Yngre «Idol»-finalister enn noensinne

Gjennomsnittsalderen for TV 2s pophåp har rast med 3,5 år siden Kurt Nilsens jubelsesong i 2003.

NESTEN JEVNGAMLE: Årets ti «Idol»-finalister har en gjennomsnittsalder på mellom 16,9 og 17 år. (f.v) Victoria Karlskås Andersen, Tessa Klokkerud Odden, Sigmund Ledaal, Torine Michelle Jensen Bjåland, Marta Elise Bøshaugen Klungsøyr, Nadia Warholm Essahli, Ola Børde Reistad (sittende), Marius Samuelsen, Ingeborg Fosse og Norah Benatia. Hittil er det Torine (nr. 4 f.v) og Nadia (nr. 6 f.v) som har røket ut av delfinalene. Foto: Bjørn Wad/ TV 2
NESTEN JEVNGAMLE: Årets ti «Idol»-finalister har en gjennomsnittsalder på mellom 16,9 og 17 år. (f.v) Victoria Karlskås Andersen, Tessa Klokkerud Odden, Sigmund Ledaal, Torine Michelle Jensen Bjåland, Marta Elise Bøshaugen Klungsøyr, Nadia Warholm Essahli, Ola Børde Reistad (sittende), Marius Samuelsen, Ingeborg Fosse og Norah Benatia. Hittil er det Torine (nr. 4 f.v) og Nadia (nr. 6 f.v) som har røket ut av delfinalene. Foto: Bjørn Wad/ TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Fredag kveld er det klart for den tredje delfinalen i årets sesong av sangkonkurransen «Idol» på TV 2.

Blant de unge håpefulle som har sunget seg helt til de gjeve finaleplassene, er nettopp «unge» det sentrale stikkordet.

Gjennomsnittalderen blant årets åtte gjenværende finalister er nemlig knappe 17 år. Og før Nadia Warholm Essahli (17) - som erstattet Julie Stokke (17) - og Torine Michelle Jensen Bjåland (16) røk ut i de to første delfinalene, var snittalderen nede i 16,9 år.

I 2007 ble den øvre aldersgrensen i «Idol» utvidet fra 28 år til 35 år. Likevel hadde deltakerne i den aller første «Idol»-finalen, i 2003, en snittalder som var flere år høyere enn årets: 20,4 år.

Artist Kurt Nilsen (37) var 24 år gammel da han ble Norges første «Idol»-vinner.

Snittalderen blant årets «Idol»-finalister, som er lavere enn noensinne tidligere, har sin naturlige forklaring ifølge TV 2s pressekontakt for «Idol», Håvard Solem:

- De beste deltagerne i år var så unge og da bare ble det sånn. De har et veldig høyt nivå og det ser ut til at talent og alder ikke nødvendigvis henger sammen. Det har ikke vært så mange eldre som meldte seg på i år, sier Solem til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

I 2003: På denne tiden var øvre aldersgrense lavere enn den er i dag, men snittalderen blant «Idol»-finalistene var nesten 3,5 høyere enn i årets sesong. (f.v) Gaute Ormåsen som kom på annenplass, vinner Kurt Nilsen, finalistene Guro Dugstad, Orji Okoroafor og Rebecca Ludvigsen, samt David Pedersen som endte på tredjeplass.  Foto: NTB scanpix
I 2003: På denne tiden var øvre aldersgrense lavere enn den er i dag, men snittalderen blant «Idol»-finalistene var nesten 3,5 høyere enn i årets sesong. (f.v) Gaute Ormåsen som kom på annenplass, vinner Kurt Nilsen, finalistene Guro Dugstad, Orji Okoroafor og Rebecca Ludvigsen, samt David Pedersen som endte på tredjeplass. Foto: NTB scanpix Vis mer

En fordel med erfaring

Artist Hanne Sørvaag (36) er også kjent som en av mentorene i TV 2-programmet «The Voice». Det programmet er kjent for å ha flere deltagere som har passert tenårene med god margin.

Sørvaag sier hun ikke har fulgt årets «Idol»-sesong tett, men har noen tanker om forskjellene mellom de to programmene:

- Utvelgelsene i «Idol» og «The Voice» er veldig ulike, «Idol» har litt sånn «åpne sluser»-audition og det trekker til seg mange unge og håpefulle med store drømmer. I «The Voice» går man aktivt ut og leter etter talenter, og noen ganger må det litt overbevisning til for å få med noen av de mer voksne og etablerte, sier Sørvaag til Seoghør.no.

«The Voice»-profilen legger til at det å være eldre og mer erfaren kan være en fordel når man driver som artist, fordi man da kan ta en del på rutinen.

- Noen ganger har man sett at deltakere i «Idol» kommer ut på markedet uten erfaring, på jobber man ellers aldri ville fått og ikke har rutine på. Det kan være en utfordring, men det er bra med ungdommelig pågangsmot og medvind i starten for å få det til å rulle, påpeker Sørvaag videre.

Saken fortsetter under bildet.

TV-PROFIL: Hanne Sørvaag sammen med de andre mentorene i 2015-sesongen av «The Voice», Espen Lind, Sondre Lerche og Yosef Wolde-Mariam. Foto: TV 2
TV-PROFIL: Hanne Sørvaag sammen med de andre mentorene i 2015-sesongen av «The Voice», Espen Lind, Sondre Lerche og Yosef Wolde-Mariam. Foto: TV 2 Vis mer

Den etablerte låtskriveren og artisten presiserer imidlertid at det ikke nødvendigvis er alder som er avgjørende for å lykkes som artist etter å ha deltatt i «Idol» eller «The Voice»:

- Utfordringen med begge disse konseptene er å få til levedyktige artistkarrierer etter at kameraene er slått av, sier Hanne Sørvaag til Seoghør.no.

19-åring er eldst i år

Årets yngste «Idol»-finalist, Ingeborg Fosse (16) fra Åsane i Bergen, er faktisk så ung at hun stod i fare for ikke å komme med i TV 2-programmet.

- Jeg fikk spørsmål av sanglæreren min om å delta i «Idol», og hun visste ikke at jeg egentlig var for ung. Men vi sendte inn et lydklipp og så fikk jeg lov av en av produsentene, har Ingeborg fortalt til Seoghør.no.

Ifølge 16-åringen fikk hun likevel lov til å delta fordi produksjonen likte det hun gjorde.

- Og så fylte jeg 16 år en måned etter at programmet startet, understreker Ingeborg videre.

Saken fortsetter under bildene.

FØR OG NÅ: I den første norske «Idol»-sesongen i 2003 gikk Kurt Nilsen til topps, 24 år gammel. Samme år vant han også «World Idol» (t.v). I år er Ingeborg Fosse (t.h) den yngste blant de åtte gjenværende finalistene, der gjennomsnittsalderen er knappe 17 år.  Foto: NTB Scanpix/ Thomas Reisæter, TV 2
FØR OG NÅ: I den første norske «Idol»-sesongen i 2003 gikk Kurt Nilsen til topps, 24 år gammel. Samme år vant han også «World Idol» (t.v). I år er Ingeborg Fosse (t.h) den yngste blant de åtte gjenværende finalistene, der gjennomsnittsalderen er knappe 17 år. Foto: NTB Scanpix/ Thomas Reisæter, TV 2 Vis mer

Årets eldste «Idol»-finalist er halvt algeriske Norah Benatia på 19 år, som til vanlig er bosatt i Montpellier i Frankrike.

Hun sier at hun synes det er «helt utrolig» og uventet å være en av finalistene, men innrømmer at den lave alderen blant dem også var overraskende.

- Det føles litt rart å være den eldste. Det var jo andre som var mye eldre, eller ikke mye eldre, men som var 22-23 som var med i programmet. Og så, ja, ender jeg opp som eldst, og det var også ganske uventet. Men det er greit, det er ikke noe problem, sier Norah med et smil til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

ER ELDST: Norah Benatia, som til vanlig bor i Montpellier i Frankrike, er med sine 19 år den eldste av årets «Idol»-finalister. Foto: Thomas Reisæter/ TV 2
ER ELDST: Norah Benatia, som til vanlig bor i Montpellier i Frankrike, er med sine 19 år den eldste av årets «Idol»-finalister. Foto: Thomas Reisæter/ TV 2 Vis mer

Årets åtte gjenværende «Idol»-finalister er Marius Samuelsen (18), Victoria Karlskås Andersen (16), Ola Reistad (17), Norah Benatia (19), Marta Elise Klungsøyr (16), Ingeborg Fosse (16), Sigmund Ledaal (17) og Tessa Klokkerud Odden (17).

Hvem av de åtte gjenværende finalistene som ryker ut i den tredje delfinalen, kan du se i «Idol» på TV 2 fra klokken 20.00.

LES OGSÅ: Forsvarer «Idol»-kollegaen mot netthetsen

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer