Drept i selvmordsattentat i Kabul:

YouTube-stjerne (20) sprengt til døde etter rystende video

- Med denne videoen tar jeg farvel med dere alle, sier Najma Sadeqi (20) gråtkvalt i videoen.

GRÅTER: Najma (20) tar farvel med seerne sine i det som skulle bli hennes aller siste video. Video: Afghan Insider / YouTube / AP. Reporter: Magnus Paus. Musikk: Epidemic Sound Vis mer
Publisert

Den følelsesladde videoen skulle bli Najma Sadeqi (20) sin aller siste hilsen til følgerne sine. Den unge afghanske jenta, som studerte journalistikk i Kabul, jobbet som videoblogger for youtubekanalen Afghan Insider.

Her delte både hun og vennene hennes innblikk i livet som ung i den afghanske hovedstaden.

Med fargerike klær og løse hodeplagg utforsket de unge jentene lokale markeder og forklarte afghanske skikker og tradisjoner til sine følgere.

Med Talibans inntog tok imidlertid stemningen en brå vending.

DØDE: Modell og kjendissønn Harry Brant (24) døde 17. januar 2021. Video: NTB / Instagram / Ingebjørg Iversen Vis mer

I sin aller siste video til følgerne, spilt inn bare fire dager etter at Taliban tok over makten, forteller en gråtkvalt Najma hvorfor hun ikke kan fortsette med å filme.

- Fordi vi ikke har lov til å jobbe eller gå ut av hjemmene våre, måtte vi alle spille inn en siste video. Og gjennom denne videoen tar jeg farvel med dere alle, sier hun ifølge CNN, som har oversatt avskjedsvideoen til engelsk.

I videoklippet er hun kledd i svart og har dekket til håret. Hun sitter på kanten av sengen sin og forklarer at hun er redd for å gå på gaten under Talibans styre, og ber folk om å be for henne.

FØR TALIBAN: Najma og venninnene pleide å lage morsomme og fargerike videoer som skildret hvordan livene deres var som unge kvinner i Afghanistan. Skjermdump: Youtube / Afghan Insider
FØR TALIBAN: Najma og venninnene pleide å lage morsomme og fargerike videoer som skildret hvordan livene deres var som unge kvinner i Afghanistan. Skjermdump: Youtube / Afghan Insider Vis mer

- Livet i Kabul har blitt veldig vanskelig, spesielt for de som pleide å være fri og glade. Jeg skulle ønske det bare var en vond drøm. Jeg håper vi kan våkne opp en dag, men jeg vet at det ikke er mulig ... og at vi er ferdige, sier hun.

Najmas søster hevder overfor Daily Mail at den unge YouTuberen i løpet av den siste tiden hadde mottatt trusler fra ukjente menn som mislikte at hun opptrådte i offentligheten.

DØD: Den britiske TV-personligheten ble funnet død i leiligheten sin i London. Video: Scanpix Vis mer

Ifølge søsteren skal den unge YouTuberen ha vært på vei til flyplassen for å vise frem meldingene til amerikanerne, i et håp om å få en plass på et fly ut av landet. Slik skulle det altså ikke gå.

Bare noen dager senere ble Najma Sadequi drept i en eksplosjon ved flyplassen i Kabul. Det bekreftet to av hennes kollegaer overfor CNN. Ifølge den amerikanske nyhetskanalen skal terroristgruppen ISIS-K ha tatt ansvar for attentatet som drepte minst 170 mennesker.

YouTube-kanalen Afghan Insider hadde mer enn 24 millioner visninger. De som medvirket i kanalen skal ha lagt ned virksomheten av frykt for Taliban og følgene av maktovertakelsen.

SAVNET: Spanske Olivia på seks år og Anna på ett år ble sist sett med faren sin på øya Tenerife 27. april. Nylig ble eldstedatteren funnet død. Video: AP / Politiet Vis mer

Ifølge Daily Mail ble en av Afghan Insiders reportere angrepet mens de laget et innslag fra flyplassen i Kabul. En person som også jobbet for den afghanske kanalen forteller til nettstedet at «alt har forandret seg» og at innholdsskapere har sluttet med å lage videoer.

Til Dagbladet understreker Afghan Insider alvoret i situasjonen og ber om hjelp til å komme seg ut av landet.

- Vi ber dere om å videreformidle min melding. Vårt team er truet. Vi trenger hjelp til å forlate landet. Vær så snill, ta budskapet mitt på alvor. Det er mange nyhetsorganisasjoner som har delt videoen av Najma, men vi vil forlate dette landet. Vær så snill, ta meldingen min på alvor slik at skjebnen til vårt team ikke blir den samme som Najma Sadeqi, skriver de i en epost.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjernen Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

LES OGSÅ: Sofia (32) falt i døden etter selfie

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer