. Den gang da var den kommende dronningen, som har fått livet sitt filmatisert med Netflix-serien «The Crown», bare åtte år gammel.

Noen år skulle det altså ta før de to ble truffet av amors piler og falt pladask for hverandre. Det var etter et møte på en skole i Darthmoth, sommeren 1939, at kjærligheten begynte å blomstre.

- Hun og prins Philip har stått støtt med hverandre i gleder og sorger i 70 år som ektefolk. Men følelsene mellom dem oppsto jo allerede da Elizabeth var bare 13 år. De møttes i et familiebryllup, og holdt kontakten ved å sende hverandre brev. Åtte år senere var forlovelsen og bryllupet et faktum, forteller kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle.

MANGE OPPDRAG: Her er ekteparet fotografert i 1953, kledd i finstasen, vinkende fra slottsbalkongen. Foto: NTB scanpix
MANGE OPPDRAG: Her er ekteparet fotografert i 1953, kledd i finstasen, vinkende fra slottsbalkongen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I kongehus verden over har det vært tradisjon for at man gifter seg med sine egne familiemedlemmer. Det gikk alvorlig galt på 1600-tallet, da kong Charles II av Spania ble født og levde med flere funksjonshemninger. Det har gått bedre for Philip og Elizabeth, på tross av at de er i slekt - på flere sider av familien.

De er i slekt ved at de er såkalte «second cousins once removed», altså barnebarn av tremenning. De er også firemenninger, men tematikken har sjeldent blitt diskutert offentlig. Dronning Victoria giftet seg i sin tid med fetteren sin, prins Albert, i 1840.

Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha fryktet at barna deres skulle bli født med skader som følge av deres nære relasjon.

Ett krav

Sett bort fra slektskapet, har prins Philip og dronning Elizabeth hatt 70 fine år i sitt ekteskap. Men TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, forteller til Se og Hør at det ikke bare har vært enkelt for duoen.

- I kongefamilien skal det i begynnelsen ha vært en viss skepsis til forholdet, men det britiske folket tok jublende imot nyheten om forlovelse. Og bryllupet i november 1947 ble virkelig en fest for hele folket - som den første store kongelige feiringen etter annen verdenskrig. Ja, folk sendte faktisk inn sine egne rasjoneringskuponger for at «deres» kjære prinsesse skulle få en flott bryllupsfest, forteller han.

Ifølge The Telegraph skal forlovelsen ha gått fint for seg, men det gikk ikke helt som Elizabeth hadde sett for seg. Allerede i 1946, ett år før forlovelsen ble offentliggjort, skal prins Philip ha spurt kong Georg VI om datterens hånd.

GODE OG ONDE DAGER: Dronning Elizabeth og prins Philip har holdt seg sammen, gjennom tykt og tynt, i flere tiår. Her er de fotografert i 2013. Foto: NTB scanpix
GODE OG ONDE DAGER: Dronning Elizabeth og prins Philip har holdt seg sammen, gjennom tykt og tynt, i flere tiår. Her er de fotografert i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kongen sa ja, men han stilte derimot ett krav til den unge frieren. Han ville at datteren skulle være over 21, og prinsen sa seg enig i å vente med den offisielle pakten. Dronningmoren og kongen synes nemlig at datteren var for ung på tidspunktet. De skal også ha hatt problemer med hans tyske opphav, som var et sårt tema i etterkrigstiden.

Elizabeth har ifølge samme avis skrevet dette om forelskelsen:

«Han brukte helgene sine med oss, og når det var sommerferie tilbrakte han seks uker med oss på Balmoral», har hun skrevet i et brev.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen 21. juni. Hodepynten hun bar har fått nettet til å koke. Video: CNN Vis mer

- Ikke alltid lett

Etter å ha vært forlovet et halvt års tid, var det duket for bryllup i Westminster Abby. Klokken halv tolv på formiddagen var de gift, og «hele» England jublet av glede. Hun bar en kjole av Norman Hartnell, og hadde sminket seg selv til den store anledningen.

Totland synes det er fint å se at ekteskapet har holdt i hele 70 år.

- Jeg så dem sist på tv under minneseremonien for krigens falne forrige søndag - og det var riktig rørende å se de to gamle menneskene sammen. For første gang la ikke dronningen selv ned sin krans - fordi hun ville stå ved sin ektemanns side på balkongen i Whitehall, forteller han og fortsetter:

- Og jeg synes nettopp dette er et godt bilde på deres ekteskap og samliv: den enestående samhørigheten og støtten de viser hverandre.

FESTKLARE: Parets opptredener offentlig tilhører sjeldenhetene nå i 2017, men det hender likevel de glimter til. Her er de avbildet på fest i 1999, smilende og glade. Foto: NTB scanpix
FESTKLARE: Parets opptredener offentlig tilhører sjeldenhetene nå i 2017, men det hender likevel de glimter til. Her er de avbildet på fest i 1999, smilende og glade. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han mener derimot at ekteskapet ikke har vært en dans på roser hele veien. Han hevder at prinsen har hatt problemer med å spille «annenfiolin». Likevel synes han de, sammenliknet med andre kongelige par, har klart seg godt.

- For prinsgemalen har i alle fall utad taklet sin vanskelige rolle langt bedre enn sine kolleger i andre land, sier han.

Etter at kong George døde, la prins Philip sin egen karriere til side for å bistå kona i hennes plikter. Han skal derimot ha vært sur over at Elizabeth ikke tok hans etternavn, en diskusjon som både statsminister Winston Churchill og dronningmoren ikke fant seg i.

Ifølge Vanity Fair skal han ha uttalt at han ikke «er noe annet enn en jævla amøbe», og at han trolig «er den eneste mannen i landet som ikke får gi navnet sitt til barna sine». Det hele endret seg derimot i 1960, da det ble vedtatt at paret skulle få navnet Mountbatten-Windsor.

Det er derimot ikke det eneste som har plaget prinsen. Det har gått rykter om at han ikke har vært så trofast som sin kjære kone gjennom ekteskapet. I den nye boka «My Husband And I: The Inside Story Of 70 Years of Royal Marriage», skrevet av Ingrid Seward, anklages han for å ha hatt flere elskerinner. The Independent har blant andre omtalt boken.

Han skal blant annet ha hatt en affære på midten av 1950-tallet, uten at det er bekreftet.

FAMILIE: Her er familien fotografert i 1965, i anledning dronningens 35-årsdag. I armene bører hun prins Edward, bakerst står prins Charles, prinsesse Anne står til høyre for ham og helt forrest står lille prins Andrew. Foto: PA, NTB scanpix
FAMILIE: Her er familien fotografert i 1965, i anledning dronningens 35-årsdag. I armene bører hun prins Edward, bakerst står prins Charles, prinsesse Anne står til høyre for ham og helt forrest står lille prins Andrew. Foto: PA, NTB scanpix Vis mer

- Mot- og medgang

I sommer ble det kjent at prins Philip, som feiret sin 96-årsdag den 10. juni, trekker seg fra sine kongelige plikter for godt.

96-åringen, som har stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953, skal fullføre alt han har planlagt ut august, opplyste kongehuset den gangen - da de innkalte til et hastemøte som skapte store spekulasjoner.

- Prinsen «pensjonerte» seg jo tidligere i år, og dronningen savner veldig å ham ved sin side ute på jobb. Da de to feiret 50 års bryllupsdag, sa hun selv at prinsen er, og har vært hennes styrke og hennes hjem i alle disse årene. De har et åpenbart sterkt bånd, og har det best side om side, forteller Vagle.

PLEIER KJÆRLIGHETEN: Paret er begge i 90-åra, men lar ikke det stoppe romantikken. Eksperter Dagbladet har pratet med, forteller om et hyggelig og romantisk forhold bak lukkede slottsdører. Foto: NTB scanpix
PLEIER KJÆRLIGHETEN: Paret er begge i 90-åra, men lar ikke det stoppe romantikken. Eksperter Dagbladet har pratet med, forteller om et hyggelig og romantisk forhold bak lukkede slottsdører. Foto: NTB scanpix Vis mer

Totland tror årene han var der for henne, var viktige.

- Når man ser dem sammen i dag, merker man godt samhørigheten etter et langt samliv. En hjelpende hånd, et fortrolig smil - og et megetsigende blikk. Dronning Elizabeth sier da også selv at prins Philip og hans kjærlighet har betydd alt for henne - og at hun ikke ville ha klart sine oppgaver uten ham ved sin side i alle disse årene, forteller han og fortsetter:

- De aller fleste briter har ikke opplevd noen annen monark enn dronning Elizabeth. Hun har vært der som en fiksstjerne i alle år - med prins Philip ved sin side, i medgang og motgang.

Helsen til dronning Elizabeth har også vært noe varierende de siste årene. Forrige jul måtte hun avlyse flere opptredener som følge av sykdom. Har hun derimot arvet helsen til moren sin, lover livet godt. Dronningmoren ble nemlig 101 år, og døde i 2002.

Ekteparet har barna prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward sammen. De er også besteforeldre til blant andre prins Harry (33) og prins William (35), og oldeforeldre til prins George (4) og prinsesse Charlotte (2).

BESØKTE OFRE: Dronning Elizabeth (91) og prins William (34) møtte brannmannskap, frivillige og ofre etter brannen i London-høyblokka, som tok livet av 79 personer. Video: AP / NTB Scapix Vis mer

LES OGSÅ: Mette-Marit på jobb etter påvist krystallsyke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer